Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Zamknąć konto w Sparkasse.

Napisany przez TonyMontana
Cześć,

Mam małe pytanie, które do tej pory jeszcze nie zostało odpowiednio wyjaśnione, dlatego zarejestrowałem się tutaj :-) Od kiedy mam 16 lat, mam konto rozliczeniowe w Sparkasse. Teraz chciałbym je rozwiązać z powodu opłat, które zostaną nałożone, gdy skończę 18 lat (co nastąpi za kilka dni) i konto zostanie automatycznie przedłużone.

Dotycząc mojego pytania: Czy mogę w moim aktualnym wieku (czyli 17 lat) złożyć wypowiedzenie konta czy potrzebny jest mi przedstawiciel ustawowy (czyli matka/ojciec)? Jeśli tak, czy oboje muszą być obecni, czy wystarczy ewentualnie jedno podpisanie, jeśli jeden z nich nie może być obecny? Bardzo będę wdzięczny za pomoc! :-)

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

oczywiście, że nie możesz wypowiedzieć umowy konta mając 17 lat, ponieważ nie jesteś pełnoletni.

Do wypowiedzenia konta wystarczy krótki trzyliterowy list podpisany przez opiekuna prawnego.

Poza tym: Wiele banków / kas oszczędnościowych oferuje bezpłatne konta do 21. roku życia lub nawet do 26/27 lat.

Pozdrawiam, esco

Dziękuję za szybką odpowiedź. Według moich dokumentów usługa pozostaje bezpłatna tylko w przypadku studiowania lub rozpoczęcia nauki. Jednakże mając zamiar rozpoczęcia roku za granicą, przypuszczam, że będą tam jakieś opłaty.
Sprawdzę to jutro bezpośrednio. Dziękuję!
Pozdrawiam

Napisany przez soundjunk
Jakie masz plany po roku za granicą?

Tak naprawdę jeszcze dokładnie nie wiem. Pierwotnie chciałem złożyć podanie do Lufthansy i innych. Być może najpierw będę studiować.

Napisany przez soundjunk
Więc konto pozostaje darmowe. Po prostu daj znać swojemu przedstawicielowi, a nie widzę w tym żadnych problemów

Napisany przez 2Escorpio

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zgodnie z moimi dokumentami pozostaje bezpłatne tylko wtedy, gdy studiuję lub zaczynam naukę. Jednak planuję rozpocząć rok za granicą, więc zakładam, że będą pobierane opłaty.
Jutro zacznę się tym bezpośrednio interesować. Dziękuję!
Pozdrowienia

Po prostu porozmawiaj z doradcą i omów swoje plany... Oni zawsze chcą zatrzymać cię jako klienta, więc jeśli masz szczęście, możesz nadal mieć darmowe konto w tym czasie.

A więc po krótkiej wizycie w banku Sparkasse powiedzieli mi, że względnie nieproblemowe byłoby kontynuowanie konta bez opłat do 20. roku życia. Tak więc, wszyscy, którzy ewentualnie mają podobny problem, powinni po prostu skontaktować się z bankiem (tak jak też mi zalecano). W tym sensie: Dziękuję za wasze wskazówki i rady!

Napisany przez der graf
Ja zawsze najpierw chodziłbym do banku i zasięgnął informacji. W każdym banku obowiązują inne warunki, a doradca wie, jakie warunki ma Twoje konto. Oczywiście zawsze informuj się wcześniej, aby w razie konieczności móc przestrzegać terminów wypowiedzenia.
Pozdrowienia

Napisany przez Andy34

Hej,

oczywiście nie możesz wypowiedzieć konta mając 17 lat, ponieważ nie jesteś w pełni zdolny do czynności prawnych.

Aby wypowiedzieć konto, wystarczy trzyliterowy list podpisany przez opiekuna prawnego.

btw: Wiele banków / kasy oszczędnościowe oferuje bezpłatne konta do 21. lub 26/27. roku życia.

Pozdrowienia, esco

Tak, jako osoba niepełnoletnia nie jest to możliwe. Odpłatność dla studentów również jest zniesiona, jednak nie jest mi znane, że opłaty nie muszą być wnoszone aż do 27 roku życia?!

Napisany przez soundjunk
To nie jest pytanie, na które można jednoznacznie odpowiedzieć. Jeśli klient w wieku 27 lat nadal studiuje lub odbywa praktyki zawodowe, wtedy w wielu kasach oszczędnościowych nadal nie musi płacić opłat.

Napisany przez 2Escorpio

Ewentualnie, po krótkiej wizycie w Sparkasse, powiedzieli mi, że względnie niewielkim problemem jest utrzymanie konta bez opłat do 20 roku życia.
Dlatego wszyscy, którzy mają podobny problem, powinni po prostu skontaktować się z bankiem (tak jak mi doradzono).

W tym duchu: Dziękuję za wasze wskazówki i rady!

Czasami najprostsza droga jest najlepsza. Miłego pobytu za granicą!

Cytat od Andy34

Faktycznie, jako osoba niepełnoletnia, nie jest to możliwe. Również jako student opłaty są zniesione, jednak nie jest mi znane, że opłaty nie trzeba płacić do 27 roku życia?!

To zależy zawsze od banku, są takie banki, gdzie konto jest bezpłatne tylko dla studentów lub uczniów... inne uwzględniają też służbę cywilną i wcześniejszą służbę wojskową... z kolei inne banki oferują bezpłatne konta do określonego wieku... inne bezpłatne przy określonym dochodzie, a niektóre są bezpłatne na zawsze.

Każdy bank / Sparkasse ma swoje własne oferty, które mogą się znacząco różnić pod względem regionalnym. Są nawet takie Sparkassen, gdzie konto online jest bezpłatne na stałe, niezależnie od wieku.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez Andi25
Dopóki jesteś jeszcze uczniem, masz możliwość prowadzenia swojego konta bez opłat za prowadzenie konta. Wystarczy, że złożysz wniosek osobiście w oddziale Sparkasse.

Napisany przez Vici90
Hej,

jeśli jesteś uczniem lub studentem, możesz porozmawiać z bankiem, a wtedy nie poniesiesz żadnych opłat za swoje konto .... jeśli chcesz podróżować za granicę, dobrze jest zorganizować sobie kartę kredytową, najlepiej Visa, ponieważ zagranicą najłatwiej płacić nią, poza gotówką. Ja też byłam przez rok za granicą. Konta i karty Visa nie kosztują tam nic, a to wygląda całkiem nieźle, możesz sobie zerknąć na girokonto.org/ing-diba.

Mam nadzieję, że mogłam pomóc
pozdrowienia Vici

Napisany przez goldenEagle
Mogę również polecić Ing-Diba. Oprócz karty kredytowej, możesz w Niemczech wypłacać gotówkę z niemal wszystkich bankomatów za pomocą karty bankowej, nie musisz zawsze szukać swojego banku.

Napisany przez Dahut
Kiedy skończyłem studia i zacząłem pracować, po prostu nie informowałem banku o mojej zmianie sytuacji. Minęły lata, zanim poinformowano mnie, że musiałbym zacząć płacić opłaty. Wtedy zmieniłem bank na bezpłatny.

Napisany przez dunkeltier
Osiemnastoletni potrzebuje zawsze podpisu rodziców

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata