Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenie wypłaci odszkodowanie w przypadku kradzieży samochodu?

Napisany przez ADMCI4
Nasz samochód jest już dość stary, dlatego pewnego dnia zdecydowaliśmy się zmniejszyć zakres ubezpieczenia do finansowego minimum. Wszystko, co nam zostało, to obowiązkowe OC i ubezpieczenie AC z udziałem własnym. Ponieważ nasz samochód ma już kilka usterek, nic więcej nie miałoby sensu. Teraz na przykład wszystkie drzwi nie zamykają się już. Jeśli samochód zostałby teraz ukradziony z tego powodu, czy mamy prawo do jego odszkodowania?

Napisany przez Ravemaster84
Moim zdaniem w ubezpieczeniu częściowym kradzież jest uwzględniony. Wtedy płacisz tylko za udział własny.

Ale:
Jeśli pojazd nie można zamknąć z powodu usterki, ubezpieczenie nie zapłaci w przypadku kradzieży. Podobnie jest, gdy jest możliwe zamknięcie samochodu, ale nie zostało to zrobione (zapomniano) i wtedy samochód zostaje skradziony. Chyba to podchodzi pod zaniedbanie.

Napisany przez Dahut
O ile mi wiadomo, ubezpieczenie może odmówić wypłaty jedynie w przypadku rażącego niedbalstwa. Do tego z pewnością należy sytuacja, gdy samochód nie jest zamknięty, a mimo to zostaje zaparkowany na zewnątrz, ale raczej nie, gdy ktoś faktycznie zapomniał go zamknąć wyjątkowo jednego razu.

Napisany przez Matthew Pryor
W mojej świadomości w ubezpieczeniu komunikacyjnym na szkody częściowe kradzież jest wliczona.

Dokładnie.

Na ile mi wiadomo, to ubezpieczyciel może odmówić wypłaty jedynie w przypadku rażącego niedbalstwa. To jest błędne, ponieważ obcięcie składki może nastąpić jedynie w stosunku do zaniedbania wobec wydarzenia. Niektórzy ubezpieczyciele po prostu rezygnują z tego zarzutu.

Załóżmy, że samochód da się zamknąć, ale tego nie zrobiliśmy (zapomnieliśmy) i został ukradziony. Wtedy chyba można mówić o niedbalstwie. Niedbalstwo towarzyszące ubezpieczeniu komunikacyjnemu jest ubezpieczalne. W przypadku zwykłego niedbalstwa firma ubezpieczeniowa musi wypłacić odszkodowanie, chociaż może je obciąć w przypadku rażącego niedbalstwa. Można temu zapobiec, wybierając odpowiednie taryfy.

W opisanym przypadku ubezpieczyciel prawdopodobnie (zgodnie z prawem) zakwestionuje zamiar działania, ponieważ wada jest znana. W takim przypadku ubezpieczyciel może odmówić wypłaty. Jednak musi udowodnić zamiar działania.

Napisany przez 2Escorpio
Ja, jako ubezpieczyciel uznałbym to raczej za dziwne, gdyby tak opisane auto zostało skradzione? Po co ktoś chciałby popełnić przestępstwo w związku z czymś, co nie przynosi korzyści? Wiem, że stare auta często są kradzione, ale czy naprawdę auta, które już praktycznie się rozpadają?

Napisany przez sibileeee
Tylko przy pełnym ubezpieczeniu komunikacyjnym i jeśli klucz nie był właśnie włożony i okno było otwarte

Napisany przez Money13
Tak, tylko w przypadku ubezpieczenia all-risk bardzo możliwe jest, że samochód musiał być zamknięty!!

Napisany przez Matthew Pryor
Skąd macie swoją wiedzę? Z Ulicy Sezamkowej? Kradzież nadal jest pokrywana w ramach ubezpieczenia na wypadek kradzieży jako uszkodzenie w ramach ubezpieczenia AC. Nie ma tutaj ani tak, ani nie, to zostało już wystarczająco wyjaśnione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata