Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy umorzenie z umową BSP?

Napisany przez dominik_de2000
Cześć,

podczas rozmowy doradczej z SPK doradca zaproponował mi założenie umowy BSP. Z uwagi na moją obecną trudną sytuację finansową, pomysł ten wydaje się absurdalny, zwłaszcza że jestem zadowolony z obecnego solidnego planu finansowego i zawsze płacę punktualnie.
Posiadamy nasz Dom od 1998 roku, a następna refinansowanie planowane jest na 2016 rok. Aby nie być niegrzecznym, zgodziłem się na spotkanie z kolegą z LBS.
Jednak chciałbym być przygotowany, mieć właściwe pytania na spotkaniu.
Czy mógłbyś mi dać jakąś wskazówkę?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć dominik_de2000,

jeśli w 2016 roku skończy się twoja hipoteka i nie będziesz miał dostępnych kolejnych miesięcznych środków (które musiałby być bardzo, bardzo wysokie), to lepiej zastanów się nad kredytem z opcją forward, ponieważ zapewnia on stabilność oprocentowania (co jest celem BSV) bez dodatkowych miesięcznych obciążeń do momentu prolongaty.
W opisanym przez ciebie scenariuszu BSV kompletnie nie ma sensu, ponieważ za 3 lata nie przyniesie ci żadnych korzyści.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Szczerze mówiąc, pojęcie kredytu z terminem Forward nie mówi mi wiele. W obecnej sytuacji rynkowej, z mojego punktu widzenia, nie ma potrzeby się spieszyć, prawda?
Myślę, że dla gorliwego doradcy bankowego chodzi tylko o dokonanie transakcji.
Jeśli jesteś zainteresowany, mogę przedstawić tutaj sugestię.

Sprawdziłem powyższe pojęcie i zauważyłem, że skorzystałem z takiego kredytu Forward podczas pierwszej zmiany kredytu. Jednak był to kredyt nierzeczywisty, co oznacza, że 10 lat już minęło od jego zawarcia.

Napisany przez NaTwoim13
Zwłaszcza w obecnej sytuacji rynkowej dotyczącej stóp procentowych, należy działać szybko, jeśli rozważa się kredyt z gwarancją zmiennej stopy procentowej, i mogę to tylko polecić.

Czy mogę również zakończyć FD w nowym instytucie kredytowym? Czyli, zobowiązać się zmienić bank po związaniu umowy?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, wybierzmy bank z najkorzystniejszą ofertą terminową. Masz pełną swobodę wyboru!

Dziękuję, bardzo mi pomogłeś!!

Napisany przez Finanzen2012
Cześć Dominik,
chcę się przyłączyć do mojego kolegi i zalecam zawarcie umowy na kredyt forwardowy jeszcze przed upływem okresu obowiązywania oprocentowania, by już teraz korzystać z dzisiejszych stóp procentowych. Sądzę, że obecnie dysponujesz oprocentowaniem na poziomie co najmniej 5-6%, a możesz teraz zabezpieczyć oprocentowanie na poziomie 4% na kolejne 10 lat.
Bankier po prostu chce ponownie zrobić interes, zmuszając Cię do zawarcia umowy na konto oszczędnościowo-rozliczeniowe, ale odkładanie w BSV (Bausparvertrag - umowa oszczędnościowo-kredytowa) nie przyniesie Ci korzyści przez kolejne 3 lata, ponieważ wciąż długo nie zostanie przydzielone.
W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt mailowy.

Z poważaniem
Jürgen Vogt
Doradztwo finansowe i gospodarcze

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata