Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pragmatyka

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj wieczorem wzrost o 33%. Myślę, że ten tytuł może w najbliższych dniach nadal rosnąć. Pytanie brzmi tylko, do jakiego poziomu.

Napisany przez Springer
Dokładnie w tym leży problem, tytuł jest nieprzewidywalny, kiedyś byłem zainwestowany przez rok i potem wyrzuciłem przed lotem na wysokości (teraz to było strasznie głupie). Dlatego lepiej trzymać się z dala od tego. To znowu będzie katastrofa, firma nie jest warta nawet połowy tyle, moim zdaniem. Zobacz na forum, są bardziej stabilne inwestycje, ale nie chcę nikogo odstraszać, tylko ostrzec o ostrożności, byłoby szkoda ciężko zarobionych pieniędzy...

Napisany przez ADMCI4
Jaka jest wartość tego miejsca?

Napisany przez Springer
No cóż, dobre pytanie, istnieje kilka różnych teoretycznych metod wyceny firm, które można znaleźć w dobrej książce z zarządzania lub w internecie. To jest jedno. Ale zobacz sobie kilka wskaźników: wskaźnik cena do przychodów około 8.0, wskaźnik cena do księgowej wartości księgowej około 10 i jaki był przychód? Wydaje mi się, że około 5 mln! 5 mln. przy wycenie giełdowej 35 mln, zysk netto był tak niewielki, że wskaźnik cena zysku był astronomicznie wysoki (doszedłem do wskaźnika PE = ponad 450!). Wartość ta została osiągnięta po wejściu z udziałem 49%, ale mimo wszystko nawet przy 7.- dla mnie to nie byłaby opłacalna inwestycja. 3.- byłoby uczciwą ceną? Pozostawię tę opinię taką, jaka jest. Kiedy nadchodzi oferta przejęcia, bardzo często postępuje się pragmatycznie :wink: - płaci się około 1-2 rocznych przychodów za firmę. W zależności od tego, jak wartość niematerialna (wiedza, itp.) zostanie oszacowana, może być trochę więcej, ale z pewnością nie osiem razy więcej niż wartość firmy, jak to teraz odzwierciedla kurs. To moja ocena wyceny.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dzięki za Twój interesujący wpis. Myślę, że ta akcja jest jak zakład w kasynie. Albo wygrywasz dużo bez uprzedniego ostrzeżenia, albo tracisz dużo również bez uprzedniego ostrzeżenia. To kuszące, ale tylko gdy nastąpi wygrana, można poczuć radość z tej gry.

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym zapytać, czy uważacie, że inwestowanie niewielkiej kwoty, około 600 franków, wiąże się z dużym ryzykiem?

Napisany przez Springer
Mühlebach pisze: Chciałbym wasś zapytać, czy widzielibyście wysokie ryzyko, gdybym zainwestował niewielką kwotę? Chodzi o około 600 franków.
1. Trzymaj się z daleka! Jest jeszcze jedno zwiększenie kapitału. Zysk jest o 10 razy mniejszy, a EBIT zmniejszył się do śmiesznych 4000, co stanowi 75 razy mniej niż w ubiegłym roku! 2. 600 franków to trochę mizerne (najpierw myślałem, że się pomyliłeś), z pewnością Twoje obawy dotyczące wysokiego ryzyka są zrozumiałe, jednak opłaty i prowizje są tam stosunkowo wysokie procentowo. Nawet w Yellowtrade musiałbyś zapłacić około 30 franków, co stanowi 5%. Już byś wtedy był na minusie i musiałbyś to odrobić. Niestety przewiduję kolejny spadek kursu i myślę, że cena 6.45 przy tym zysku i EBIT nie jest w żadnym wypadku uzasadniona... To moje zdanie na ten temat. Wierz mi, nie jestem pesymistycznie nastawiony, ale Pragmatica przesadza... Przeczytaj dzisiejsze ogłoszenie z 30.04., źródło cash: Spreitenbach AG (AWP/sda) - Firma oprogramowania Pragmatica osiągnęła w 2006 roku niewielki zysk w wysokości 0,01 (w roku poprzednim 0,1) mln CHF. Jak poinformowała Pragmatica w poniedziałek, rezygnuje się z dywidendy. Firma planuje zmianę nazwy i całkowitą odnowę rady nadzorczej. Obrót spadł z poziomu 4,6 mln do 3,53 mln CHF. Redukcja obrotu nastąpiła głównie z powodu absencji pracowników z powodu choroby i przesunięć projektów na bieżący rok, jak napisano w komunikacie prasowym. Zysk operacyjny (EBIT) spadł z poziomu 0,30 mln do 0,004 mln CHF w ciągu roku. Na walnym zgromadzeniu 30 maja zostanie zgłoszona zmiana nazwy. Spółka ma zmienić nazwę na Global Natural Resources Holding (GNR). Powodem tego posunięcia jest to, że firma, obok swojego tradycyjnego biznesu IT, w ramach strategii rozszerzenia, skupi się również na rozwoju projektów w rolnictwie, sektorze energii odnawialnej i innych odnawialnych zasobach. Ponadto zostanie zgłoszony zwykły wzrost kapitału w wysokości 3 mln CHF oraz zwiększenie kapitałów akcyjnych uprawnionych i warunkowych w dwóch krokach. Nowa główna akcjonariuszka, Swiss British Fiduciary Trust Center (SBFTC), która w lutym nabyła 49,23% akcji Pragmatica, zamierza w pełni wykorzystać swoje prawo poboru. Według komunikatu, SBFTC ma również zamiar przekazać 10% akcji ze swojego udziału w niemieckiej spółce FloraEcoPower Holding (FEP) do przemianowanej spółki. FEP produkuje biodiesel. Po walnym zgromadzeniu dotychczasowi członkowie rady nadzorczej Clino Vallone (Przewodniczący), Gerardo Cristiano i Gerfried Mülleitner złożą rezygnację. Nowymi członkami rady nadzorczej mają być szwajcarski senator CVP, Bruno Frick (nominowany przewodniczący rady nadzorczej), Ottokar Hahn, Thomas Hirsiger, były premier Liechtensteinu Markus Büchel i Hardy P. Weiss.

Napisany przez ADMCI4
To wygląda przede wszystkim na biuro polityka. Gdzie tu jest wiedza ekonomiczna? Czyż nie było już byłego listonosza (chyba Brun), który próbował udawać pioniera informatyki (fantastyczny)?

Napisany przez Springer
To pytanie zadaję sobie również wiele razy. Czy to błędy rekrutacyjne, czy świadoma manipulacja? Tutaj nie brakuje nie tylko wiedzy ekonomicznej, ale ci ludzie uważają nawet, że wymówka związana z chorobą pracowników była szczególnie pomysłowa, co nie świadczy zbyt wiele o innowacyjności :lol: A jeśli tak właśnie było, to jest jeszcze gorzej - firma nie potrafiła nawet zagwarantować przetrwania swoich usług! Firma kurczy się, katastrofalne wyniki i brak gotówki, ponieważ pieniądze stopniowo się ulatniają? Nie rozumiem, jak kurs może nadal rosnąć, jest skazany na klęskę w przyszłości, gdy nie będzie już więcej biep (ocenzurowane). Profesjonaliści znów się wycofują, zabierając ze sobą ogromne zyski, a mały inwestor biep będzie musiał ponieść straty księgowe i się złościć. Kurs może być krótkoterminowo kuszący, ale mniej doświadczeni inwestorzy wolą nie podejmować tego ryzyka. Wtedy lepiej się zająć czymś innym! Tutaj kurs jest tylko kreowany przez spekulantów, którzy nie mają pojęcia, gdzie i w co inwestują. Na razie pozostanę jednak przy temacie Pragmatica.

Napisany przez Springer
Muszę jeszcze raz wyskoczyć do breszy, ponieważ w Pragmatica ciągle młodzi, niedoświadczeni inwestorzy wpadają w pułapkę: Kanał spadkowy otwarty! Już 3 trójkąty, które ciągle maleją.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata