Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opłaty za refinansowanie: 250€ opłata manipulacyjna + 50€ zakończenie upoważnienia do pobierania opłat

Napisany przez umschulder_100
Cześć,

mam kredyt KfW oprocentowany na 4,2% w Banku A (zawarty 5 lat temu, z wypłatą w wysokości 96%) zastąpiony kredytem oprocentowanym na 2,6% w Banku B. W Banku A mam jeszcze inny kredyt, który nie może zostać zrefinansowany. Bank A ma hipotekę obejmującą oba kredyty.

Było dla mnie jasne, że za (częściowe) przeniesienie hipoteki (z Banku A do Banku B) trzeba zapłacić koszty notarialne. Koszty notarialne wynoszą 110€. Jak dotąd wszystko dobrze.

Dodatkowo Bank A, bez wcześniejszego powiadomienia, pobiera opłatę manipulacyjną w wysokości 250€ za przetworzenie przekazania hipoteki oraz 2x25€ za zakończenie dwóch upoważnień do obciążenia (widocznych w tekście transakcji).

Bank B pokryłby koszty związane z refinansowaniem, jednak tylko na podstawie faktury. Bank A odmawia teraz wystawienia faktury na kwotę 300€ i uzasadnienia, jak powstały opłaty.

Niestety posiadam wspomniany wcześniej dodatkowy kredyt w Banku A, dlatego chciałbym postępować możliwie jak najbardziej dyplomatycznie.

Czy ktoś mógłby ocenić sytuację:
1.) Opłata 250€
2,) 50€ za 2 zakończone upoważnienia do obciążenia
3.) brak faktury

Serdeczne dzięki
Martin

Re: Opłaty za refinansowanie: 250€ opłata manipulacyjna + 50€ zakończenie upoważnienia do pobierania opłat

Napisany przez Habel27
Cześć, opłaty w wysokości 250 euro za spłatę są praktycznie zawsze wymagane. Jednakże, gdy jest całkowicie spłacone, opłaty nie są pobierane. Opłaty bankowe to obszar skomplikowany. Nie widzę podstawy do pobierania dwukrotnie po 25 euro.

Zgodnie z BGB, można żądać pokwitowania za wszystkie płatności. Dlatego też w bankomatach wypisywane są paragony po dokonaniu wpłaty.

Drugi bank może zobaczyć wyciąg konta i stwierdzić, że kwota 300 euro została odjęta.

Powinieneś skonsultować się z doradcą.

Karl-Heinz Steffens z Berlina

Moje pytanie zadałem po tygodniu oczekiwania na sensowną odpowiedź od Banku A.

Teraz jednak Bank A wreszcie się odezwał. Bank A pośredniczył nam kredyt przez Bank A1 (co było mi znane). Teraz Bank A twierdzi, że Bank A1 obciążył ją opłatami, ponieważ Bank B (u której mamy nowy kredyt) złożył wniosek o całkowite przeniesienie hipoteki. Bank A1 to zrobił, ale potem odkrył, że mamy jeszcze jedną pożyczkę w Banku A. Tak więc wysokie opłaty wynikły z transakcji między Bankiem A1 a Bankiem B.

Bank B zachowuje się skrycie.

Nie mam zamiaru angażować się w analizę umowy między Bankiem A, Bankiem A1 a także pomiędzy Bankiem A i Bankiem B, ewentualnie Bankiem B1, w celu próby odzyskania zwrotu 300 € (mając na uwadze znacznie większe, pozytywne oszczędności z refinansowania!).

@Karl-Heinz Steffens z Berlina: Dziękuję za odpowiedź.

@Karl-Heinz Steffens z Berlina: Dziękuję za odpowiedź.

Zadawałem moje pytanie po tym, jak przez tydzień nie otrzymałem sensownej odpowiedzi na zapytania w Banku A.

W końcu Bank A się odezwał. Bank A pośredniczył nam swoje kredyty za pośrednictwem Banku A1 (co było mi znane). Teraz Bank A twierdzi, że Bank A1 nałożył na nich opłaty, ponieważ Bank B (u której mamy nowy kredyt) złożył wniosek o pełne przekazanie zastawu. Bank A1 to zrobił, a następnie stwierdził, że nadal mamy kolejny kredyt w Banku A. W ten sposób wysokie opłaty wynikły z rozliczenia między Bankiem A1 a Bankiem B.

Bank B trzyma się w cieniu.

Nie mam żadnego zainteresowania zagłębianiem się w strukturę umowy między Bankiem A, Bankiem A1, a także między Bankiem A a Bankiem B, ewentualnie Bankiem B1, aby próbować uzyskać zwrot 300€ (uwzględniając duże, miłe oszczędności z refinansowania!).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata