Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zastąpienie starego kredytu nowym.

Napisany przez MaWo
Cześć,
mój mąż wziął razem z byłą żoną kredyt hipoteczny na ich Dom (oba wpisane do księgi wieczystej).
Teraz chcemy przejąć ten Dom. Bank chce trzymać mojego męża w kredycie przez kolejne 5 z 10 lat, ponieważ moje wpisanie do księgi nie jest wystarczającym powodem do wcześniejszego uwolnienia go od zobowiązań.
Czy to oznacza, że jedynym rozwiązaniem jest zakupienia domu przeze mnie???

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

aby zrozumieć to prawidłowo.

Twój mąż wziął kredyt X lat temu i zastawił Dom jako zabezpieczenie? Czy w tym momencie jego była żona i on byli wpisani do księgi wieczystej?

Teraz była żona ma zostać usunięta z księgi wieczystej, a ty masz zostać dodana, a kredyt spłacimy z góry (jednorazowo) spłacimy?

Jeśli dobrze to zrozumiałem, to odpowiedź znajdziesz w dokumentach kredytowych sprzed lat. Co chcę przez to powiedzieć, to zostało ono uregulowane w momencie zawarcia umowy, czy i jak będzie uregulowana przedterminowa spłata.

Oczywiście umowy można zmieniać za wspólną zgodą, czyli banku i klienta. W końcu bankowi zależeć będzie na tym, aby nie stracił odsetek za pozostały okres kredytu. Jeśli teraz je uznacie i spłacicie, to nie sądzę, że bank sprzeciwi się przedterminowej spłacie kredytu... Przecież byłoby to tylko na korzyść banku.

Ale jak już wspomniałem, dokładne informacje znajdziesz w ówczesnej umowie kredytowej... w Niemczech panuje więcej lub mniej wolność umów i nikt tutaj nie wie, co dokładnie jest tam zawarte.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez NaTwoim13
Nein, podstawowe prawa umów dotyczące wypowiedzenia kredytów zabezpieczonych hipoteką w ramach umowy o okresie stałym oprocentowania nie są w żaden sposób swobodne ani dowolne, są regulowane m.in. w niemieckim Kodeksie Cywilnym w § 489 i 490.

Ewentualne ustalenia dotyczące spłaty w ramach okresu stałego oprocentowania mogą być bardzo specyficzne w umowie kredytowej, jednak w najrzadszych przypadkach tak się dzieje, ponieważ poza regulacjami ustawowymi klienci a) zazwyczaj nie pozwalają sobie tego zagwarantować (zazwyczaj jest to również bardzo kosztowne), a b) praktycznie 90% banków nie oferuje takich opcji.

Dodatkowo, bankowi nie powstaje szkoda z tytułu ewentualnej wcześniejszej spłaty kredytu, ponieważ również to jest uregulowane w niemieckim Kodeksie Cywilnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata