Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy istnieje prywatne ubezpieczenie emerytalne dla osób posiadających kartę zniepełnosprawienia?

Napisany przez Gerch
Cześć,

Krótka informacja o mnie:
- jestem emerytem UE
i mam Kartę osoby z niepełnosprawnością

Czy istnieje prywatne zabezpieczenie emerytalne dopłat, które chciałbym dodatkowo ubezpieczyć (jednorazowa wpłata), które nie uwzględnia mojego stanu zdrowia?

Powinno być elastyczne i wynosić 400 € miesięcznie

Pozdrowienia
Gerch

Re: Czy istnieje prywatne ubezpieczenie emerytalne dla osób posiadających kartę zniepełnosprawienia?

Napisany przez verschaukelt
Oczywiście istnieje taka możliwość.

Jednakże musiałbyś najpierw zastanowić się, ile chcesz wpłacić jednorazowo i czy może bardziej opłacałoby się zainwestować pieniądze w inny sposób, pobierając co miesiąc pożądaną kwotę. Zawarcie ubezpieczenia emerytalnego wiąże się z kosztami.

Nie jestem pewien, czy dodatkowa emerytura może mieć wpływ na wysokość renty z ZUS.

Napisany przez Matthew Pryor
I nie jestem pewien, czy dodatkowa emerytura ma wpływ na wysokość renty z EU.

Po pierwsze, dochody z majątku nie szkodzą rentom. Ale istnieją limity dochodów dołączonych, które należy brać pod uwagę.

Napisany przez Gerch

i czy może nie byłoby lepiej zainwestować pieniądze w inny sposób i co miesiąc wypłacać pożądaną kwotę.

Jakie mogą być alternatywy?
Mała polisa na życie nie wchodzi w grę z powodu mojej choroby!

Pozdrowienia
Gerch

Napisany przez soundjunk
Sprawdź, czy Twoje bank oferuje produkt poprzez dostawcę usług funduszy inwestycyjnych, który jest również objęty wsparciem Riester (w tym przypadku nieistotne), więc będziesz miał możliwość wyboru nieobjętej wsparciem umowy, którą będziesz mógł odroczyć. W takim przypadku nie będzie wymaganych pytań dotyczących zdrowia.

Napisany przez Gerch
Cześć,

mam tylko problem z limitem dochodów z dodatkowej pracy dla emerytów w systemie emerytalnym UE!

Pozdrawiam
Gerch

Napisany przez Matthew Pryor
DLACZEGO PROBLEM? Rentę UE nie powinno się traktować jako podstawy do budowania majątku. Zazwyczaj przychody do 400 € miesięcznie nie wpływają na rentę. Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, jak to wygląda w Twoim przypadku, skontaktuj się z odpowiednim funduszem rentowym. Śledź również rozwój swojej renty emerytalnej, która będzie później zastępować rentę z tytułu niezdolności do pracy. Tam nie będzie pytań dotyczących zdrowia. Teraz... Pytania zdrowotne są właściwie mniejszym problemem. W proponowanej sytuacji może jednak pojawić się problem, że podstawowe czynniki dla fazy emerytalnej (oprocentowanie, tabelka śmiertelności, współczynniki renty...) nie są jeszcze znane i mogą rozwijać się z perspektywy późniejszego rozpatrzenia niekorzystnie. EDYTA: Ogólnie rzecz biorąc, pomysł zaproponowany przez Soundjunk jest oczywiście alternatywą. Jak rozumieć tę jednorazową wpłatę, którą przeoczyłem? Czy ma z niej zostać obecnie dokonana wypłata renty? Jeśli tak, to w jakiej wysokości? Czy jest to planowane tak, jak to przedstawił Soundjunk, jako odłożona renta?

Napisany przez soundjunk
Kwotę jednorazową oczywiście przeoczyłem.
Myślałem, że chodzi o oszczędzanie miesięczne z następną rentą.

W przeciwnym razie można również założyć ubezpieczenie emerytalne za jednorazową kwotę, jednak pozostaje do wyjaśnienia, jak oceni to organ emerytalny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata