- ndz mar 31, 2013 11:51 pm
Odziedziczyłam 80000 €, które teraz chcę bezpiecznie i zyskownie ulokować. Ponieważ to dużo pieniędzy, jestem bardzo nieświadoma w kwestiach finansowych i nie mam nikogo wśród bliskich, kto mógłby mi doradzić, zwracam się teraz do was. Moja pierwsza myśl była skorzystanie z pomocy doradcy finansowego. Jednak nie chcę zostać oszukana i nie wiem, czy można im zaufać zawsze. Skorzystałabym z pomocy doradcy, gdybym usłyszała pozytywne opinie od innych osób, ale również w internecie nie znajduję żadnych opinii/recenzji. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, gdzie mogę się zwrócić lub jak najlepiej dowiedzieć się o możliwościach? Nie chcę być leniwa, ale mam wrażenie, że nie mogę ponieść tej odpowiedzialności sama. Proszę o poradę, jestem całkowicie zagubiona. Moja krewna radziła mi zastanowić się nad umową oszczędnościowo-budowlaną, ale tak jak mi to wyjaśniła, nie brzmiało to odpowiednio - chciałabym ulokować pieniądze, a nie regularnie wpłacać. Kilka informacji dodatkowych: Studiuję przewidywalnie jeszcze 2-3 lata, co będzie potem jest dość niejasne. Nie muszę polegać na tych pieniądzach, ale chciałabym żyć z odsetek. Ponadto w tym lato rozpoczynam dość kosztowny rok za granicą i prawdopodobnie będę musiała polegać na części tych pieniędzy, ponieważ, o ile mi wiadomo, nie przysługuje mi obecnie stypendium zagraniczne. Proszę, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki! Bo mimo że już robiłam badania, nadal czułam się zbyt niepewnie, aby podjąć krok...