Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę dostać kredyt na budowę i czy jest on finansowalny?

Napisany przez RD13
Szanowna społeczności FF,

Jestem tu nowy i mam od razu ważne pytanie!
Moja dziewczyna (24 lata) i ja (25 lat) od jakiegoś czasu zastanawiamy się nad zakupem mieszkania na własność.
Ale teraz, kiedy moja siostra zbudowała Dom i otrzymała pełne finansowanie (wraz z kosztami dodatkowymi i działką), chciałbym również zająć się tym tematem.

Oto moje istotne dane:

-Mieszkam w Wormacji (RLP)

-Mam umowę o pracę na czas nieokreślony (niestety w firmie wewnętrznej firmy personalnej) w dużym koncernie (lider na rynku światowym w dziedzinie maszyn rolniczych)

-Moja podstawowa pensja wynosi 1900€ netto z dodatkami wynoszącymi od 2100€ do 2200€ netto. (w naszej okolicy standardowa płaca wynosi od 1300€ do 1800€ netto)

-Mam dwa konta oszczędnościowe mieszkaniowe (jedno o wartości 10 000€, a drugie o wartości 20 000€)

-Orzeczenie własności (niestety tylko) 12 000€ (którego jednak nie chcę uwzględniać)

Na razie chcę pominąć swoją dziewczynę.
Aktualnie pracuje na pół etatu za 400€ miesięcznie, ponieważ studiuje, ale po ukończeniu będzie ponownie pracować na pełny etat. Również ona posiada konto oszczędnościowe mieszkaniowe o wartości 30 000€.

W naszej okolicy znalazłem kilka działek:
Średnio kosztują one między 80 000€ a prawie 100 000€, w pełni uzbrojone, o powierzchni 450 m2-600 m2.

Zajmowałem się kilkoma domami prefabrykowanymi. (również z betonu)
Przewiduję, że takie domy będą kosztować około 180 000€.

Czy nie mam realnej szansy na uzyskanie kredytu KfW (50 000€), ponieważ domy, na które patrzyłem, co najmniej spełniają standard KfW70?

Czy mam szansę uzyskać u banku pełne finansowanie (również działki i koszty dodatkowe), wraz z pożyczką KfW?

Czy jest to w ogóle wykonalne, czyli możliwe do sfinansowania dla mnie? (czyli odsetki + spłata + koszty dodatkowe)

Mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłem, jeśli tak, proszę o pytania dodatkowe

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrowienia

RD13

Napisany przez baufi81
Cześć RD13,

szanuję fakt, że w tak młodym wieku już myślisz o posiadaniu *PODAJ OKO*.

Nie zrozum mnie źle, ale jeśli kupujesz nieruchomość, zdecydowanie polecam kupić ją samodzielnie, bez udziału swojej dziewczyny! Być może możecie się zgodzić na rozsądną opłatę czynszową, jesteście jeszcze bardzo młodzi, kto wie, co przyniesie przyszłość.

Jeśli chodzi o mieszkanie lub Dom, radziłbym krokiem ostrożności! Jeśli kupisz mieszkanie, masz wiele korzyści:

- Możesz spłacić mieszkanie znacznie szybciej niż Dom, więc szybciej zostaniesz wolny od długów i zapłacisz mniej, ponieważ nie będziesz płacił odsetek!
- Gdy mieszkanie zostanie spłacone, możesz je sprzedać i uzyskać sporą marżę, którą możesz przeznaczyć na przykład na Dom!
- Z mieszkanie wiąże się mniejsza ilość dodatkowych kosztów niż z domem.

Znajdziesz Dom jednorodzinny za 180 000 euro, ale z nimi nie będziesz szczęśliwy! Od dłuższego czasu interesuję się tym tematem, i Dom jednorodzinny kosztuje znacznie powyżej 250 000 euro, bez znaczenia czy jest to budynek murowany czy z prefabrykatów, do tego dochodzi szereg kosztów, takich jak koszty budowy około 20 000 - 35 000 euro, ogród, podjazd, garaż itp.

Zdecydowanie lepiej byłoby kupić mieszkanie. Moje zalecenie - kup mieszkanie i zaoszczędź na koncie oszczędnościowym. Za 6 - 10 lat można się zastanowić dalej.

Pozdrowienia
Baufi

Napisany przez Torian
Wyjdźmy z założenia, że mamy działkę o wartości 100 000 + Dom o wartości 180 000 + dodatkowe koszty w wysokości 30 000, co daje nam pożyczkę w wysokości 310 000.

Zakładam około 3% oprocentowanie + 2% spłaty, co oznacza ogólnie obciążenie w wysokości 5%. Roczne obciążenie wynosi 15 500€, a miesięczne 1 291€.

Do tego dochodzą szybko miesięczne koszty dodatkowe dla domu w wysokości 209€ (prąd/ogrzewanie/wywóz śmieci/fundusz remontowy!!), co daje nam miesięcznie 1500€ tylko na Dom. Z dochodu netto w wysokości 2 100€ pozostaje 600 euro, co jest zdecydowanie za mało do życia.

Przepraszam, ale w ten sposób nie da się prowadzić rzetelnych obliczeń. Można próbować z całkowitą minimalną spłatą w wysokości 1%, ale wtedy Dom nigdy nie zostanie spłacony, a po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania całość może się wywrócić.

Oprocentowanie może być nieco niższe, ale nie martw się, budowa domu również okaże się droższa niż planowano (podłączenie gazu 1500€-4000€ itp.) :-(

Napisany przez soundjunk
Mogę się jedynie zgodzić z moimi poprzednikami.
Obecnie najlepszym rozwiązaniem byłoby oszczędzanie różnicy między czynszem a obliczoną ratą. W ten sposób możesz przyzwyczaić się do comiesięcznego obciążenia i jednocześnie budować kapitał własny.
Zawsze pamiętaj również o posiadaniu gotowości do dysponowania trzema pensjami miesięcznymi, aby móc reagować na ewentualne zobowiązania.

Sprawdź proszę, czy obecne umowy oszczędnościowe są rozszerzalne pod względem sumy oraz czy oprocentowanie z danego planu jest aktualne.

Napisany przez RD13
Więc najpierw dziękuję za odpowiedzi....

Szczerze mówiąc, już prawie się tego spodziewałem, tylko nadzieja była większa. Miałbym co prawda 13 pensję i oczywiście dodatkową spłatę, ale mimo wszystko myślę, że zbyt ryzykowne... Nie chcę sobie tym zniszczyć życia.

Raczej pójdę drogą bezpieczną lub bardziej logiczną i kupię mieszkanie własnościowe, tylko niestety tutaj w okolicy są one cholernie stare, nie znajduję sensownego mieszkania po roku budowy 70...

Jeszcze raz dziękuję

Pozdrowienia

RD13

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata