Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie stomatologiczne

Napisany przez ADMCI4
Cześć…Zasugerowałem mojemu 19-letniemu synowi, aby oprócz prywatnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, także zawarł dodatkowe ubezpieczenie stomatologiczne. Chcielibyśmy, aby dzięki temu ubezpieczeniu był zasadniczo zwolniony z opłat w przypadku leczenia stomatologicznego. Czy takie ubezpieczenie istnieje? Innymi słowy: co jest najbardziej sensowne? Dziękujemy za Wasze (oby liczne) odpowiedzi.

Pozdrowienia, Annabella

Napisany przez finance
Cześć dziewczyno,

Z reguły pozostaniesz bez dopłaty tylko z ubezpieczeniem dodatkowym na zęby, jeśli rachunek dentystyczny nie zawiera żadnych prywatnych opłat. Inaczej mówiąc: tylko w przypadku standardowej opieki można uzyskać zwrot w wysokości 100%, a to tylko w przypadku wysokiej jakości ubezpieczeń dodatkowych na zęby.

Uważam, że ubezpieczenia dodatkowe na zęby są sensowne, ale nie zawsze konieczne.

Napisany przez Ravemaster84
Mogę się tylko zgodzić z finance. Rozsądne tak (przy odpowiedniej taryfie), ale niekoniecznie konieczne. Trzeba to dokładnie przemyśleć.

Dużo ważniejsze jest jednak pytanie: Dlaczego prywatne ubezpieczenie na wypadek? Nie ma ubezpieczenia na wypadek zawodowego lub jest wykluczone?! ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest obok prywatnej odpowiedzialności cywilnej oraz, jeśli posiadasz samochód, ubezpieczenia OC dla samochodów jednym z najbardziej podstawowych rodzajów ubezpieczeń. Wszystko inne byłoby miłym dodatkiem.

Napisany przez Matthew Pryor

ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest obok prywatnej odpowiedzialności cywilnej oraz, jeśli jest samochód, ubezpieczenia OC pojazdu jednym z podstawowych ubezpieczeń.

Oczywiście, można tak to postrzegać. Zwłaszcza gdy jest to wielokrotnie głoszone przez Finanztest. Jednak praktyka niestety coraz częściej wygląda inaczej. Firmy ubezpieczeniowe coraz bardziej ulepszają grupy zawodowe. Dla grup zawodowych o mniejszym ryzyku jest to korzystne, ponieważ składki są niższe. Jednakże można zauważyć tendencję do tego, że firmy zwiększają stosowanie nieakceptowalnych wyłączeń i/lub dopłat do ryzyka.
A ci, którzy sumiennie przeanalizowali swoją historię zdrowotną, w większości przypadków zauważą, że zawarcie umowy na zwykłych warunkach praktycznie nie jest możliwe.
Dla dekarzy i murarzy sytuacja jest jeszcze trudniejsza.
Doradcy powinni coraz bardziej zastanawiać się nad alternatywnymi koncepcjami. Możliwości jest wystarczająco, zwłaszcza że ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy niezadowalająco rozwiązuje problem zabezpieczenia po osiągnięciu wieku emerytalnego.
Aby pozostać przy temacie:

Czy w ogóle istnieje takie ubezpieczenie?

Tak, istnieje, również poza standardową opieką GKV. Ale o ile mi wiadomo, tylko w zakresie leczenia stomatologicznego, a nie odbudowy. Oczywiście kosztuje to odpowiednio. Moim zdaniem budżet powinien być raczej inwestowany w zabezpieczenie przed nieprzewidywalnymi ryzykami. Profilaktycznie przeciw złym zębom pomaga także rzetelna higiena.

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć Annabella,
większość ubezpieczycieli oferuje 100% pokrycie kosztów wyłącznie w obszarze ochrony zębów, na przykład w przypadku profesjonalnego czyszczenia zębów. Jeśli jednak chcesz ubezpieczyć się na wyższe zabiegi w obszarze odbudowy zębów (implanty), to zazwyczaj mimo ochrony musisz ponieść własną część kosztów. Ogólnie zalecamy dodatkowe ubezpieczenie stomatologiczne również młodszym osobom.

Napisany przez Finanzmakler
Jeśli Twój syn ma pozostałe niezbędne ubezpieczenia, to ubezpieczenie stomatologiczne może być również sensowne. O ile mi wiadomo, istnieje ubezpieczenie, które pokrywa wszystko, czego nie pokrywa kasa, ale jest to dość drogie, to jest pakiet Württembergische ZG70+BZG20+ZB, w którym wszystko jest zawarte - ale być może wystarczy pokrycie 90% rachunku, jeśli za to zapłacisz znacznie mniej? W takim przypadku warto porównać oferty - lepiej skorzystaj z bezpośredniej konsultacji, bo jeśli będziesz samodzielnie szukać w internecie, może to być dość czasochłonne, a jako laik możesz nie wiedzieć dokładnie, na co zwracać uwagę. Oczywiście możesz również sprawdzić porównywarki, np. w przypadku ubezpieczeń stomatologicznych - Zahnzusatzversicherungen Direkt

Moim zdaniem istnieje ubezpieczenie, które pokryje wszystko, czego NFZ nie opłaca, (...), jest to plan ubezpieczeniowy Württembergische ZG70+BZG20+ZB, w którym wszystko jest zawarte

Wszystko to oczywiście kwestia definicji. Na przykład leczenie ortodontyczne nie jest zawarte. I 70+20 to 90, a nie 100.

Napisany przez Finanzmakler
O tak, brakuje ortodoncji, a 90% rachunku + Kasa Ubezpieczeń Społecznych - więc mało przypadków, gdzie kasa nie płaci co najmniej 10%, prawda?

Nie. Dlatego też nie mówię o taryfach, które pokrywają wszystko, czego Kasa nie zapłaci.
Ponadto uważam, że kombinacja taryf jest jedną z najbardziej wszechstronnych na rynku, w tej kwestii zgadzam się z Tobą.
I z punktu widzenia stabilności składek, jest to również słuszne, że przynajmniej w pewnym stopniu prowadzi się zarządzanie kosztami.

Napisany przez Patrizia Monaco
Posiadam prywatne ubezpieczenie stomatologiczne i mogę je tylko polecić! Ubezpieczyli mi oczyszczanie zębów i teraz wkład z ceramiki. Z mojego publicznego ubezpieczenia nie dostałabym takiego pokrycia. Płacę około 55 € składki miesięcznie. Ale kwoty są zróżnicowane w zależności od wieku itp. Najlepiej skonsultować się z agentem ubezpieczeniowym, aby wybrał najlepszą firmę ubezpieczeniową. Byłem u Franza Leeba w Monachium. Mogę go polecić.

Napisany przez Mike Spezi

Mam prywatne ubezpieczenie dentystyczne i mogę je tylko polecić! Płacą za moje oczyszczanie zębów i teraz za wypełnienie ceramiką. Nie miałabym takiej refundacji od państwowego ubezpieczenia zdrowotnego. Płacę około 55 euro składki miesięcznie. Ale składki są różne w zależności od wieku, itp. Najlepiej zapytać agenta ubezpieczeniowego, który wybierze najlepszą firmę ubezpieczeniową. Byłam u Franza Leeba w Monachium. Mogę polecić.

To znowu stary temat, który tu poruszono!

Ale wszyscy do Franzela w Monachium!

Przy okazji, 55 euro za ubezpieczenie dentystyczne wydaje mi się nieco drogie. Może mógłbyś wyjaśnić treść i zakres usług tutaj.

Pozdrowienia
Mike

Cześć Mike,

kiedyś miałem dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne w Debeka, teraz od kilku lat jestem w ARAG i uważam, że jest bardzo dobra. Ale wymieniać wszystko? Nie mam czasu na takie rzeczy. Wiesz o tym przecież lepiej niż ja.

Co teraz? Miała Pani wspaniałą konsultację z Monaco Franze i nie wie nawet, jakie ma Pani taryfy? Facet wyraźnie nie jest wart swoich pieniędzy! A co takiego Pani widzi w ARAG, że jest dobre? Krótka nazwa?

Cześć Matthew,
jesteś bardzo agresywny i powinieneś czytać dokładniej. Wygląda na to, że jesteś z konkurencji, inaczej nie potrafię sobie wytłumaczyć tego zachowania. Jeśli jeszcze raz do mnie tak podejdziesz, zgłoszę cię na forum.

Twoja opinia jest szanowana.

powinieneś czytać dokładniej.

Dla twojego dobra przeczytałem jeszcze raz Twoje wpisy i nadal nie znalazłem żadnych wskazówek odnośnie tego, jakie masz teraz stawki w ARAG. Tam są jeszcze kilka innych, a wszystkie działać pod

generalne prywatne ubezpieczenie dodatkowe

Proszę nas oświecić....

Wygląda na to, że jesteś z konkurencji, inaczej nie potrafię wytłumaczyć tego zachowania.

Rozpoznałeś to doskonale. Jednak ja zrezygnuję z taniej reklamy w sieci. Dzięki temu mam wolność wypowiedzi.

Jeśli jeszcze raz do mnie tak podejdziesz, zgłoszę Cię na forum.

Nie przejmuj się, kochanie. Jestem ciekawy uzasadnienia. Poza tym, jestem Ci krok przed Tobą.

Napisany przez soundjunk

I co uważasz za dobrą w ARAG?Skróconą nazwę?

To umila mi wieczór. Muszę też spytać podczas rozmowy z klientem

Napisany przez Kneifzange

A co znajdujesz dobrego w ARAG?Krótka nazwa?

Napisany przez 2Escorpio
Według mnie ubezpieczenie dodatkowe na zęby jest bardzo sensowne!

Kilka lat temu (kiedy nie miałem aktualnie ubezpieczenia zdrowotnego prywatnej opieki medycznej) musiałem wymienić wszystkie (poza jednym) zębami, ponieważ zostały one przez lata ścierane nocą.

To oznaczało implantaty, licówki, wkłady na 4 strony, korony pełnoceramiczne itd. Rozmawiamy o kosztach w wysokości około 45 000 euro!

Moje ubezpieczenie dodatkowe pokryło 85% + około 1 600 euro ze ubezpieczenia zdrowotnego publicznego... Więc najlepsza dostępna opieka kosztowałaby mnie około 43 000 euro... Dzięki ubezpieczeniu dodatkowemu było to tylko około 6 500 euro wkład własny.

Oczywiście mogłyby istnieć tańsze alternatywy, ale czy chciałbyś już w wieku 24 lat (wtedy) dokonać takich wyborów? Ja nie.

Wtedy to ubezpieczenie dodatkowe kosztowało mnie około 30 euro/miesiąc, zawierało 85% ubezpieczenia na zęby + ubezpieczenie zagraniczne, pokój jednoosobowy i leczenie przez ordynatora w szpitalu oraz okulary za 300 euro co 2 lata. Ponadto pozwalało to na powrót do prywatnej opieki medycznej bez ponownego przejścia przez procedurę oceny stanu zdrowia (oczywiście tylko u tego samego dostawcy). Była to jednak specjalna taryfa, zgodnie z którą jako członek prywatnej opieki medycznej ze względów zawodowych można zawiesić status członka prywatnej opieki zdrowotnej nawet do 10 lat i przekształcić go na członka ubezpieczenia zdrowotnego publicznego.

Dlatego nie mogę w żaden sposób zgodzić się z twierdzeniem, że ubezpieczenie dodatkowe na zęby nie jest konieczne... Uważam, że to jedno z najważniejszych ubezpieczeń.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Patricker
Tak ogólnie mówiąc, wszystko nie jest refundowane przy ubezpieczeniu dodatkowym na zęby. Istnieją określone limity, które towarzystwo ubezpieczeniowe zwróciłoby w określonym przypadku, w zależności od oferty. Jakie są różne korzyści z ubezpieczenia dodatkowego na zęby? Ponadto istnieją różne usługi. Zazwyczaj każde ubezpieczenie oferuje więcej niż inne, co również zależy od ceny.

Napisany przez BU-Berater
Czy ubezpieczenie dodatkowe na zęby jest sensowne, każdy powinien sam zdecydować na podstawie swoich własnych zębów. Czy wystąpiły już problemy z zębami? Czy został już wykonany proteza zębowa? Tylko ze względu na profilaktykę zębową nie podpisałbym umowy. Ponadto warto odróżnić świadczenia związane z protetyką (korony, mosty, implanty...) i świadczenia związane z leczeniem zębów (czyszczenie zębów, leczenie kanałowe, plomby...). Tutaj różnią się także stawki, tak jak w rocznym limicie maksymalnego zwrotu kosztów (dobrze jest mieć 500 euro rocznie, z każdym rokiem rosnące, lub więcej oczywiście). Dobre polisy to ZG+ od Barmenia czy Z100 od ARAG. CSS również oferuje dobre polisy.
Ważne: zawsze zapewnij ubezpieczenie na poziomie 3,5-krotności taryf zgodnie z rozporządzeniem dla dentystów. Lekarze stomatolodzy praktycznie nie wystawiają już faktur zgodnie z taryfą zasadniczą (stawka 2,3-krotna).

Napisany przez fvf-makler
Przy wielu twierdzeniach porównuje się tu jabłka z gruszkami. Warto zauważyć, jak zauważył konsultant BU, różnicę między protezą zębową a leczeniem zębów. Proteza zębowa oznacza zastąpienie zębów mostami, implantami lub protezą. Leczenie zębów obejmuje między innymi profilaktykę stomatologiczną, czyszczenie zębów, oraz różne rodzaje wypełnień (amalgamat, plastik, wkładka...). Moim zdaniem leczenie zębów niekoniecznie wymaga ubezpieczenia (ponieważ nie wiąże się z dużym ryzykiem finansowym), podczas gdy w przypadku protez zębowych sytuacja wygląda trochę inaczej. Wiele osób nie chce koniecznie zetrzeć dwóch zdrowych zębów, aby zastąpić brakujący mostem. Tutaj jedynym rozwiązaniem jest implant, który jednak kosztuje około 2000 euro za ząb. I znowu jesteśmy przy różnych oczekiwaniach różnych klientów.

Nie ma najlepszego ubezpieczenia stomatologicznego, jest tylko odpowiednie. Jeden zwraca uwagę na wysokie zwroty kosztów w przypadku wysokiej jakości protez zębowych, inny zadowala się tańszymi alternatywami.

Matka chce mieć zabezpieczenie na wypadek ewentualnie kosztownych zabiegów ortodontycznych dla swojego dziecka lub refundacji zabiegów funkcjonalnej analizy.

Każda stawka obejmuje różne świadczenia i różne ceny. W zależności od potrzeb i oczekiwań istnieje odpowiednia i korzystna stawka dla każdego ze względu na dużą liczbę stawek i firm.

fvf-makler

Napisany przez gruberclaudia
Nie ma najlepszego ubezpieczenia dodatkowego na zęby, ale tylko najodpowiedniejsze.

Jeden klient preferuje wysokie zwroty przy kosztownym leczeniu protetycznym, inny może zadowolić się tańszymi alternatywami.

Matka może chcieć zabezpieczenia przed potencjalnie kosztownymi zabiegami ortodoncji dla swojego dziecka albo zwrotu kosztów zabiegów funkcjonalnej analizy.

Każda taryfa zawiera różne świadczenia i różne ceny. W zależności od potrzeb i oczekiwań, każdy może znaleźć odpowiednią i niedrogą taryfę ze względu na różnorodność oferowanych taryf i firm.

Zgadzam się z tym treściowo. Porównanie jabłek do gruszek jest tutaj faktycznie na porządku dziennym, ponieważ w zasadzie każdy ubezpieczony jest indywidualnym przypadkiem, który należy odpowiednio ocenić. Oczywiście mogą występować przypadkowe pokrycia i można ogólnie powiedzieć, która taryfa jest bardziej odpowiednia dla jakiego celu lub grupy osób (na przykład dzieci, emeryci). Ponadto istotne jest również indywidualne podejście do kwestii kosztów, ile można zapłacić albo ile jest się gotowym wydać na składki. Nie chcę tutaj dawać ogólnej ani uogólnionej rekomendacji, każda osoba nie uniknie konieczności samodzielnego zastanowienia się; na co zwracam uwagę (świadczenia), jakie koszty mogę pokryć (kwoty własnej odpowiedzialności i comiesięczne składki), jakie obszary są problematyczne (rozmowa na ten temat ze stomatologiem może być niezmiernie pomocna, myślę, że to często pomijane). Rekomendacje są uzasadnione, porównania również nie są bezużyteczne, aby uzyskać konkretny obraz sytuacji. Spojrzenie na wskazówki decyzyjne dotyczące ubezpieczenia dodatkowego na zęby na pewno nie jest złym początkiem; na przykład pod kątem profilaktyki, ortodoncji, implantów, dla dzieci, seniorów i tak dalej.

W każdym przypadku należy zdobyć wyczucie tego, na co powinno się zwracać uwagę, osobiście. Jak wspomniano, jeśli ubezpieczam sobie jabłka, choć mam problemy z gruszkami, by pozostać przy tym porównaniu, nie powinienem się dziwić, gdy na końcu dnia stanę z pustymi rękami.

Pozdrawiam

Czy bez końca bełkoczesz puste treści, aby ukryć w tekście link afiliacyjny? Czy to jest nowy chwyt?

Napisany przez Schlumpf1978
Słyszałem, że CSS Versicherung AG niedługo będzie na sprzedaż. Firma od pięciu lat notuje straty w dziedzinie ubezpieczeń dodatkowych na zęby, a macierzysta spółka stopniowo chce zamknąć kran z pieniędzmi...

Jakąkolwiek pomoc byłaby mile widziana. Nawiasem mówiąc, CSS Krankenversicherung jest firmą-matką.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata