Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Przenieść stałą instalację?

Napisany przez DarkDagobert
Cześć, mam pytanie dotyczące mojej inwestycji. Wkrótce pozbawiłem się spadku, jednak w testamencie ojca zostało zapisane, że suma zostanie wypłacona dopiero po moim 25. urodzinach. Do tego czasu pieniądze są zabezpieczone, a co roku w dniu 1 stycznia otrzymuję co najmniej odsetki. Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z samej inwestycji i chciałbym, aby wszystko zostało bez zmian.
Jednakże pojawił się pewien problem. Po pierwsze, jestem bardzo niezadowolony z obsługi klienta w banku Sparkasse, gdzie w ciągu ostatnich miesięcy zdarzyło się wiele nieprzyjemnych incydentów.
Po drugie, za każdym razem, gdy mam jakieś pytanie, muszę pokonać długi dystans, co jest dla mnie strata czasu.
Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość przeniesienia inwestycji z Sparkasse w Oberhausen do Sparkasse w Mülheim, pod warunkiem, że sama inwestycja pozostanie taka sama.
P.S. W moim statusie finansowym klienta inwestycja jest oznaczona jako normalverz.Sparkassenbrief (nichtbanken).
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam, DarkDagobert

Napisany przez soundjunk
Jaki to obiekt?

Byłem tam wczoraj specjalnie po dokładne informacje dotyczące tego, dostarczyli mi raport finansowy, na którym jest napisane „normalverz.Sparkassenbrief (nichtbanken)”.

Napisany przez soundjunk
Oszczędnościowe dokumenty są papierami z imieniem i nie mogą być przeniesione do innego instytutu. Nowy bank oszczędnościowy musiałby wypłacić odsetki zgodnie z wcześniejszymi warunkami. Tu zabawa się kończy.

To naprawdę irytujące, myślałoby się, że każdy bank cieszy się z nowego kapitału. No cóż, szkoda, nic się nie da zrobić, ale dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrowienia DarkDagobert

Napisany przez soundjunk
Oświadczenie, że każdy bank zawsze cieszy się z nowych pieniędzy, musi być zawsze uściślane. Po prostu na podstawie pytania: ile muszę zapłacić klientowi za kwotę X i okres czasu oraz co się stanie, jeśli wezmę pieniądze od innego banku.
Przy dzisiejszych stopach procentowych trzeba mieć trochę zrozumienia dla banków.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

W zasadzie list od Sparkassen jest równoważny obligacji (lub rentie). Takie papiery zazwyczaj przechowuje się w depozytach.

W związku z tym w zasadzie możliwe byłoby otworzenie depozytu w Sparkassen w Mühlheim i przeniesienie papierów z Oberhausen tam. Jeśli chodziłoby np. o fundusze, to byłoby to wykonalne. Nie jestem pewien, czy to również dotyczy listów od Sparkassen.
Najlepiej byłoby zapytać o to w Spaßkasse w Mühlheim.

Oczywiście musiałby się w to jeszcze zaangażować zarządca spadku. Nie będzie to łatwe... .

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Cześć Paule,
Twoje obligacje są na okaziciela, co oznacza, że są zdeponowalne. Jak to ma działać w przypadku papierów wartościowych bez numeru WKN?

To przekracza moją dotychczasową wiedzę.

Naturalnie byłoby wspaniale, gdyby to jakoś działało. Dzięki za rady, zadzwonię teraz bezpośrednio do Sparkasse w Mülheim i umówię się na spotkanie. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam DarkDagobert

Napisany przez EuroPaule

To by teraz rozsadziło wszystko, czego kiedykolwiek się nauczyłem.

Cześć,

To nie leży w moich intencjach, rewolucjonizować świat rozliczeń papierów wartościowych.
Naprawdę nie jestem w tym temacie wystarczająco głęboko. Niemniej jednak doświadczyłem, że niektóre kreatywne rozwiązania można znaleźć nawet w tym silnie uregulowanym środowisku, jeśli wola jest wystarczająco duża.
Przecież nie wiemy, o jaką kwotę chodzi i jak silnie zmotywowana jest kasa oszczędnościowo-kredytowa w Mühlheim do prowadzenia interesów z klientem... .

Może zapytać.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Jestem ciekawy. Mam nadzieję, że dowiemy się tutaj czegoś więcej o wynikach rozmowy z bankiem.

Mam teraz umówiony termin na przyszły poniedziałek i po jego odbyciu opublikuję tutaj wynik. Aha, jeśli ma to znaczenie, kwota wynosi 250 000 euro.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
to kwota, która przydałaby się niektórym placówkom bankowym w Twoim bilansie (dystrybucji).... .

Jestem ciekawy, czy po tej coming out nie będziesz zalewany prywatnymi wiadomościami, w których będą oferowane Ci wysoko rentowne tajemnicze inwestycje o niskim (lub zerowym) ryzyku... .
Z tymi powinieneś postępować zgodnie z zasadą 3L:

Lektura
Śmiech
Usunięcie

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Jak minęło spotkanie w poniedziałek?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!