Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pospiesznie: Bank zamierza zastąpić KfW własnym kredytem.

Napisany przez RheinPirat
Cześć wszystkim,

jutro moja partnerka i ja mamy spotkanie w banku w celu podpisania umowy kredytowej. Bank (Deutsche Bank) zaproponował nam dziś podczas rozmowy telefonicznej, że możemy również zaciągnąć kredyt KfW, który wcześniej został uwzględniony przez doradcę finansowego, nawet przez nich, ale z lepszym oprocentowaniem, przy takim samym okresie zabezpieczenia na 10 lat (KfW 2,79, DB oferuje 2,0).

Wydaje mi się, że to brzmi dobrze. Ponieważ w DB w przeciwieństwie do KfW są możliwe dodatkowe spłaty, jest to prawie zbyt piękne, aby było prawdziwe.

Czy takie praktyki są powszechne, czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę? Moim zdaniem to sytuacja korzystna dla obu stron: DB otrzymuje odsetki od kwoty KfW, a my wychodzimy z tego taniej.

Czy ja coś przeoczyłem?

Dzięki!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć RheinPirat,

jako że pożyczka KfW jest podrzędna, warunki są prawie niezrozumiałe.

Aby móc dokonać oceny, czy porównują Państwo jabłko do jabłka, a nie do gruszki, potrzebne są dodatkowe informacje:

1) Jaka była cena zakupu lub koszty produkcji (proszę dodać wszystkie działania zwiększające wartość, takie jak cena zakupu, ewentualne prace renowacyjne i modernizacyjne)?
2) Jak wysoka jest główna pożyczka?
3) Jak wysoka była pierwotnie pożądana pożyczka KfW?
4) Czy zastępowana pożyczka jest zwykłą pożyczką ratalną?
5) Jak długi jest okres wiążący odsetki?

Napisany przez RheinPirat
Oto dane:

- 100% finansowanie
- Całkowita suma: 182500
- Deutsche Bank: 132500 (15 lat stałych, oprocentowanie 3,25)
- KfW: 50000 (10 lat stałych, oprocentowanie 2,79)

Zamiast KfW możemy wziąć dwa kredyty w DB. Oba w formie kredytu ratalnego. Główna suma i warunki pozostają takie same, a zamiast KfW wzięlibyśmy w DB kredyt ratalny na kwotę 50 tysięcy na 10 lat stałych oprocentowaniem 2,7%.

Ze względu na niższe oprocentowanie niż w KfW i możliwość dodatkowych spłat, wydaje mi się to atrakcyjne.

Dlatego pytanie, czy to zbyt dobre, aby było prawdziwe?

Dziękuję za informacje.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć RheinPirat,

przy oprocentowaniu 2,7% zaczyna się robić realistycznie, w otwierającym postanowieniu było mowa o 2,0%, co zdawało mi się nierealistyczne dla kredytu ratalnego przy tym stopniu obciążenia. Wtedy raczej postawiłbym na kredyt końcowopłatny z zabezpieczoną wcześniej umową oszczędnościową i wybrałbym go przed kredytem KfW.

Bardzo dobre warunki dla pełnego finansowania, zwłaszcza że pośrednik finansowy zostanie opłacony z warunków kredytu. W jakim mieście znajduje się oddział DB i przez jaką firmę pośrednictwa otrzymałeś ten kredyt?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata