Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Kompromis między Unią i Odrzucenie

Napisany przez xfr0stx
Witajcie na forum, po dłuższym czasie czytania postanowiłem wreszcie się odezwać. Mam 26 lat i pracuję jako administrator systemów IT w administracji publicznej. Ostatnio chciałem ubezpieczyć się od stałego niezdolności do pracy (BU) - znalazłem odpowiednie ubezpieczenie, wypełniłem je z moim agentem ubezpieczeniowym i wysłałem. Teraz dostałem odmowę z powodu nadciśnienia krwi, które oczywiście podałem w pytaniach dotyczących zdrowia. Wygląda na to, że moje szanse na uzyskanie ubezpieczenia od stałej niezdolności do pracy gdzie indziej są bardzo niskie, ponieważ informacje te trafiają do centralnej bazy danych. Teraz szukam kompromisu: - ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków z niewielką rentą w razie wypadku - ubezpieczenie na wypadek poważnej choroby Czy mogę zawrzeć ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków bez ryzyka ponownego odrzucenia? Jak to wygląda w przypadku ubezpieczenia od poważnej choroby? Czy ta kombinacja w ogóle ma sens dla mnie? Będę wdzięczny za sugestie alternatywne! Dziękuję Wam wszystkim! Pozdrawiam, frost

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
przechowywanie danych wniosku samo w sobie nie oznacza automatycznie, że ogólnie jesteś nieubezpieczalny.
Nadal możesz składać wnioski w innych towarzystwach, ale musisz się liczyć z pytaniami, ponieważ w większości przypadków wnioskach pytają także o już odrzucone wnioski.
Ponadto możesz zapytać bezpośrednio w GDV, czy ubezpieczyciel w ogóle zgłosił Cię do tego specjalnego rejestru ryzyka pojazdu.

Co do twojego rozwiązania kompromisowego:
Nie oceniam na początek, czy ta kombinacja jest dla Ciebie sensowna. Badania zdrowia w DD i ubezpieczeniu od wypadków są jednak zupełnie inne, ponieważ ubezpieczane są inne ryzyka.
Choroby psychiczne nie są objęte ochroną ubezpieczeniową w tej kombinacji, w ubezpieczeniu na życie byłyby one objęte tym ryzykiem.

W przypadku ubezpieczenia od wypadków wniosek powinien być przyjęty łatwo, a dla DD kluczowe będzie to, jak dobrze jest ustawione ciśnienie krwi, lub czy występuje ono w połączeniu z innymi czynnikami ryzyka (np. palenie). W takim przypadku może to również prowadzić do dodatkowych opłat związanych z ryzykiem lub nawet odmowy.

Napisany przez xfr0stx
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Porada dotycząca plików GDV lub HIS jest bardzo dobra! Wkrótce złożę zapytanie. Jednak mam pytanie, czy te dane zostały już zgromadzone, ponieważ dowiedziałem się dopiero w tym tygodniu o odmowie. Dlatego najprawdopodobniej sensownie będzie poczekać 1-2 tygodnie przed złożeniem zapytania?

Teraz są dwie możliwości:

Jestem zarejestrowany albo nie.

Jaką strategię by Pan/Pani polecił/a?

- Czy samodzielnie kontaktować się z różnymi ubezpieczycielami?
- Czy skorzystać z usług pośrednika ubezpieczeniowego? (Koszty?)

Niezależnie od tego, prawdopodobnie zawrę ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków i sprawdzę ubezpieczenie DD.

Dziękuję!

Napisany przez Matthew Pryor
Porada dotycząca pliku GDV lub pliku HIS jest bardzo dobra! Wkrótce złożę zapytanie. Jednak zastanawiam się, czy te dane zostały już zgromadzone, ponieważ dopiero w tym tygodniu dowiedziałem się o odmowie. Dlatego może być sensowne poczekać 1-2 tygodnie z pytaniem?

To zależy od firmy do firmy. Niektóre nie zgłaszają się w ogóle. Dzięki temu dowiesz się, czy wpis istnieje, czy nie. Niezależnie od tego, przy nowych wnioskach o odrzuceniu należy oczywiście powiedzieć, jeśli jest o to pytane.

Teraz są dwie możliwości:
Jestem zarejestrowany albo nie.

Jeśli nie, oczywiście jest to pozytywne. Jeśli wpis istnieje, świat nie zawali się od razu. Dowiedz się, jak dokładnie brzmi ten wpis. Doświadczony pośrednik powinien być w stanie oszacować, czy i w jakich towarzystwach sensem będzie złożenie dodatkowych wniosków. Niezależnie od tego, oferta musi być oczywiście akceptowalna. Osobiście uważam, że brak ubezpieczenia za wszelką cenę nie jest rozsądny.

Powinieneś także wiedzieć, że istnieją towarzystwa, które bardzo ograniczają lub nawet w ogóle nie przetwarzają wstępnych zapytań.

Napisany przez AV-Planer
Cześć frost,

wpis do HIS mógł być uniknięty. Istnieją diagnozy, w których zaleca się złożenie zapytania o ryzyko, aby sprawdzić, czy jest możliwe ubezpieczenie oraz z jakimi utrudnieniami się liczyć. Wynik zapytania o ryzyko nie jest rejestrowany. Prawdopodobnie doradziłby Ci to od razu agent ubezpieczeniowy.

Mimo to wpis nie jest tragiczny. Musisz podać diagnozę w każdym przypadku. Jednak należy teraz odpowiedzieć twierdząco na pytanie, czy wniosek został już odrzucony lub zaoferowano go z utrudnieniami, a niektórzy ubezpieczyciele szybciej odmawiają w takich przypadkach.

Zdecydowanie powinieneś zwrócić się do niezależnego pośrednika i zapytać w innych towarzystwach o ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. To zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście nie znam stopnia ciężkości ani przyczyny twojej nadciśnienia. Mimo to warto spróbować ponownie.

Napisany przez xfr0stx
Właśnie rozmawiałem z agentem ubezpieczeniowym - powiedział, że jeszcze wszystko nie jest stracone. Dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata