Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wytyczne dotyczące udzielania pożyczek dla powiązanych przedsiębiorstw w grupie kapitałowej

Napisany przez JimmyGibbs
Cześć,

Jestem tutaj zupełnie nowy i od razu mam pytanie) Chodzi o firmy w ramach jednej grupy kapitałowej. Zamiast brać kredyt od obcego, firmy mogą pożyczać sobie pieniądze, na korzystniejszych warunkach niż w bankach na otwartym rynku. Warunki te muszą oczywiście być tak dobrane, aby wydawały się korzystne dla obu firm, zarówno dla pożyczkodawcy (jak najwyższe odsetki/optymalne terminy spłaty), jak i dla pożyczkobiorcy (jak najniższe odsetki). Ostatecznie grupa kapitałowa korzysta z tego jako całość. Czy ktoś może znać takie wytyczne (dotyczące pożyczek) między przedsiębiorstwami działającymi w wspólnym interesie (grupa kapitałowa). Szczególnie interesujące są warunki, na jakich pożyczają sobie pieniądze, czy istnieje minimalny okres spłaty, jakie odsetki są ustalane (czy i jak odnosi się do rynkowej stopy procentowej.) Jak traktowane są nadzwyczajne spłaty, czy występuje odszkodowanie za wcześniejszą spłatę?

Jestem wdzięczny za każdą odpowiedź i każdy przykład praktyczny!

Pozdrowienia

Gordon

Re: Wytyczne dotyczące udzielania pożyczek dla powiązanych przedsiębiorstw w grupie kapitałowej

Napisany przez Vicky
Cześć,
o co dokładnie pytasz?

Czy masz na myśli DZ-Bank = Dachverband von EasyKredit (TeamBank) i banki ludowe? Jednak w tej współpracy nie stawia się na pierwszym miejscu klienta (konsumenta), a celem jest tylko uzyskanie jak największej ilości ukrytych prowizji. Można to przeczytać w sprawozdaniach finansowych, ponieważ spółdzielnie i spółki akcyjne muszą je publikować. Banki ludowe otrzymały od EasyKredit około 40% ukrytych prowizji, tzw. kickbacków zebranych od odsetek.

Najlepiej trzymać się z dala od tego i skorzystać z porady niezależnego doradcy finansowego. Musisz zapłacić mu honorarium, ale wiesz, na czym stoisz. W Anglii jest to regulowane prawnie, w przeciwieństwie do Niemiec. W Niemczech istnieje szara strefa, z której banki chętnie korzystają, aby dosłownie oszukiwać konsumenta...

Napisany przez JimmyGibbs
Cześć Vicky,

dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie udało mi się trochę posunąć do przodu. Dokładniej chodzi o samodzielne przedsiębiorstwa powiatów. Powiat jest koncernem, a samodzielne przedsiębiorstwa są spółkami zależnymi (o różnych formach prawnych, np. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością). Niektóre samodzielne przedsiębiorstwa mają więcej pieniędzy/dochodów/rezerw niż inne i mogą pomagać innym w trudnych sytuacjach. Aby wprowadzić trochę porządku w tej sprawie, konieczne są jednolite wytyczne, do których można by się zwrócić przy każdej negocjacji pożyczki. W międzyczasie znalazłem Ogólne Postanowienia dotyczące kredytów Komunalnych z różnych stron. Moim celem jest uwzględnienie w wytycznych jak największej liczby punktów udzielania pożyczek, a także jak najmniejszej liczby pominiętych istotnych punktów. Ponieważ nie ma standardowych wytycznych, których można by skorzystać z internetu, interesują mnie wszelkie umowy o pożyczki/postanowienia/wytyczne, zwłaszcza dotyczące pożyczek komunalnych, aby móc stworzyć coś na tej podstawie. Zauważyłem, że temat ten jest dość specyficzny i niestety nikt nie może zaproponować gotowego produktu z internetu (niestety ). Ale mimo wszystko dziękuję za wysiłek w udzieleniu mi odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata