Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwości finansowania przewodu

Napisany przez Dominic74
Cześć wszystkim,

Chciałbym poznać was sądzicie na temat spłaty w przypadku pośrednio finansowanej konstrukcji finansowej związanej z oszczędzaniem budowlanym!

W przypadku czystej pożyczki annuitetowej, każdy euro, który miałbym nadmiarowo na koncie oszczędnościowym, przeznaczyłbym na dodatkową spłatę. Nie dotyczy to jednak budowlanego oszczędzania z BSV.

Moje konkretne pytanie do was teraz brzmi: Czy warto inwestować oszczędzone euro w ciągu roku w BSV (niskie oprocentowanie 0,5% - 1%) czy lepiej trzymać te pieniądze na koncie oszczędnościowym lub inwestować je krótkoterminowo (oprocentowanie 1,7% - 2,5%). A może zawsze oszczędzać na koncie oszczędnościowym, aby po około 10-12 latach wpłacić tę sumę na konto BSV, aby zwiększyć saldo?

Jestem ciekawy Waszych odpowiedzi i pomysłów oraz dyskusji!

Pozdrowienia

Dominic

Napisany przez Dominic74
Cześć znowu,

zmieniłem trochę moje pytanie.

Czy naprawdę nikt nie ma pomysłu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!!!

Napisany przez student-uni
Wyobraź sobie, że oszczędzasz przez rok 10000 euro.

Wówczas dostajesz (ogólnie mówiąc) 100 euro z konta oszczędnościowego mieszkaniowego (BSV) i 200 euro z krótkoterminowych lokat.

W ciągu 10 lat różnica wynosi 1000 euro - zdecydowanie bardziej opłaca się inwestować krótkoterminowo.

Jednakże,

w ramach BSV otrzymujesz możliwość uzyskania kredytu po 10 latach w wysokości zgodych warunków jakie obowiązują dzisiaj.

Inaczej mówiąc, po 10 latach zaoszczędzisz 100000 euro i będziesz mógł dostać kredyt w wysokości 100000 euro z dzisiejszymi warunkami.

Jednakże, uwaga:

jeśli dzisiaj ustalisz oprocentowanie na poziomie 3,5%, a za 10 lat okaże się, że wzrosło ono do 4,8%, to wyjdziesz na tym dobrze.

W przeciwnym wypadku, jeśli oprocentowanie spadnie do 2% po 10 latach, przegrasz. Nie będziesz korzystał z kredytu BSV, lecz zwykłego kredytu oprocentowanego na poziomie 2%.

Kolejne pytanie - ile pieniędzy będziesz potrzebował/a po 10 latach.

Mało sensu jest podpisywać umowę BSV na 100000 euro, gdy potrzebujesz jedynie 50000 euro.

Pozdrowienia

SU

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata