Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenie OC zawiera zawsze również ubezpieczenie zagraniczne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Mam zamiar podróżować moim samochodem przez Francję, Hiszpanię i Portugalię przez dłuższy czas. Tutaj w Niemczech mam zwykłe ubezpieczenie OC oraz AC. Na szczęście nie zdarzyło mi się tu nic, dzięki czemu nie musiałem korzystać z tych ubezpieczeń. Jednak mam trochę obaw przed podróżą za granicę, ponieważ nie opanowałem wszystkich języków perfekcyjnie. Dlatego ważne jest dla mnie, aby w razie potrzeby dobrze się porozumieć z moim ubezpieczeniem zagranicznym i polegać na nim. Czy zwykłe ubezpieczenie OC obejmuje również ochronę za granicą?

Napisany przez Dahut
Tak. ubezpieczenie OC samochodu osobowego ma zasięg światowy. W krajach europejskich nie powinno być również problemów, jeśli winny jest drugi kierowca (przynajmniej w teorii).

Napisany przez Matthew Pryor
ubezpieczenie OC samochodu osobowego obowiązuje na całym świecie.

Jak to? Gorąco zalecam przeczytanie różnych warunków ubezpieczenia, zanim zostaną opublikowane takie bzdury. Wiele ubezpieczycieli początkowo oferuje ochronę ubezpieczeniową w ramach UE lub geograficznych granic Europy. Tak mniej więcej.
Następnie ochrona ubezpieczeniowa może zostać rozszerzona po konsultacji z ubezpieczycielem.

Napisany przez Dahut
Mam zieloną kartę ubezpieczenia dla moich dwóch pojazdów, która potwierdza, że ochrona ubezpieczeniowa obowiązuje na całym świecie. Nawet są na niej numery alarmowe większości krajów na świecie. Ponieważ nie wykupiłem nic specjalnego, zakładam, że dotyczy to wszystkich niemieckich ubezpieczeń OC samochodów osobowych.

Napisany przez Matthew Pryor
Mam zieloną kartę ubezpieczenia dla moich dwóch pojazdów, która potwierdza, że ochrona ubezpieczenia obowiązuje na całym świecie. Nawet są tam numery alarmowe większości krajów świata.

To świetne. Ale to wcale nie oznacza, że wszyscy ubezpieczyciele postępują w ten sposób. A jeśli czegoś nie wiesz dokładnie, czasem pomocna jest ciotka Google lub po prostu milczenie. W ten sposób unikniesz publikowania takich bzdur tylko dlatego, że chcesz wnieść coś na temat, nieważne czy to prawda czy nie:

Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej komunikacyjnej dla pojazdów mechanicznych obowiązuje na całym świecie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata