Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wynik kredytowy ING DIBA w Schufie

Napisany przez Bonfire
Cześć,

krótkie pytanie do wszystkich: jaki wynik w Schufa chciałaby zobaczyć ING Diba przy kredycie hipotecznym, aby sygnalizacja pozostała zielona? Odpowiedź również mile widziana na PW.

Dzięki i miłego weekendu

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Bonfire,

nikt nigdy się tego nie dowie, ponieważ nikt nigdy nie będzie mógł zaglądnąć do czarnej skrzynki.

Należy także zauważyć, że wynik Schufy stanowi tylko część oceny w przypadku Ing.DiBa. Procenty prawdopodobieństwa niewypłacalności są brane pod uwagę na różne sposoby.

Schufa jest Schufą, a wewnętrzne punktacje banku to wewnętrzna punktacja banku!!!

Napisany przez Paddy007
Czy ktoś mógłby podać tutaj aktualne dane? Tutaj jest wystarczająco dużo pośredników. Być może jest ktoś, kto ma aktualną wartość swojego klienta i złożył wniosek o kredyt hipoteczny. Mój wynik wynosi 94,2% (z jakiegoś powodu) a wartość mojej dziewczyny to prawie 96%. Czy te wartości są wystarczające w INGdiba?
Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wskaźnik Schufa jest częścią oceny w DIBA.

Wskaźnik Schufa, przy którym wniosek o kredyt hipoteczny w DIBA jest odrzucany (czerwony), jest mi znany i został mi przekazany przez Key Account Managera.

Nikt nie zna całej procedury sprawdzania, ale granica wskaźnika Schufa jest mi znana.

@Paddy007, chętnie mogę Ci pomóc.

Napisany przez Daukind
Zabawne.
Bank w ogóle nie otrzymuje informacji o podstawowym wskaźniku, więc skąd może pochodzić granica?

@Daukind, Dlatego właśnie istnieje to forum, gdzie każdy może wyrażać swoje zdanie.
Skąd chcesz wiedzieć, Daukind, czego DIBA nie dostaje informacji?
Miłego wieczoru.

Napisany przez NaTwoim13
Od strony technicznej, wszyscy znają procedurę egzaminacyjną, ale nikt nie wie, jak dokładnie działa ocenianie punktacji ani jak to wszystko się składa. To czarna skrzynka, podobnie jak ocenianie scoringowe w przypadku Schufa.

Absolutnie nie rozumiem, dlaczego bank powinien ujawniać swoją procedurę scoringową! Przede wszystkim nie można w żaden sposób na nią wpłynąć z góry, ponieważ sytuacja wyjściowa jest taka, jaka jest, nie da się tego ukształtować. Można jedynie unikać błędów przy wprowadzaniu danych, co zapobiega niepotrzebnemu przyznaniu negatywnej punktacji:

Przy niskim nadwyżce budżetowym i dużym wykorzystaniu możliwości kredytowych: Sprawdzić, czy można zmniejszyć wykorzystanie możliwości kredytowych, posiadając więcej kapitału własnego. Koniecznie podać wszystkie aktywa, takie jak wartość wykupu ubezpieczeń na życie, oszczędności budowlane czy oszczędności - także te, które nie są wnoszone do finansowania. Wprowadź renty z tytułu zatrudnienia w dziale „Rent i emerytury”, a nie w dziale „Inne dochody” w aplikacji. W przypadku wnioskodawców zmieniających pracę w obrębie koncernu, podać jako datę rozpoczęcia zatrudnienia rozpoczęcie w koncernie. Zapisz oficerów zawodowych jako urzędników, a nie jako żołnierzy. Rodziców na urlopie wychowawczym nie wprowadzać jako gospodyni domowej, lecz jako zatrudnionych. Dodawać urlop rodzicielski w rubryce „Wynagrodzenie”.

Ponadto, żadnemu pracownikowi nie wolno wyjaśniać dokładnie szczegółów negatywnej punktacji na czerwono, nawet jeśli Schufa jest negatywna, otrzymuje się jedynie sugestię, aby sprawdzić to samemu.

Napisany przez NaTwoim13
Nikt, nikt nie zna procesu scoringu w Ing.DiBa, nikt!!!!!!

Co mnie zastanawia, dlaczego w ogóle Ing.DiBa? Nie potrafię zrozumieć tego w ogóle.

Napisany przez Tikonteroga

Nikt, nikt nie zna procesu scoringu w Ing.DiBa, niktniktniktnikt!!!!!!

Co mnie zastanawia, dlaczego w ogóle Ing.DiBa? Absolutnie nic mi nie leży.

Być może z pośrednictwem DVAG...

Napisany przez NaTwoim13
Albo Interhyp. W praktycznie każdym przypadku oferty Ing.DiBa można przebić, nie wspominając już o tym, że nie oferują 20-letniej - zalecanej - umowy na stałą stopę procentową.

Napisany przez Paddy007
Dla niektórych możliwość uzyskania finansowania na 100% może być korzystna. Wiem, że nie wszyscy to popierają, ale uważam, że lepiej jest niż oszczędzać przez kolejne 5 lat na kapitale własnym. Każdemu według jego potrzeb.

Napisany przez NaTwoim13
Paddy007

Nie każdy (i nie zawsze) ma coś przeciwko finansowaniu w 100%, ale dlaczego zatem Ing.DiBa? Czy nie można było stworzyć dla nich koncepcji finansowania?

Przynajmniej koszty nabycia nieruchomości muszą być pokryte, jeśli chcą finansować się z Ing.DiBa. W tym sensie nie jest to finansowanie w 100%, tylko finansowanie z zakupu.

Napisany przez Paddy007

Paddy007

Co najmniej koszty uboczne nabycia będą dla nich, jeżeli chcą finansować przez Ing.DiBa. Z tego powodu nie jest to pełne finansowanie, ale finansowanie ceny zakupu.

Oczywiście, ma Pan/Pani rację. Jako laik łatwo to traktować jako 100%. Chodziło mi więc o 100% - koszty boczne zakupu. Niestety, nie ma zbyt wielu banków oferujących coś takiego.

Napisany przez NaTwoim13
Jakie warunki zostały im zaoferowane w zależności od kwoty finansowania?

Napisany przez Paddy007
Za 165.000 € stopa wynosi 2,09% na 15 lat. + 50.000 € z programu KfW. Oferta jest jednak kilka tygodni stara.

Napisany przez NaTwoim13
Cena zakupu 215.000 euro?

Napisany przez Paddy007
tak dokładnie, masz rację.

Napisany przez NaTwoim13
To były 2,05% oprocentowanie nominalne, efektywne 2,09%.

Teraz oprocentowanie nominalne wynosi 2,30%, po odjęciu 0,1% rabatu za zakup, masz pewne 2,2%. Być może, po odjęciu rabatu regionalnego 0,1% albo 0,2%, w zależności od regionu, a nawet bez odjęcia rabatu.

Napisany przez NaTwoim13
Czy problem z firmy informacji gospodarczej jest już rozwiązany?

Napisany przez Daukind

@Daukind, Dlatego istnieje tutaj forum, na którym każdy może wyrazić swoje zdanie.
Skąd wiesz, Daukind, co DIBA otrzymuje informacji?
Miłego wieczoru.

Nie wyrażam swojej opinii, lecz faktów. Trochę zdumiewające jest, że rzekomy ekspert ds. Schufy nie wie o takich rzeczach.

To, jakie informacje Schufa przekazuje jakim partnerom kontraktowym, jest jasno określone i żadną tajemnicą.

Jakie informacje Biuro Informacji Gospodarczej przekazuje jakim partnerom umownym, jest jasno określone i nie stanowi tajemnicy.

@Daukind, Na pewno nie będzie dla Ciebie problemem udostępnienie źródła, dzięki czemu inni zainteresowani, tak jak Paddy, będą mogli się zapoznać z treścią.
Ponieważ chodzi o Paddyego, inicjatora wątku.

Napisany przez Paddy007
Tak, nie jestem autorem tego wątku, ale zauważyłem, że gdy ostatnio sprawdziliśmy dane w Biurze Informacji Gospodarczej, wyniki były w miarę w porządku, ale wyniki branżowe praktycznie nic nie mówią, a obliczenia przy użyciu wersji 1.0 i 2.0 są jeszcze mniej przejrzyste niż normalny wynik. Trudno mi zrozumieć, jak tutaj obliczany jest wskaźnik niewypłacalności, jeśli mimo posiadania kredytów, dotychczas każda rata była spłacana na czas. Przez jedno refinansowanie i niestety dwa zapytania o kredyt, sytuacja szybko się pogorszyła.

Napisany przez Daukind

@Daukind, Pewnie dla ciebie nie ma problemu podać źródła, aby inni zainteresowani, jak Paddy, mogli je przeczytać.
Bo chodzi tutaj o Paddyego, autora wątku.

Źródłem jest sama Schufa. Czy jesteś tak źle poinformowany o wszystkich ich partnerach?

Oto link dla ciebie: https://www.schufa.de/de/faqs/privatpersonen/scoring/

@Daukind, Link jest znany. Chciałem tylko wiedzieć, czy masz coś jeszcze, czego nie znam.
https://www.schufa.de/de/faqs/privatpersonen/scoring/

W punkcie 2 czytamy na przykład: Nasi partnerzy mogą swobodnie decydować, czy chcą otrzymywać informacje od SCHUFA z oceną punktową czy bez. Jednak z tendencji, ze względu na dobre doświadczenia, nasi partnerzy preferują uzyskiwanie informacji z ocenami punktowymi.

Więc Key Account Managerka powiedziała mi telefonicznie, że istnieje granica od której, przy spadku wartości punktowej, otrzymuje się czerwoną kartkę. Wierzę tej osobie, jest mi znana od lat.
Ponadto powyżej jest również napisane, że firmy (banki) mogą otrzymać ocenę punktową.

Tak więc wszystko wydaje mi się spójne.

@Daukind, poproszę jeszcze raz o informację, gdzie jest napisane, że firmy (banki) NIE przetwarzają oceny punktowej Schufy, tak jak piszesz.
Ponieważ wydaje się, że masz wątpliwości, czy firmy (banki) mogą przetwarzać bazową ocenę punktową z Schufy.

Na pewno był to jakiś błąd z twojej strony i życzę ci miłego dnia.

Napisany przez Daukind
Szkoda, że nie potrafisz czytać.

Der SCHUFA-Basisscore ist ein von Branchen, Unternehmen und speziellen Geschäften unabhängiger Orientierungswert für Verbraucher, der nicht an Unternehmen weiter gegeben wird. Sie können ihn online einsehen, wenn Sie eines der meineSCHUFA-Pakete nutzen. Außerdem wird er in der SCHUFA-Bonitätsauskunft ausgewiesen (weitere Informationen zu unseren Produkten für Privatkunden).

Napisany przez 3eugh
Ponieważ nie ma tutaj już żadnych nowych informacji zgodnych z intencją autora pytania, zamknę temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata