Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obligacje Commerzbanku Minimax

Napisany przez Vorsicht
Cześć!
...jestem tutaj nowa/n...

Z dziedziczenia możemy przejąć różne inwestycje. Musimy tylko zdecydować, które.

Do wyboru mamy obligacje Commerzbank Minimax, które są oprocentowane 3% i mają jeszcze 1 rok do wygaśnięcia.
Jest także fundusz inwestycyjny hausinvest europa.
W tej chwili nie wiemy, co powinniśmy zrobić. Optymalne byłoby, gdybyśmy mogli otrzymać te inwestycje bez opłaty za emisję, ale trochę obawiamy się, że Commerzbank może jednak wpaść w wir zawirowań na rynkach i stracimy pieniądze. Natomiast hausinvest nie sprawuje się aż tak dobrze, ale wydaje się dość bezpieczny???

Czy ktoś ma dla mnie informacje, które pomogą w podjęciu decyzji?

Napisany przez soundjunk
Czy masz numer identyfikacyjny papierów wartościowych (WKN)?
W takim razie się im przyjrzymy.

Napisany przez Vorsicht
Oczywiście, mam te (tylko jako nowicjusz tutaj nie mogłem wstawiać linku...

hausinvest: DE0009807016
MiniMax: DE000CZ29DT1

Dzięki z góry za Twój trud!!!

Dla nas pojawia się pytanie, czy lepiej nie zrobić czegoś zupełnie innego. Lubimy mieć względnie pewność, ale również wiemy, że wtedy jest trudno przekroczyć co najmniej stopę inflacji. Mamy jeszcze około 7 lat czasu, potem idziemy na emeryturę. Do tego czasu nie potrzebujemy pieniędzy, a potem pieniądze mają służyć jako awaryjna rezerwa. Chcielibyśmy oczywiście zabezpieczyć się przed inflacją z niewielkim dodatkiem. Byłoby to możliwe przy MiniMax. Ale moglibyśmy też teraz je sprzedać ze zyskiem kursowym. Byłoby to także około 2%

Napisany przez soundjunk
Sytuacja nie jest łatwa.
Co by się stało po sprzedaży obligacji?
Problem braku alternatywy nadal będzie obecny.
W zasadzie najpierw, nie uwzględniając dwóch papierów, zrobiłbym następujące rzeczy:
Upewnij się, że trzy miesięczne wynagrodzenia jako absolutne rezerwy kryzysowe są zawsze dostępne na rachunku oszczędnościowym z gwarancją depozytu, aby móc zareagować na wydarzenia losowe.
To, co pozostanie, można zainwestować w różne aktywa, czyli rodzaje papierów wartościowych.
Mówisz, że lubicie bardzo bezpieczne inwestycje. Aktualnie wszystko wiąże się z ryzykiem, które zawsze jest jednak różne w stosunku do potencjalnego zysku.
Fundusz Hausinvest Coba od kilku lat zawsze przewyższał wskaźnik inflacji, jednak musi się najpierw zwrócić po jednorazowej prowizji wynoszącej 5%, co oznacza, że trzeba by go utrzymać przynajmniej 5 lat, a nawet dłużej. W dodatku do tego dochodzą wolne od podatku udziały, które nie są uwzględnione w rocznym zeznaniu podatkowym.
Fundusz Hausinvest nie ma problemu instytucjonalnych inwestorów, co w przypadku innych funduszy nieruchomości doprowadziło do przedwczesnego zamknięcia. Od 2013 roku obowiązuje nowe przepisy, które pozwalają posiadać maksymalnie 30 000 EUR w funduszach nieruchomości/aktywach w ciągu pół roku. Ponieważ nie znam waszej sumy, nie wiem, czy to jest istotne.
Ponadto wprowadziłbym plan oszczędnościowy w fundusze akcji - szczególnie teraz, gdy mamy bardzo zmienne rynki, moim zdaniem jest to opłacalne.
Jeśli nie można oszczędzać z bieżących dochodów, zawsze można co miesiąc pobrać część z rachunku oszczędnościowego, aby pieniądze dotarły do docelowej inwestycji w ciągu 12 lub 24 miesięcy. Zawsze powinieneś wcześniej zastanowić się, przy jakim zysku i straty chciałbyś wycofać się, w przeciwnym razie łatwo jest się zapałać emocjami przy podejmowaniu decyzji.
Co do obligacji Coba: Jeśli uważasz, że Coba nie zbankrutuje do połowy 2014 roku ani nie zostanie ponownie uratowana przez państwo, to warto to zrobić.

Napisany przez Vorsicht
Dziękuję za Twoją ocenę!

Część „pracy domowej” mamy już za sobą. Kilka miesięcznych pensji zostało ulokowanych na lokatach terminowych. Czujemy się przygotowani na zwykłe zdarzenia losowe. Pochodzą one z dziedzictwa i są dodatkowym wkładem do naszego dotychczas zgromadzonego majątku. Dlatego te pieniądze nie są na nic konkretnego przeznaczone, traktujemy je jak wisienkę na torcie. Wiemy o tych 30 tys. euro. dlatego nie zainwestujemy więcej niż 30 tys. euro w Hausinvest. doradca bankowy powiedział nam, że Hausinvest był zawsze „otwarty” przez lata. Co nas martwi oprócz relatywnie niskiego zwrotu (masz rację, zawsze był wyższy od wskaźnika inflacji), to to, że wartość udziałów spadła w ciągu ostatnich lat. doradca bankowy twierdził, że wypłacono to z kapitału... być może to nie jest zbyt zdrowe. Pobieranie opłaty za nabycie nie stanowi dla nas problemu. Pani pochodząca z dziedzictwa opłaciła ją lata temu. Możemy przejąć udziały bez dodatkowych kosztów. To także główne argumenty doradcy bankowego dla przejęcia obligacji, ponieważ w przypadku nowej inwestycji ponownie narażeni bylibyśmy na opłatę za nabycie. MiniMax zostanie spłacony w przyszłym roku, a wtedy będziemy mieli ponownie problem z nową inwestycją z opłatą za nabycie (niestety, z reguły jest ona wymagana :-( ). Co masz na myśli mówiąc, że mogą pojawić się problemy z MiniMax, jeśli państwo ponownie będzie musiało ratować Commerzbank? Po doświadczeniach związanych z Cyprem, wtedy pieniądze byłyby na pewno stracone. Czy dobrze to zrozumiałem? Nie mam zaufania do Commerzbanku, ponieważ obecnie próbuje on ratować państwo za pomocą siły. Jestem bardziej zdania, że to nie pójdzie dobrze. Nie jestem pewien, czy nie byłoby lepiej zainwestować całą sumę (60 tys. euro) partiami po 10 lub 15 tys. euro w różne fundusze, a nie jak zalecono, trzymać po 30 tys. euro w MiniMax i Hausinvest, nawet jeśli początkowo byłoby taniej. Prawdopodobnie nie zdecydowalibyśmy się na taką inwestycję, gdybyśmy mieli nowe środki do zainwestowania.

Napisany przez soundjunk

Dziękuję najpierw za Twoją ocenę!

Mamy już część pracy domowej za sobą. Kilka miesięcznych wynagrodzeń jest ulokowanych na lokatach terminowych. Czujemy się przygotowani na normalne zdarzenia losowe.

Pieniądze pochodzą z dziedziczenia i są praktycznie niezaplanowanym dodatkiem do naszego dotychczasowego majątku. Dlatego te pieniądze nie są naprawdę przeznaczone na nic konkretnego, postrzegamy je jako wisienkę na torcie.

Wiedzieliśmy o tych 30 tys. euro. Dlatego też nie zainwestowalibyśmy więcej niż 30 tys. euro w fundusz inwestycyjny. doradca bankowy powiedział nam, że fundusz inwestycyjny pozostawał otwarty przez wszystkie te lata. To, co nas martwi, oprócz relatywnie niskiej stopy zwrotu (masz rację, zawsze była wyższa od wskaźnika inflacji), to spadek wartości udziałów w ostatnich latach. doradca bankowy powiedział, że była z tego wypłacana substancja... to prawdopodobnie nie jest zbyt zdrowe.(?) Pobór opłat przy nabyciu naszych inwestycji nie stanowi dla nas problemu. Ciotka pochodząca z dziedziczenia zapłaciła je lata temu. Możemy bezpłatnie przejąć udziały.
To również główny argument doradcy bankowego, aby przejąć obligacje, ponieważ w przypadku nowej inwestycji znowu musielibyśmy się liczyć z poborem opłaty.
MiniMax zostanie spłacony w przyszłym roku, a wtedy znów stanęlibyśmy przed problemem nowej inwestycji z poborem opłaty (niestety zazwyczaj wymaga się tego :-( )
Co masz na myśli mówiąc, że mogą pojawić się problemy z MiniMax, jeśli państwo musi ponownie ratować Commerzbank? Po doświadczeniach związanych z Cyprem, pieniądze byłyby wtedy na pewno stracone.(?) Czy dobrze to zrozumiałem? Osobiście nie ufam za bardzo Commerzbankowi, ponieważ obecnie próbują siłą wycofać się z udziałów państwa. Jestem raczej zdania, że to nie pójdzie dobrze.
Nie jestem pewien, czy ogólnie nie byłoby lepiej zainwestować całą sumę (60 tys. euro) partiami po 10 lub 15 tys. euro w różne fundusze, zamiast pozostawiać po 30 tys. euro, jak zalecono, w MiniMax i hausinvest, nawet jeśli początkowo byłoby to opłacalne.
Zapewne, gdybyśmy musieli nowo inwestować pieniądze, nie zdecydowalibyśmy się na to.

Rendy wszystkich funduszy inwestycyjnych nieruchomości ostatnio spadły.
Jest na to dwie główne przyczyny:
Po pierwsze, obecnie inflacja maleje z miesiąca na miesiąc. Umowy najmu są zindeksowane, więc również związane z wskaźnikiem inflacji - co oznacza mniejsze przychody z najmu.
Po drugie, cała gotówka z puli funduszu nie jest inwestowana tylko w nieruchomości, lecz także pozostaje jako gotówka do codziennego wypłacania. Przy obecnym poziomie stóp procentowych, niestety nie ma już z tego wiele zysku.
Oznacza to jednak również, że gdy stopy procentowe ponownie wzrosną, będzie to miało pozytywny wpływ na Fundusze inwestycyjne.
Jeśli możecie przejąć to bez dodatkowych kosztów, to z mojego punktu widzenia jest to prawdziwy zysk.

Kwestię obligacji Minimax celowo sformułowałem w ten sposób.
Po pierwsze, osobiście uważam, że jest bardzo mało prawdopodobne, aby CoBa w 2014 roku znalazła się znowu w sytuacji sprzed 2009 roku i nadal odczuwała skutki, a po drugie rząd Niemiec po prostu nie zostawiłby swojego drugiego co do wielkości banku na pastwę losu. Rząd, który to zrobiłby, doprowadziłby gospodarkę do takiego kolektywnego upadku, że nigdy więcej nie zostałby ponownie wybrany

No cóż, zastanawianie się nad 2014 rokiem nie ma dziś sensu. To, co jest dobre dziś, może być już jutro złe.

Napisany przez Vorsicht
*uśmiecha się* zgadza się. Jest nowy czas, nowa gra....

Może więc po prostu się wplączemy i przejmiemy instytucje tylko częściowo...

Czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, jak MiniMax byłby stosowany, gdyby państwo faktycznie musiało ratować ponownie Commerzbank? Czy istnieją obecnie jakiekolwiek zasady, które na przykład nakazują, że najpierw wierzyciele z obligacji nie otrzymują swoich pieniędzy z powrotem, a dopiero potem państwo ratuje resztę? Bo to właśnie jest właściwie moim ryzykiem, że w przypadku upadłości pieniądze znikną. ...oczywiście wszystko zgodnie z obowiązującymi dzisiaj zasadami, czy zasady te w ogóle zostałyby przestrzegane zgodnie z kiprskim przykładem, tego nikt nie wie...

Napisany przez soundjunk
Rozpowszechnione są obligacje jako kapitał obcy (jak kredyt), w przeciwieństwie do akcji, które traktowane są jako kapitał własny emitenta. Kapitał obcy nie ma uprzywilejowań, takich jak specjalne aktywa w funduszu. W przypadku bankructwa będziesz obsłużony jako jedno z ostatnich, ale zawsze przed udziałami z zyskiem (witaj Prokon - mała złośliwość). Jeśli jednak państwo interweniuje i gwarantuje, że Commerzbank pozostanie płynna, to wszystko jest w porządku. Kurs może jednak wahać się przez pozostały czas trwania, jeśli Moodys, Fitch lub S&P postanowiłyby ponownie złe rady wygłosić (czytanie tego po angielsku lub niemiecku daje chyba to samo wrażenie), kurs by się wahał. To jednak nie zmienia nic w Twoim oprocentowaniu.

Edycja: To, co obecnie może być bardzo interesujące ze strony zysków procentowych, zapewniając przy tym bezpieczeństwo, to umowy oszczędnościowe z zyskiem kilku firm oszczędnościowych. W tym celu zalecam skontaktowanie się z użytkownikiem C. Andreasem lub odwiedzenie jego portalu porównawczego Bausparvertrag Vergleich 10 Bausparkassen 60 Tarife mit Bausparrechner. Szczególnie przy okresie do emerytury w 7 latach, może to być przyjemna historia jako dodatek.

Napisany przez Vorsicht
Ok, dziękuję bardzo! Bardzo nam pomogłeś!

Napisany przez soundjunk

Ok, bardzo dziękuję! Bardzo nam pomogłeś!

Bardzo chętnie. Dopiero co ponownie zedytowałam poprzedni tekst z dodatkową rekomendacją

Napisany przez Vorsicht
Czy mogę jeszcze o coś zapytać?

Jeśli nie bierzemy MiniMaxu w takiej wysokości do depozytu...

W depozycie wujeczna znajdują się inne inwestycje.

Jedną z inwestycji jest KN LU 0543727951.

Ta inwestycja będzie rozwiązana jesienią. Nie do końca rozumiem, jak to działa. Czy będzie ona spłacona w całości? Czy dobrze zrozumiałem, że wartość, która będzie na dzień rozwiązania, zostanie podzielona (tak zrozumiałem z prospektu)... ale skąd się wzięła ta wartość?? Inwestycja przynosi również 3% odsetek latem, ale nie rozumiem, co oznacza rozwiązanie. Jest również oceniona na średnią jakość, ale wydaje mi się, że radzi sobie całkiem nieźle...

Napisany przez soundjunk
To jest fundusz emerytalny - dlatego też nie ma możliwości żadnych obietnic co do wysokości następnego wypłacenia (ostatnie wynosiło 3€/jednostka) i jak w przypadku każdego funduszu emerytalnego, obowiązuje zasada:
Jeśli dalszy spadek stóp procentowych, to dobra siła napędowa dla kursu i wypłaty będą dobre, jeśli stopy procentowe wzrosną, to można się spodziewać spadku.

Nikt nie wie, co się wydarzy z oprocentowaniem do 11.10.2013, ale ogromne wahania w obu kierunkach w obecnym momencie są mało prawdopodobne.

Fundusz ma wiele obligacji rządowych i korporacyjnych (łącznie z obligacjami wysokiego ryzyka - tzw. High-Yields - czyli obligacje o wyższym stopniu ryzyka lub od złych do gorszych dłużników) z terminem wykupu na październik bieżącego roku.
Mogę zobaczyć tylko najlepsze 5 pozycji, co oczywiście nie pozwala dokonać wniosków, jak w przypadku praktycznie każdego funduszu, który szeroko dywersyfikuje, dotyczących przyszłej wydajności.

Top 5 należą do:

4,625% MERRILL LYNCH & CO EMTN 02.10.2013 5,02%

Napisany przez Vorsicht
Dziękuję!
..jak jest z zwrotem w terminie płatności? W 100% czy na jakąkolwiek inną wartość rynkową???

Napisany przez soundjunk
Do wartości netto aktywów/wartości akcji z dnia bilansowego.
Jak mówiłem: teraz bym to tak przyjął. Twoja ciocia ma w swoim portfelu różnorodne klasy aktywów, co w dzisiejszych warunkach stóp procentowych i uwzględniając wskaźnik inflacji, na pewno opłaciło się!

Napisany przez Vorsicht
Tak, to miała... nawet jeśli praktycznie nic do tego nie miała. Wygląda na to, że jej bankowiec nie był aż tak zły.

Napisany przez soundjunk

Tak, miała to... nawet jeśli praktycznie bez jej udziału. Wygląda na to, że jej bankowiec nie był aż tak zły.

Cóż, zdarza się
Pozdrowienia od Sparkässlera

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata