Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Klasy podatkowe - Urzędnik / Pracownik - Dziecko

Napisany przez hetjam
Cześć, moja żona i ja wzięliśmy ślub w październiku 2012 roku, po czym przeszliśmy do klasy 4/4. Pod względem dochodowym jestem urzędnikiem w Landzie Dolna Saksonia (wynagrodzenie A9), a moja żona pracuje jako pracownica w miejskiej klinice. Moje wynagrodzenie różni się o około 400-500 euro więcej, które zarabiam. W czerwcu spodziewamy się naszego pierwszego dziecka, moja żona planuje wziąć roczny urlop rodzicielski, a następnie pracować na pół etatu.
Czy nasze ustawienie w klasie 4/4 jest dobre, czy macie dla nas jakieś pomysły / wskazówki?
Będziemy wdzięczni za każdą odpowiedź.
Z poważaniem

Napisany przez Andi25
W przypadku obecnej klasy podatkowej 4/4 oboje małżonków są zobowiązani do składania deklaracji podatkowej. Być może byłoby korzystniejsze dla obojga małżonków, gdyby mąż wybrał klasę podatkową 3, a żona klasę podatkową 5. W ten sposób mąż musiałby zapłacić mniejsze podatki niż żona, która musiałaby zapłacić wyższą stawkę podatku.

Napisany przez Experte
Cześć hetjam,

jeśli różnica przychodu podlegającego opodatkowaniu wynosi więcej niż 30 %,
to lepsze będzie wybranie klas podatkowych 3 i 5.

W przeciwnym razie dokonano prawidłowego wyboru.

Pozdrowienia

Napisany przez Wanderer

Witam, moja żona i ja pobraliśmy ślub w październiku 2012 roku, następnie przenieśliśmy się do klasy podatkowej 4/4. Pod względem dochodowym, jestem urzędnikiem państwowym w Dolnej Saksonii (stopień A9) i moja żona jest zatrudniona w miejskiej klinice. Nasze wynagrodzenia różnią się o około 400-500 euro, które zarabiam więcej. W czerwcu spodziewamy się naszego pierwszego dziecka, moja żona planuje wziąć rok urlopu rodzicielskiego, a następnie wrócić do pracy na pół etatu.

Czy w klasyfikacji 4/4 mamy dobrą sytuację, czy macie dla nas jakieś pomysły / wskazówki?

Cieszymy się z każdej informacji zwrotnej.

Z poważaniem

Witaj hetjam,

ostatnie trzy wynagrodzenia netto Twojej żony zostaną uwzględnione przy obliczaniu zasiłku macierzyńskiego.

Dlatego zmiana klasy podatkowej może być korzystna.

Proszę zgłębić ten temat dokładnie za pomocą kalkulatora zasiłku rodzicielskiego - tutaj można podać także swoje obecne dochody i otrzymać trafne wskazówki.

Pozdrowienia

Wanderer

Napisany przez verschaukelt
Fragment z uchwalonego przez Bundestag ustawy o rodzicielskim świadczeniu i urlopie rodzicielskim (BEEG):

§ 2 Wysokość świadczenia rodzicielskiego

(1) Świadczenie rodzicielskie wynosi 67 procent średniego miesięcznego dochodu z zatrudnienia uzyskanego w ciągu dwunastu miesięcy kalendarzowych przed miesiącem urodzenia dziecka, do kwoty maksymalnej 1800 euro miesięcznie za pełne miesiące, w których uprawniona osoba nie uzyskuje dochodu z zatrudnienia. Jako dochód z zatrudnienia uznaje się sumę pozytywnych dochodów związanych z działalnością zarobkową, które podlegają opodatkowaniu w kraju, pochodzących z rolnictwa, leśnictwa, działalności gospodarczej, pracy samodzielnej i pracowników niebędących samozatrudnionymi zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 1-4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z ustępami 7 do 9.

...

(7) Dochód z pracy niebędącej samozatrudnienej stanowi nadwyżkę dochodów w pieniądzu lub równowartości pieniądza po uwzględnieniu związanych z dochodami z pracy niebędącej samozatrudnieniem podatków oraz obowiązkowych składek na ubezpieczenie społeczne w wysokości ustawowej części pracownika, w tym składek na promocję zatrudnienia, pomniejszoną o koszty uzyskania przychodu, które ustalane są na podstawie 1/12 kwoty ryczałtu określonego zgodnie z § 9a ust. 1 zdanie 1 lit. a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Dochody traktowane jako inne korzyści w procedurze odliczania podatku dochodowego nie są brane pod uwagę.

Podsumowanie:

Ponieważ ostatnie 12 miesięcy netto dochodu stanowią podstawę obliczeń, lepiej byłoby dostosować zarobki, dzieląc je w sposób bardziej korzystny dla kobiety (3) i mężczyzny (5). Obecnie nie można już uzyskać 12 pełnych miesięcy.

Istnieje także opcja rozciągnięcia świadczenia rodzicielskiego - ponieważ świadczenie to musi być zgłoszone w zeznaniu podatkowym i opodatkowane, warto to rozważyć! Zamiast 12 miesięcy pełnego świadczenia rodzicielskiego, można otrzymać pół świadczenia przez 24 miesiące. Dzięki temu zmniejsza się również obciążenie podatkowe dochodem. Mimo to można pracować do 30 godzin tygodniowo.

Dodatkowe 2 miesiące przysługują, jeśli tata również bierze urlop rodzicielski. Czerwiec byłby odpowiednim czasem do wymiany wakacji letnich, które i tak zostałyby wykorzystane. Mama i tak nie może pracować przez pierwsze 8 tygodni. Ojciec może kontynuować pracę na 30 godzin, jeśli chce, a dziecko jest pod opieką.

Pozostałe klasy zostały dobrze wybrane - także ze względów na przypadek utraty pracy przez żonę lub dłuższą chorobę. Tu również istotne jest netto wynagrodzenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata