Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pracownicze programy emerytalne

Napisany przez BigMig85
Cześć wszystkim,

płacę regularnie na moje dodatkowe zabezpieczenie emerytalne (fundusz emerytalny firmowy). Kwota ta jest potrącana od mojej pensji netto. Dodatkowo pracodawca dodaje taką samą kwotę do mojego wkładu.

1. Czy mogę odliczyć od podatku kwotę, którą sam wpłacam?

2. Dostałem właśnie list od funduszu emerytalnego. Mam złożyć pełnomocnictwo dotyczące wniosku o stałą dopłatę oraz wniosek o dodatkowe świadczenie emerytalne.

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, o co dokładnie w tym chodzi?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
BigMig

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
połączyłeś dofinansowanie Riester z korzyściami związanych z emeryturą pracowniczą... z wszystkimi wadami...
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że w fazie wypłat będziesz musiał płacić składki na ubezpieczenie społeczne dodatkowo do opóźnionego opodatkowania?
Chociaż składki są już pobierane z dochodu netto?
W odróżnieniu od zwykłych umów na Riester, nie można także dokonać wypłaty w celu zakupu nieruchomości (co teraz może nie być wadą).
Osobiście nie widzę żadnego powodu, który by przemawiał za takim rozwiązaniem.

Wniosek o stałe korzyści ma uprościć otrzymywanie dofinansowania, tak aby nie musiał Pan/Pani składać go na nowo co roku. To powszechna praktyka.

Napisany przez Holger1984
Wniosek o stałą dopłatę powinien zostać koniecznie podpisany i przesłany do dostawcy. Należy sprawdzić, czy faktycznie został zrealizowany. Podatek jest obowiązkowy dopiero w późniejszym wieku, z osobistą, zwykle niższą stawką podatkową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata