Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie na życie - tak czy nie?

Napisany przez TorstenH
Cześć wszystkim,

nie jestem pewien, czy moje obecne środki na emeryturę są wystarczające. Od 2008 roku mam umowę Riester. Teraz coraz częściej słyszę lub czytam, że dodatkowe ubezpieczenie na życie również jest zalecane. Jednak widziałem na przykładzie mojego ojca, że przy wypłacie z ubezpieczenia na życie nie ma wystarczająco dużo pieniędzy, aby zwiększyć rentę do końca życia. Nawet jeśli ktoś wpłacał przez ponad 20 lat.

Co myślicie?

Dzięki z góry za wasze odpowiedzi!

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć Torsten,

Ostatnio coraz częściej słyszę lub czytam, że dodatkowe ubezpieczenie na życie jest również zalecane.

Według mojego subiektywnego odczucia, mężczyźni raczej czytają coś przeciwnego. Moim zdaniem słusznie. ubezpieczenie na życie powinno pokrywać ryzyko, które jest bardziej lub mniej nieprzewidywalne. Jednak do tego wystarcza ubezpieczenie na życie zabezpieczające ryzyko.
Z uwzględnieniem zniesienia ulgi podatkowej dla ubezpieczeń na życie tego rodzaju formą zabezpieczenia emerytalnego dla mnie jest nie do przyjęcia, zwłaszcza że masz już rozwiązanie ubezpieczeniowe w postaci renty Riester. Nie należy przecież nadmiernie ważyć lokat w portfelu emerytalnym w postaci rent i ubezpieczeń na życie...

Mimo wszystko, widziałem u mojego ojca, że w momencie wypłaty ubezpieczenia na życie nie ma wystarczającej ilości pieniędzy, aby zwiększyć rentę na całe życie.

Oczywiście. To jest bezpośrednio związane z tym, jakie oczekiwania ma się w późniejszym wieku, jak wysoka jest stopa oszczędzania, oraz także z tym, czy prognozowane nadwyżki ubezpieczycieli z przeszłości będą obowiązywać przy wypłacie.

Napisany przez Holger1984
Jeśli chodzi o ubezpieczenie na życie, lepiej wybierać czyste ubezpieczenie na wypadek śmierci w formie ubezpieczenia na życie zabezpieczającego, a nie ubezpieczenie na życie kapitałowe. Obecnie panuje rekordowo niska stopa procentowa na rynkach kapitałowych.

Napisany przez AV-Planer
Cześć Torsten,

Przypuszczam, że chodzi ci o ubezpieczenie na życie z kapitałem gwarantowanym. Od 2005 roku nie ma to już sensu. Do tego czasu zakładało się minimalne zabezpieczenie na wypadek śmierci, aby (oprócz innych warunków) osiągnąć zwolnienie podatkowe wypłaty zgromadzonego kapitału.

Od 2005 roku to zabezpieczenie na wypadek śmierci nie jest już wymagane, ponieważ zmieniło się traktowanie podatkowe.

Dlatego teraz lepszym wyborem byłoby ubezpieczenie emerytalne. Obejmuje ono ryzyko długowieczności, czyli otrzymywana z niego renta jest wypłacana dożywotnio, bez względu na to, jak się zestarzejesz.

Napisany przez Holger1984
ubezpieczenie na życie z kapitałem, które służy również jako zabezpieczenie emerytalne, ma obecnie te same problemy co każde inne prywatne ubezpieczenie emerytalne: niskie oprocentowanie. Tylko Europa Versicherung oferuje nadal dobre stopy zwrotu, których nie oferują znane instytucje

Napisany przez soundjunk

ubezpieczenie na życie kapitałowe, które służy również jako zabezpieczenie emerytalne, obecnie boryka się z tymi samymi problemami, co każde inne prywatne ubezpieczenie emerytalne: niskim oprocentowaniem. Jedynie Europa Versicherung oferuje nadal dobre stopy zwrotu, których nie mają renomowane firmy.

Jak wysoki jest oprocentowanie gwarantowane w Europie Versicherung?!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata