Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy ubezpieczenie na życie musi wypłacić świadczenie w ramach zasiłku Hartz IV?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

mam ubezpieczenie na życie, które istnieje od ponad 15 lat i obecnie wynosi około 24 000 euro.
Ponieważ od jakiegoś czasu jestem bezrobotny, grozi mi wkrótce korzystanie z zasiłku Hartz IV.
Dotychczas nadal opłacałem ubezpieczenie, ale nie będę w stanie sobie na nie pozwolić.
Chciałbym zachować duży udział na starość, ale chciałbym otrzymać mniejszą kwotę wypłaty.
Czy istnieje możliwość, że ubezpieczyciel zrobi wyjątek podczas korzystania z zasiłku Hartz IV?

Pozdrawiam

Re: Czy ubezpieczenie na życie musi wypłacić świadczenie w ramach zasiłku Hartz IV?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

na pewno nie zostanie udzielona wyjątkowa zgoda ze względu na Hartz4. Czy w ogóle są udzielane wyjątki i jakie są warunki, zależy od konkretnego ubezpieczenia.

Dlatego nie możemy odpowiedzieć jednoznacznie, najlepiej skonsultuj się z bankiem lub sprawdź warunki, które zostały podpisane wcześniej.

Poza tym powinieneś się dowiedzieć, czy oszczędności są bezpieczne przed Hartz4... Musisz je zgłosić przy składaniu wniosku o Hartz4, i zgodnie z grupą wiekową można mieć określoną kwotę oszczędności oraz rezerwy na emeryturę... Nie wiem, które produkty bankowe są przez Hartz4 uznawane jako rezerwa na emeryturę... na pewno nie wszystkie.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez verschaukelt
Margo,

koniecznie oblicz: majątek 250 euro za każdy rok życia plus 750 euro możesz zachować. Jeśli majątek z ubezpieczenia na życie znacznie przewyższa tę kwotę - liczy się wartość wykupu...

Czy to jest rzeczywiście ubezpieczenie na życie z kapitałem gwarantowanym czy renta z prawem do wyboru kapitału? Jeśli to drugie, ewentualnie uzgodnij wyłączenie wypłaty kapitału w przypadku przekroczenia majątku – wtedy urząd nie będzie mógł żądać zbycia majątku.
W każdym razie jak najszybciej skorzystaj z poradni. Instytucje charytatywne oferują to za darmo.

Napisany przez bananalars01
Więc nie znam twojej osobistej sytuacji.

Jeśli jesteś singlem, czy chciałbyś mieszkać z Hartz4 w jednej z tych slumsów? Mój kumpel musi to robić, dostaję dreszczy, gdy wchodzę do tej dzielnicy mieszkaniowej. Och, strzeż nas Panie, prawdopodobnie też stałabym się alkoholikiem.

Z kapitałem własnym w wysokości 24 000 euro, moim zdaniem można uratować swoje pieniądze, kupując za gotówkę ładne, ale małe mieszkanie.

Jako regiony można tu wymienić Zagłębie Ruhry, Las Bawarski oraz nowe landy. To zależy, gdzie mieszkasz (oczywiście w Monachium są inne ceny) i czy jesteś gotowy ewentualnie się przeprowadzić.

Moim zdaniem, własne zamieszkiwane mieszkanie powinno być bezpieczne na zasiłku Hartz4, jeśli przestrzeń mieszkalna będzie adekwatna, czyż nie?

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
No cóż, za 24 000 euro to raczej będzie bardziej mieszkanie-klo...

no tak, przy 24 000 euro będzie to raczej kawalerka...

Aby odpowiedzieć konkretnie:

na przykład na Ebay jest wiele ogłoszeń dotyczących mieszkań, szczególnie w Saksonii można dostać za tę cenę mieszkanie nowe (bardziej precyzyjnie z około połowy lat dziewięćdziesiątych, ale chyba wciąż się liczy jako nowe ???), zazwyczaj w licytacji komorniczej. Zazwyczaj jedno lub dwa pokoje, bezpieczne dla osób otrzymujących zasiłek Hartza.
Problemem tam jest to, że około 30 procent mieszkań w takich miastach jak Lipsk czy Plauen jest pustych, młodzi mieszkańcy zazwyczaj wyjechali tam, gdzie płace są lepsze (na przykład do Stuttgartu). Dlatego są tak wyjątkowo tanie.

W Stuttgarcie te same mieszkania kosztowałyby pięciokrotnie więcej (a nawet więcej).

W Zagłębiu Ruhry podobnie, choć jest nieco drożej niż w Saksonii czy np. w Harzu/Bawarii.

Napisany przez Kitschel
Hej,

Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, chcesz zachować swoje ubezpieczenie na życie, nie płacąc za nie składki. I w idealnym przypadku chciałbyś coś z niego odjąć, czego teraz potrzebujesz... !?

Jak już wspomniał Escorpio, będzie to prawdopodobnie trudne, ale w razie czego po prostu zapytaj swojego ubezpieczyciela...

Mogę Ci jednak polecić, jeśli to nie zadziała i będziesz musiał zrezygnować ze swojego ubezpieczenia na życie, aby spróbować je sprzedać zamiast po prostu je anulować, ponieważ zazwyczaj można na tym więcej zyskać. Sumy te mogą wynosić od 1 500 € do 3 500 €, jeśli chodzi o kwotę 15 000 €, w zależności od okresu trwania polisy...

Jeśli będziesz mógł zachować swoje ubezpieczenie na życie, masz różne sposoby na pozyskanie środków:
- Możesz pożyczyć sobie trochę pieniędzy z ubezpieczenia na życie. Nazywa się to pożyczką polisy...
- Możesz też po prostu poprosić swój bank o kredyt i zabezpieczyć się swoim ubezpieczeniem na życie...

Życzę Ci powodzenia, mam nadzieję, że mogłem pomóc
Pozdrowienia...

Napisany przez Experte
Cześć,

te wskazówki i sugestie są naprawdę świetne.

Jednak należy również zwrócić uwagę na pytanie początkowe.

Jeszcze raz dla przypomnienia:

Ponieważ jestem już od dłuższego czasu bezrobotny, wkrótce grozi mi przekwalifikowanie do Hartz IV.
Do tej pory nadal opłacałem ubezpieczenie, ale wkrótce nie będę sobie tego mógł pozwolić.
Chciałbym zachować dużą część na przyszłość, ale jednocześnie chciałbym wypłacić sobie mniejszą część.
Czy istnieje możliwość wyjątków od ubezpieczeń podczas pobierania zasiłku Hartz IV?

Oznacza to, że odpowiedzi należy uwzględnić przepisy ustawy SGB II §§ 7 ff.

SGB 2 - spis treści nieoficjalny

Pozdrowienia!

Napisany przez Experte

Cześć wszystkim,

mam ubezpieczenie na życie, które istnieje od ponad 15 lat i obecnie wynosi około 24 000 euro.
Ponieważ od jakiegoś czasu jestem bezrobotny, wkrótce grozi mi pobieranie zasiłku Hartz IV.
Do tej pory regularnie opłacałem ubezpieczenie, ale nie będę w stanie tego dłużej robić.
Chciałbym zachować dużą część na starość, ale jednocześnie otrzymać mniejszą kwotę wypłaty.
Czy istnieje możliwość, że w przypadku pobierania zasiłku Hartz IV ubezpieczyciel może zrobić wyjątek?

Pozdrowienia

Cześć,

Skontaktuj się ze swoim ubezpieczycielem/doradcą i złożysz wniosek o wyłączenie zbywalności ubezpieczenia na życie.
Oznacza to, że umowa nie może być rozwiązana przed ukończeniem 62 roku życia.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj:
Zasiłek dla bezrobotnych II a istniejące polisy ubezpieczeniowe na życie

Pozdrawiam!

Napisany przez 2Escorpio

Aby odpowiedzieć obiektywnie:

Na przykład na platformie Ebay znajdziesz wiele ogłoszeń dotyczących mieszkań, zwłaszcza w Saksonii można dostać za te pieniądze nowe mieszkanie (co dokładniej oznacza rok produkcji pod koniec lat dziewięćdziesiątych, ale chyba wciąż uważa się to za nowe ???), zazwyczaj w licytacjach komorniczych. Zazwyczaj jest to mieszkanie z jednym lub dwoma pokojami, odpowiednie dla osób pobierających zasiłek Hartz4.
Problem polega na tym, że około 30 procent mieszkań w miastach takich jak Lipsk czy Plauen stoi pustych, młodzi mieszkańcy zwykle wyjechali tam, gdzie płace są wyższe (np. Stuttgart). Dlatego ceny są tak niskie.

W Stuttgarcie te same mieszkania kosztowałyby 5-krotnie więcej) lub nawet więcej.

Sytuacja wygląda podobnie na Ruhrze, chociaż jest nieco drożej niż w Saksonii czy na przykład w Harz/Bayerischer Wald.

To wszystko może być prawdą... tylko mam jedno pytanie...

Co daje bezrobotnemu przeprowadzka do regionu, gdzie praktycznie nie ma już miejsc pracy i ludzie z tego powodu już wyjechali?

Okej, dzięki temu może uratować zaoszczędzone pieniądze, ale czy warto być bezrobotnym na zawsze? Nie sądzę, że to jest opłacalne z punktu widzenia kosztów i korzyści. To raczej pomysł na późniejsze lata emerytury.

Przeprowadzić się do obszaru, gdzie stopa bezrobocia jest wysoka? To może być tymczasowe rozwiązanie, aby ochronić swoje majątku przed zasiłkiem Hartz4. I aby zapewnić, że nie żyje się w typowym getcie Hartz4. Ja bym tego nie zrobił. Ratować majątek i później ubiegać się o pracę gdzie indziej. Gdy znajdziesz nowe stanowisko pracy, można wynająć mieszkanie lub, jeśli zarobki są dobre, użyć go jako drugiego mieszkania i, po przejściu na emeryturę, przenieść się tam na stałe. A co związku z Ruhrym: ekstremalnie wysoki poziom bezrobocia, większy niż w nowych landach związkowych. Po co jeszcze mamy Solidarność? Tutaj warto kupić mieszkanie (24 tys. euro wystarczy jedynie na mieszkanie jednopokojowe, ale za tę cenę można też kupić nowy budynek z balkonem, tam zamieszkać i dojeżdżać na przykład do Düsseldorfu, gdzie praca wygląda o wiele lepiej. Niezłe rozważania, prawda? Jednak autorka wątku już nic więcej na ten temat nie pisze, więc temat chyba się zakończył.

Napisany przez 2Escorpio

Zapisz to, co posiadasz, a następnie zwróć się gdzie indziej o pracę.
Gdy znajdziesz nowe zatrudnienie, możesz wynająć swoje mieszkanie lub, jeśli zarobki są dobre, możesz je wykorzystać jako drugie mieszkanie i przeprowadzić się tam na emeryturę.

1. Komu chcesz wynająć mieszkanie, jeśli, jak już ustaliliśmy, wszyscy z tego obszaru się wyprowadzili, a mieszkania są tanie z powodu pustostanów?

2. Zwrócenie się gdzie indziej o pracę? Zazwyczaj wiąże się to z rozmową kwalifikacyjną... czy zawsze będziesz musiał/a jeździć na drugi koniec Niemiec? Zwłaszcza kto miałby pokryć te koszty na dłuższą metę? Urząd, oczywiście, czasami pokrywa koszty dojazdu na rozmowy kwalifikacyjne w innych miastach, ale trzeba za każdym razem to złożyć wniosek i nie zawsze można to robić dowolnie często.

Nie można też zapominać o tym, że prywatne życie bardzo ucierpi... Najpierw musisz zrezygnować z przyjaciół / rodziny w swoim rodzinnym mieście, potem przeprowadzasz się w nowe miejsce, gdzie nie znasz nikogo, poznajesz ewentualnie nowych ludzi, a potem znów musisz ich zostawić, bo znów zmieniasz miejsce zamieszkania?

Tak więc jakkolwiek obrócisz i poddasz temu analizie, pomysł ten nie jest dobry pod względem kosztów i korzyści.

Podczas rozmów kwalifikacyjnych firmy czasami faktycznie pokrywają koszty podróży. To zależy od regionu, twierdzi się na przykład, że w Bawarii panuje pełne zatrudnienie?

Ale to nieistotne, to tylko rozważanie, każdy sam decyduje, jak chce chronić lub ratować swoje majątek. Wolę kupić mieszkanie i nie wydawać pieniędzy, dopóki nie znikną. Mieszkanie pozostanie.

Raz na zasiłku dla bezrobotnych, ciężko się z niego wydostać.

Pozdrowienia i nic osobistego, po prostu mamy różne poglądy.

Dodatkowo: trzeba być elastycznym jeśli chce się wydostać z bezrobocia. Myślisz, ile jest dojazdowiczów na weekendy? Dziesiątki tysięcy.

Co do otoczenia: myślisz, że czułbyś się dobrze w getcie mieszkaniowym? A twoi przyjaciele nadal by do ciebie przychodzili? Szybko by zniknęli. Może nie byłeś tam nigdy, mam kumpla, który tam teraz jest, smacznego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata