Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Gdzie otworzyć konto maklerskie? - W Diba?

Napisany przez der-neue
Cześć,

jestem jeszcze nowicjuszem w tej dziedzinie, ale wkrótce chciałbym mądrzej ulokować swoje obecnie znajdujące się wyłącznie na rachunkach oszczędnościowych pieniądze.

Ponieważ teraz konieczne będzie otworzenie depozytu, a przypadkowo dostałem ofertę od ING DIBA na 20 darmowych transakcji (w ciągu pierwszych 6 miesięcy) (która jest ważna tylko przez kolejne 10 dni), pomyślałem, że przemyślę tę kwestię. Bo to byłoby może całkiem dobre rozwiązanie, aby od samego początku oszczędzić sporo na opłatach przy zakładaniu depozytu.

Czy istnieją dobre powody, aby wybrać inne konto maklerskie?

W warunkach udziału napisano:
20 darmowych transakcji (zamówienia bez prowizji min. à 9,90€), ważne przez 6 miesięcy po otwarciu depozytu. Prosimy zwrócić uwagę: opłaty osób trzecich pokrywasz samodzielnie (np. opłaty giełdowe).

To, co teraz nie do końca rozumiem, to co oznacza ta kwota 9,90€. Czy oszczędzam co najmniej 9,90 (bo to opłata minimalna), czy zawsze płacę te 9,90 i oszczędzam tylko nadwyżkę?

Napisany przez Ravemaster84
Obok standardowej opłaty za zlecenie w wysokości 9,90 € mogą wystąpić dodatkowe opłaty w zależności od produktu. Prowizje za emisję pobierane są przez towarzystwo funduszy (KAG). Opłaty giełdowe są naliczane w zależności od rynku. Sprawdź tutaj: www.orderrechner.de

Ogólnie rzecz biorąc, warto zastanowić się nad rodzajem inwestycji, którą chce się dokonać oraz jak często. W przypadku aktywnych funduszy zawsze warto skorzystać z pośrednika funduszy, który zwolni Cię z opłaty za emisję. ETF-y można również zamówić bezpłatnie za pomocą planu oszczędnościowego. Jak już wspomniano: wybierz produkty, a następnie wybierz odpowiedni depozyt.

Napisany przez der-neue
Portfolio nie jest jeszcze w pełni ustalone, ale myślę, że głównie będzie składać się z funduszy indeksowych i ETF-ów, a inwestycje będą raczej długoterminowe. Opłaty giełdowe powinny być pobierane niezależnie od brokera, prawda? W pierwszym kroku chodzi przede wszystkim o większą sumę (stąd pomysł z ofertą DIBA). Później temat oszczędzania regularnego może też być interesujący, ale w przypadku DIBA, na przykład, chyba nie jest to możliwe bez opłat za transakcje.

Napisany przez MoneyM
Cześć, znalazłem porównanie, w którym DiBa nie wypada zbyt dobrze (miejsce 10 z 15 depozytów), (tagesgeld-festgeldvergleich.de/depot-vergleich/) jednak oczywiście zależy to również od wartości zlecenia, którą można zmienić w kalkulatorze... osobiście jestem w Cortal, ponieważ 3,50% rocznych oprocentowania wydaje mi się dość atrakcyjne!

Napisany przez der-neue
Niemniej jednak, widzę 3 haczyki w ofercie cortal:

- 5 euro za transakcje tylko w pierwszym roku, potem podobna cena do diba. Jednak w mojej ofercie są one nawet darmowe.
- Oprocentowanie lokaty dostępne tylko przy zmianie rachunku maklerskiego, a ja jeszcze takiego nie mam.
- 3,5% oprocentowania tylko przez pierwszy rok i tylko do 20 000 euro.

Moim zdaniem oferta diba jest znacznie lepsza (dla mnie).

Jeśli chodzi o opłaty za transakcje, to diba jest raczej w środku stawki według porównań, które widziałem, ale wśród dużych, znanych brokerów jest jednym z tańszych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata