Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odmowa kredytu - wpis w Schufa

Napisany przez bananalars01
Cześć,

mój istniejący kredyt w wysokości 5.000 euro powinien zostać zwiększony o 3.000 euro. Chciałem wykorzystać te pieniądze na meble do mojego nowego
mieszkania własnościowego, które jest całkowicie spłacone. Ogólnie rzecz biorąc, moje aktywa są równe moim długom, więc w zasadzie jestem wolny od długów. Gdyby dodać do tego wartość, miałbym w sumie majątek w wysokości 37.000 euro. Prawdopodobnie PSD Bank widzi tylko długi, mojego zgłoszonego majątku w ogóle nie sprawdzili? Nie mam pojęcia, o co chodzi, zarabiam także całkiem nieźle (3.000 euro).

PSD Bank odrzucił ten mały dodatek, powołując się na wewnętrzne wytyczne dotyczące udzielania pożyczek. Nie mam pojęcia, jak to obliczają. Moje kredyty zawsze były przez mnie spłacane terminowo.

Pytanie:

Czy odrzucony kredyt zostanie wpisany do rejestrów w Biurze Informacji Gospodarczej i jeśli tak, to jak długo będzie to obowiązywać?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
3000 EUR Netto ??

Napisany przez 2Escorpio
Co przynosi bankowi twoje mienie ?

Bierzesz kredyt, a potem sprzedajesz mieszkanie... a bank wtedy nie ma już nad tym kontroli, a w przypadku tak małych kredytów zazwyczaj nie trzeba nawet rozmawiać o księdze wieczystej.

Odrzucony kredyt może być widoczny dla innych uczestników Schufa przez okres do 1 miesiąca w zależności od rodzaju zapytania. W przypadku samodzielnej informacji, pozostaje to w rejestrze przez 1 rok w celach informacyjnych.

Ach tak, jeśli Santander zdecyduje się zakończyć Ci CleverCard, będzie to oczywiście miało negatywny wpływ na twoje Schufa.

Co banka zyska ze twojego majątku?

Bierzesz kredyt, a na koniec sprzedajesz mieszkanie... bank nie ma nad tym kontroli, a przy takich małych kredytach zazwyczaj nie mówi się nawet o księdze wieczystej.

Odrzucony kredyt może być widoczny dla innych uczestników Schufa, w zależności od tego, jakiego rodzaju zapytanie zostało złożone, nawet do jednego miesiąca. W przypadku samodzielnej informacji jest on widoczny przez rok.

Ach, jeśli Santander anuluje Ci kartę CleverCard, wpłynie to oczywiście negatywnie na Twoją historię kredytową.

Dziękuję, czyli pozostaje przez miesiąc. Dziwnie, że PSD Bank chciał sprzedać hipotekę, ale nie małego kredytu?
Dziwne.

Więc po prostu zrezygnuję z mojego ubezpieczenia na życie, stracę przez to pieniądze, ale nie będę potrzebować kredytu.

Co do Clever Card: czy mogą ja anulować, jeśli regularnie spłacam raty?

Jeśli zarabiasz 3 000 EUR, możesz oszczędzać przez 4-5 miesięcy i zapłacić gotówką, prawda? Wszystkie opcje, zwłaszcza teraz, decyzja o wypowiedzeniu polisy na życie, wiążą się z wysokimi kosztami lub stratami.

Oczywiście, ale mieszkanie jest właśnie kupione i puste, więc potrzebuję mebli (moje obecne są już zbyt stare i nie nadają się do przeprowadzki.

Kwota 3000 to kwota brutto

Napisany przez 2Escorpio
Nie rozumiem tego...

Tutaj piszesz, że masz długi/kredyt w wysokości 5 000 euro.

W innym poście piszesz, że masz kartę CleverCard z limitem 3 000 euro i wykorzystałeś go w całości. TO także jest kredyt!

Przy dochodzie 3 000 euro brutto na pewno masz też debet? Co z nim? Czy również wyczerpany?

Nie chcę cię zbyt mocno krytykować, ale wydaje mi się, że jest kilka spraw do wyjaśnienia. Tutaj na pewno nie chodzi o drobnostki, jak to zwykle opisujesz... To są drobnostki tylko wtedy, gdy można je po prostu spłacić... Wygląda na to, że tutaj tak nie jest.

A jeśli chodzi o kredyt hipoteczny... musisz zastawić swoją nieruchomość... łącznie z wpisem w księdze wieczystej i tak dalej. Nie ma takiej konieczności przy małym kredycie... Dlatego bank nie ma zabezpieczenia w postaci nieruchomości.

I jak już zostało napisane w innym poście, tak, Santander może wypowiedzieć Ci umowę dotyczącą karty CleverCard z wcześniejszym powiadomieniem. Obydwie strony umowy... czyli bank jak i ty, macie prawo rozwiązać umowę bez podawania przyczyn, z zachowaniem okresu wypowiedzenia.

no to wyraźnie:

opłacona mieszkanie: wartość rynkowa 57.000,00
Aktualne kredyty/samochód/debet -20.000
Razem 37.000 euro

Pozostałe aktywa 13.000 Kapitał ubezpieczenia na życie
Więc łączna kwota 50.000 Nadmiar aktywów

Jeśli nie brać pod uwagę mieszkania, posiadałbym aktualne długi
w wysokości 20.000 minus 13.000 aktywa = 7.000 euro długu

Chciałem mieć 3.000 dodatkowo, więc miałbym potem 10.000 długu w rozliczeniu bez uwzględnienia nieruchomości,

Ale prawdopodobnie bank nie liczy w ten sposób, prawda? Moim zdaniem nie mam negatywnych wpisów w bazie danych gospodarki krajowej, ponieważ zawsze spłacałem dotychczasowe kredyty i zawsze na czas.

Prawdopodobnie nie ma możliwości otrzymania małego kredytu, ponieważ widzą samą kwotę 20.000 długu?

Coś, o czym warto pomyśleć:

Jaki sens ma dla Santanderu zerwanie umowy kredytowej z klientami, którzy regularnie spłacają raty?

Przecież przestaną zarabiać na swoich wygórowanych odsetkach. Kiedy to wszystko przeczytam, zastanowię się może nad zerwaniem umowy, zwłaszcza że niedługo otrzymam wypłatę z mojego ubezpieczenia na życie, co pozwoli mi spłacić dług w Clevercard.

Wtedy zostanie mi tylko kredyt samochodowy, ale to przecież też będzie wkrótce moje.

Napisany przez 2Escorpio

To zrobię na jasne:

Spłacony Dom: wartość rynkowa 57.000,00
Obecne kredyty/samochód/debet -20.000
Razem 37.000 euro

Pozostały majątek 13.000 ubezpieczenie na życie
Suma do rozliczenia 50.000 nadwyżka majątku

Zatem, jeśli nie wliczymy mieszkania, istniejące długi wyniosą 20.000 minus 13.000 majątek = 7.000 euro długu

Chciałem dostać 3.000 więcej, więc miałbym potem 10.000 długu, nie biorąc pod uwagę nieruchomości,

Ale prawdopodobnie bank nie liczy w ten sposób, prawda? Moim zdaniem nie mam negatywnych wpisów w rejestrze dłużników, ponieważ zawsze spłacałem dotychczasowe kredyty i zawsze na czas.

Prawdopodobnie nie ma małego kredytu, ponieważ bank widzi tylko 20.000 długu?

Zaczynajmy... Wartość rynkowa twojego domu byłaby idealna. Banka to nie obchodzi, jeśli podczas zajęcia komorniczego najwyższa oferta wynosi tylko 30.000 euro, to Dom zostanie wylicytowany za 30.000 euro. Do tego dochodzą wszelkie koszty związane z przetargiem... notariusze, zmiana wpisu w księdze wieczystej, opłaty manipulacyjne w banku, sam przetarg itd.

Twój samochód nie ma wartości... Oczywiście, może dzisiaj coś być wart, ale jeśli jutro go rozbijesz lub zostanie skradziony, a nie masz ubezpieczenia AC... To będziesz miał otwarty kredyt, ale już nie będzie auta (wartości zabezpieczenia). Do tego dochodzi oczywiście przerażająca utrata wartości, jaką normalnie niesie ze sobą posiadanie samochodu.

Twoje 13.000 euro majątku nie interesują banku... Jak bank ma gwarancję, że pieniądze te przeznaczysz na spłatę kredytu? Być może będziesz je wydawać w inny sposób... To nie stanowi zabezpieczenia, chyba że zastawiłbyś je w banku.

I jak już wspomniano, nieruchomość staje się dla banku interesująca dopiero wtedy, gdy zastawisz ją u banku wraz z wpisem do księgi wieczystej. W przeciwnym razie zawsze możesz ją sprzedać, a bank będzie w tarapatach.

Co do historii kredytowej, złej historii w rejestrze dłużników nie ma się tylko z powodu spóźniania się ze spłatą, ale także z powodu zbyt wielu zobowiązań, takich jak kredyty. Zwłaszcza wiele małych kredytów nie wygląda pozytywnie.

I jak już wspomniałeś... Lichwiarskie oprocentowanie... Wygląda na to, że powinieneś uporządkować swoje kłopoty z kredytem i ewentualnie skonsolidować wszystko w JEDEN kredyt. W przyszłości powinieneś starać się żyć bez kredytów i odkładać pieniądze na zakupy... w ten sposób zaoszczędzisz na odsetkach lub nawet zarobisz trochę odsetek w czasie, gdy odkładasz pieniądze. Myślę, że przy zarobku brutto 3.000 euro to powinno być osiągalne.

Aha, nie chcę, żebyś myślał, że mówię to złośliwie... To twoje życie, musisz z niego zrobić jak najlepsze... Możemy jedynie starać się udzielić realistycznych rad, nawet jeśli odpowiedzi czasem nie są miłe...

I jak już pięknie powiedziałeś... Lichwiarskie odsetki... Wygląda na to, że powinieneś uporządkować swoje kredytowe zamieszanie i ewentualnie skonsolidować wszystko w JEDEN kredyt. W przyszłości powinieneś starać się żyć całkowicie bez kredytów i odkładać pieniądze na zakupy... w ten sposób zaoszczędzisz odsetki lub dodatkowo zarobisz kilka odsetek w czasie, gdy odkładałeś pieniądze. Myślę, że z pensją brutto 3 000 euro powinno to być osiągalne.

Ach tak, nie chcę, żebyś teraz pomyślał, że mam złe intencje... To twoje życie, musisz z tego wybrać to, co najlepsze... Tutaj możemy jedynie próbować dawać realistyczne rady, nawet jeśli odpowiedzi czasami nie są miłe...

Cześć, nie nie, uważam, że twoje wyjaśnienia są bardzo pomocne, teraz lepiej rozumiem, jak podejmowane są takie decyzje. Więc ok, samochód został sfinansowany na ZERO, ponieważ odsetki były bardzo niskie. I teraz oszczędzanie jest o wiele prostsze, ponieważ koszty najmu odpadły, a również koszty dodatkowe są niższe. Przypuszczałem, że to zostanie wzięte pod uwagę przy tak małym kredycie.

Dzięki za wyjaśnienia.

Napisany przez DonNore
Cześć, jestem nowy tutaj i mam nadzieję, że zadaję właściwe pytanie. Nie chciałem zakładać nowego wątku, ponieważ chodzi dokładnie o ten sam temat. Mam 21 lat, jestem studentem i nigdy wcześniej nie spłacałem niczego na raty. Nie mam żadnych innych otwartych rachunków. (Poza tym nie jestem zwolennikiem spłacania czegoś w ratach)! Jako student nie jestem jednak najbogatszy, dlatego chciałem sfinansować sobie MacBooka. W sklepie wszystko wydawało się przebiegać gładko, aż usłyszałem, że wniosek został odrzucony. Dla mnie to była czysta szok, ponieważ dotąd nie miałem z tym do czynienia. Dlatego moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was wie, dlaczego to mogło się stać? Postanowiłem sprawdzić, czy uda mi się podpisać umowę z dostawcą telefonii komórkowej, ale również zostałem odrzucony (był to jedynie test, ponieważ już mam smartfon z wyższej półki cenowej)! Warto dodać, że moja siostra ma praktycznie górę długów, których po prostu nie spłaca. Mieszka także w domu rodzinnym. Czy to możliwe, że ludzie w Biurze Informacji Kredytowej (Schufa) mylą mnie z nią (ponieważ mamy tę samą nazwę i adres)? Naprawdę nie wiem, co dalej robić i mam nadzieję, że pomożecie mi.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

tutaj odmowa finansowania MacBooka może mieć wiele przyczyn, np. złe dane w SCHUFA, zbyt niskie dochody / zabezpieczenia.

Odrzucenie umowy na telefon komórkowy wynika w 99% przypadków z danych w SCHUFA lub innych bazach danych dotyczących zdolności kredytowej.

Tak, może się zdarzyć, że SCHUFA was pomyli ... choć pomylić to prawdopodobnie zły termin. Wielu ludzi, którzy mają długi i ze względu na złe wpisy w SCHUFA nie mogą już dostać kredytu czy innych usług finansowych, często używa innych imion lub ksywek pod tą samą adresem... Dlatego możliwe jest, że SCHUFA blokuje w takim przypadku.

Jeśli nie masz długów, a mimo to nie możesz uzyskać umowy na telefon komórkowy, koniecznie zajmij się tą sprawą! W przeciwnym razie może to przysporzyć ci dużych problemów w przyszłości.

Najlepiej będzie, jeśli najpierw zażądasz bezpłatnej kopi swoich danych w SCHUFA.

https://www.meineschufa.de/?site=11_3_1

Potem musisz sprawdzić, czy coś tam jest wpisane, czy nie. W zależności od tego, będziesz musiał skontaktować się z SCHUFA lub zadzwonić do nich i porozmawiać. Bez tej informacji nie można zrobić nic więcej ... nie możemy śledzić przyczyny, jeśli nie wiemy, co ją wywołało... Twój podejrzenie dotyczące siostry to na razie tylko przypuszczenie.

Pozdrawiam,
esco

Napisany przez DonNore
To z MacBookiem to również już przeszłość, poświęciłem na niego moje oszczędności!
Hmm, teraz to mnie przeraża, bo jak już mówiłem, nigdy nie robiłem takich rzeczy, umowa telefoniczna byłaby pierwszym razem.

Ale załóżmy, że to przez długi siostry, dlaczego nie dostaję umowy na telefon? Chodzi mi tylko o to, że ona nadal mieszka w domu i niczego nie załatwia, to ja muszę cierpieć?!

I co więcej, jeśli naprawdę są JEJ sprawy w moim raporcie kredytowym, jak mogę to wszystko usunąć? Jestem całkiem pewien, że nigdy nie pójdzie ze mną, żeby powiedzieć, że to są Jej sprawy, a nie moje.

Napisany przez 2Escorpio
"
To z kupnem MacBooka również się skończyło, po prostu poświęciłem na nie swoje oszczędności!
Hmm, teraz jestem przerażony, ponieważ jak już mówiłem, nigdy nie robiłem żadnych takich rzeczy, podpisanie umowy na telefon komórkowy byłoby na przykład moim pierwszym razem.
Ale zakładając, że to przez długi siostry, dlaczego nie mogę podpisać umowy na telefon? Mam na myśli, że skoro ona mieszka jeszcze w domu i niczego nie ogarnia, czy ja muszę cierpieć z tego powodu?!
Poza tym, jeśli naprawdę jej dane są w moim raporcie z Schufy, jak mogę je usunąć? Jestem prawie pewien, że nigdy nie pójdzie ze mną tamże powiedzieć, że to jej dane, a nie moje.
1. Fajnie, że znalazłeś alternatywę, żeby kupić MacBooka... urządzenia Apple są naprawdę dobre!
2. Nie musisz się martwić, po prostu trzeba to wyjaśnić. Twoja siostra do tego nie jest potrzebna.
3. Problem z Schufą polega na tym, że nie otrzymuje danych od instytucji publicznych. Wyjątkiem są oświadczenia majątkowe i nakazy aresztowania celem złożenia oświadczenia majątkowego... W twoim przypadku nie ma żadnego z tych przypadków.
Schufa wie o kimś zazwyczaj tylko wtedy, gdy partner umowy złożył zapytanie. Ponieważ twoja siostra, mieszkając pod tą samą adresem, ma tyle długów i używa tego samego nazwiska... a Schufa jeszcze cię nie znała?, może być, jak już wspomniano powyżej, że Schufa blokuje lub źle ocenia zapytania, aby chronić sprzedawców przed oszustwami (dłużnicy podają inne imiona, próbując w ten sposób ominąć Schufę).
W takim przypadku musisz po prostu udowodnić Schufie, że jesteś osobą samodzielną.
Ale jak już wspomniano, najpierw musisz ustalić, czy siostra jest problemem czy nie... Nie możesz teraz pójść i zaniepokoić wszystkich w Schufie, że występuje pomyłka, a tak naprawdę nie ma. Dlatego złożysz wniosek o bezpłatne sprawdzenie, a nawet możesz bezpośrednio udać się do centrali Schufy i poprosić o wgląd, a potem wyjaśnisz sprawę.
Pozdrawiam, esco

Napisany przez DonNore
Dziękuję ci esco :-)
Idę do tego bezpośrednio po moich wykładach z moją mamą (w poniedziałek), aby to wyjaśnić.

Ale prawdopodobnie może to wynikać tylko z faktu, że jak już powiedziałem, nigdy wcześniej nie podpisywałem żadnych umów ani niczego takiego. A lokalizacja mieszkania też nie powinna mieć znaczenia, ponieważ to nowe i bardzo dobre osiedle mieszkaniowe. (Nowe osiedle)!

Napisany przez 2Escorpio
Może to być z wielu powodów.

M.in. wspomniane wcześniej pomyłka, że masz naprawdę negatywny wpis w Schufa z powodu błędu, ktoś zamówił coś na twój dowód i nie zapłacił, itp.

Ale musisz TO KONIECZNIE wyjaśnić, inaczej będziesz mieć w przyszłości problemy m.in. z kontami bankowymi, kartami kredytowymi itp.

Nie zapomnij o dowodzie osobistym, gdy udasz się do Schufa.

Powodzenia i byłoby miło, gdybyś później powiedział, co było powodem.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez DonNore
Zrobione.

więc powiem to jasno:

spłacony apartament: wartość rynkowa 57.000,00
Aktualne kredyty/ samochód/ debet -20.000
Łącznie 37.000 euro

Dodatkowe aktywa 13.000 ubezpieczenie na życie kapitałowe
Więc łączny nadwyżka majątku 50.000

Jeśli więc nie liczymy mieszkania, miałbym istniejące długi
w wysokości 20.000 minus 13.000 aktywa = 7.000 euro długów

Chciałem mieć 3.000 dodatkowych, więc miałbym potem 10.000 długów w bilansie bez uwzględnienia nieruchomości,

Ale prawdopodobnie bank nie liczy w ten sposób, prawda? Wydaje mi się, że nie mam negatywnych wpisów w bazie Schufa, ponieważ zawsze spłacałem dotychczasowe kredyty i zawsze na czas.

Prawdopodobnie nie ma małych kredytów, ponieważ widzą samą kwotę 20.000 długów?

Powiedziałbym raczej, że banki nie zarabiają dużo na takich małych kredytach. Dlatego nie podejmują wielu wysiłków. Mówisz im, ile zarabiasz, ile już płacisz rat. Jeśli to nie pasuje do wymagań banku, to dostajesz NIE. Nie ma tam dyskusji, czas to pieniądz.

Twoja bilans też jest dosyć zabawna. W pierwszym wpisie piszesz o braku długów, a masz 20 tys. ... Przy 3000 brutto z klasy podatkowej 1 zostaje Ci 1900 euro netto. Opłaty za mieszkanie, czynsz, raty kredytu itp.... Debet również użyty....

Wygląda na to, że żyjesz ponad stan

Powiedziałbym raczej, że banki nie zarabiają dużo na takich małych kredytach. Dlatego też nie wkładają w to dużo wysiłku. Mówisz im, ile zarabiasz, ile rat już płacisz. Jeśli to nie pasuje do wytycznych banku, dostajesz od nich NIE. Nie ma wtedy dyskusji, czas to pieniądz.

Twoja bilans wygląda dość zabawnie. W jednym wpisie mówisz o braku zadłużenia, a masz 20 tysięcy długu... Przy 3000 brutto z LSK1 zostaje Ci 1900 EUR netto. Koszty dla mieszkania, opłata za [url]Dom[/url], raty kredytowe itp.... Limity debetowe również wykorzystane...

Wygląda na to, że żyjesz ponad swoje możliwości

Dzień dobry Herrmueller,

dziękuję również za Twój wpis.
Jak już wcześniej opisał moderator, majątek nie odgrywa roli przy odmowie [url]kredytu[/url].

Zaproponowane działanie jest następujące:
Anulowanie ubezpieczenia na życie, potem zerowanie wszystkich małych [url]kredytów[/url] i proszę również o potwierdzenie skreślenia ich z mojej historii kredytowej w Schufa.

Po tym zostanie tylko jeszcze [url]kredyt[/url] samochodowy, który wynosi obecnie około
6 800 [url]euro[/url]. Wszystko inne jest spłacone.

Bilans wygląda wtedy tak:
1 900 dochód
-200 [url]kredyt[/url] samochodowy
- 200 koszty dodatkowe, opłaty za [url]Dom[/url]
-200 inne (ubezpieczenia, telefon, internet itp.)
1 300 [url]euro[/url] netto

Mogę więc oszczędzać miesięcznie około 300 do 500 [url]euro[/url], co jest bardzo dobrze, prawda?

[url]kredyt[/url] samochodowy byłby spłacony najpóźniej po 1,5 roku.

Potem byłbym całkowicie bez długów, mam też spłacony [url]Dom[/url], i - jak sugerował Escorpio -
nie brałbym już więcej [url]kredytów[/url], tylko oszczędzał.

Teraz mam problem z nowymi meblami, myślę o tym, że kupię najważniejsze używane na ebay.
Pozostałe, nowe meble kupię później tylko z oszczędności.

Czy to dobra decyzja, czy masz inne pomysły?

Napisany przez Experte

Dodatkowe aktywa 13.000 kapitałowej polisy na życie

Cześć,

Jeśli kapitałowa polisa na życie ma już wartość wykupu w wysokości 13.000 €, można również ubiegać się o kredyt w wysokości np. 3.000 € u ubezpieczyciela.

Alternatywnie istnieje również możliwość zbycia polisy na życie do banku w celu uzyskania małego kredytu.

Oczywiście warunkiem koniecznym jest to, że polisa na życie nie została zbyta.

Pozdrowienia!

"
Cześć,

Jeśli [url]ubezpieczenie na życie[/url] już ma wartość wykupu w wysokości 13 000 €, można także ubiegać się o [url]kredyt[/url] w wysokości np. 3 000 € u ubezpieczyciela.

Alternatywnie istnieje też możliwość zbycia ubezpieczenia na życie do banku, aby otrzymać mały [url]kredyt[/url].

Oczywiście warunkiem koniecznym jest, by [url]ubezpieczenie na życie[/url] nie było zastawione.

Pozdrowienia!
dzięki za to, przypuszczam, że decyzja kredytowa w PSD Bank jest podejmowana przez komputer? Być może w przypadku banku domowego byłoby inaczej, gdyby się osobiście spotkali? Być może nawet zostałyby zawarte i omówione połączenia wszystkich [url]kredytów[/url]? Wtedy jednak pobrano by ponad dwukrotnie więcej odsetek.

Twój pomysł z ubezpieczeniem jest dobry, ale teraz kategorycznie kończę z wszystkimi małymi kredytami, muszą odejść. A w przyszłości: żadnych kolejnych [url]kredytów[/url], nawet na samochód. Gdybym oszczędzał, miałbym zaoszczędzone opłaty manipulacyjne oraz [url]ubezpieczenie[/url] RSV, razem ponad 2 000 [url]euro[/url], grrrr."

Napisany przez isright

Ale sprawa MUSI zostać JASNO ustalona, w przeciwnym razie w przyszłości możesz mieć problemy m.in. z kontami bankowymi, kartami kredytowymi itp.

Nie zapomnij o dowodzie osobistym, gdy udasz się do Schufa.

Word!

Koniecznie to załatw, inaczej nie będzie to zabawne w przyszłości

Napisany przez DonNore

Cześć, jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że to, o co teraz zapytam, jest odpowiednie. Nie chciałem zakładać nowego wątku, ponieważ dotyczy dokładnie tego tematu, a mianowicie:

Mam 21 lat, jestem studentem i nigdy wcześniej nie spłacałem niczego na raty. Nie mam też żadnych innych nieuregulowanych rachunków. (Ponieważ i tak nie jestem zwolennikiem płacenia rachunków w ratach)!
Jednak jako student nie jestem w najlepszej sytuacji finansowej i dlatego chciałem sfinansować sobie MacBooka. Wszystko wydawało się dobrze, aż do momentu, kiedy powiedziano mi, że wniosek został odrzucony. Byłem w szoku, ponieważ dotychczas nie miałem z tym do czynienia.
Dlatego moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was wie, dlaczego mogło do tego dojść? Postanowiłem sprawdzić, czy uzyskam umowę u dostawcy usług telefonicznych, jednak i ta została odrzucona (to było tylko testowe, ponieważ już mam smartfona z wyższej półki cenowej)!

Warto jeszcze dodać, że moja siostra ma spore długi, których po prostu nie spłaca, nadal mieszka w domu rodzinnym. Czy możliwe jest, że pracownicy Biura Informacji Kredytowej mylą mnie z nią (ponieważ mamy tę samą nazwisko i adres)? Faktycznie nie wiem, co dalej zrobić i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc.

Cześć, ponownie ja.
Przepraszam, że nie podałem informacji, jak się wszystko skończyło (miałem naprawdę stresujący okres ze względu na sesję egzaminacyjną na uczelni oraz inne sprawy). Teraz zamówiłem to online narzędzie w Biurze Informacji Kredytowej za 18,50 zł, które pozwala zobaczyć swoje dane (takie jak wynik kredytowy itp.). Jak już wcześniej wspominaliśmy, mogą to być zadłużenia mojej siostry. Oto scenariusz:
Mój wynik jest w negatywnym zakresie i faktycznie są to zadłużenia mojej siostry. Jak mogę usunąć te informacje i jak mam udowodnić, że to nie ja jestem winny.
Jak już powiedziałem, nie mam żadnych zaległych płatności i nigdy nie zawierałem żadnych umów, jedyną pozycją, która powinna być w moim raporcie Biura Informacji Kredytowej, jest moje konto osobiste (bez debetu).
Jeszcze raz: Nie sądzę, że mógłbym przekonać moją siostrę, aby poszła ze mną i powiedziała, że to jej długi, a nie moje. Moja mama mogłaby to oczywiście potwierdzić, ale na podstawie mojego dowodu osobistego można by zobaczyć, że faktycznie te dane nie są moje, ale mojej siostry, prawda?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

cóż, fakt, że coś tu nie gra, był jasny od samego początku... pytanie brzmiało tylko, co dokładnie jest nie tak.

cztery pytania wstępne...

1. Czy Twoja siostra ma taką samą ksywkę i/lub datę urodzenia jak ty?

2. Czy tylko Twój wynik jest słaby, czy są również wyraźne negatywne wpisy?

jeśli istnieją wpisy...

3. Czy Twoja siostra ma długi w wymienionych firmach/biurach windykacyjnych?

4. Czy Twoim zdaniem wszystko to są tylko „pomyłki”, czy może zdarzyć się, że Twoja siostra zadłużyła się na Twoje imię, ponieważ z uwagi na swoją negatywną historię kredytową nie mogła (tak łatwo) uzyskać kredytu na swoje imię?

pozdr. esco

Napisany przez DonNore

Hej,

no cóż, było jasne od samego początku, że coś tu nie gra... pytanie było tylko, co dokładnie.

cztery pytania wstępne...

1. Czy Twoja siostra ma takie samo imię i/lub datę urodzenia jak Ty?

2. Czy tylko wynik jest zły, czy są również wyraźnie negatywne wpisy?

jeśli są wpisy...

3. Czy Twoja siostra ma długi w wymienionych firmach / biurach windykacyjnych?

4. Czy według Ciebie wszystko to są pomyłki czy może zdarzyło się, że Twoja siostra zrobiła długi na Twoje imię, ponieważ z powodu jej negatywnej historii w Biurze informacji kredytowej nie mogła (tak łatwo) już robić (na swoje imię)?

pozdrowienia esco

1. Nie, nie ma takiego samego imienia, tylko nazwisko rodowe. Ale data urodzenia jest taka sama!

2. Tego nie wiem, niestety się na tym nie znam, więc ma bardzo wiele niezapłaconych rachunków (telefon, bank itp.), dodatkowo różne inne rzeczy, które trzeba uregulować.

3. Jednoznaczne tak!

4. Nie, raczej nie sądzę, bo wszystko, co wiem (umowy telefoniczne, jazda na gapę i otwarcie konta z debetem, z którego wydano około 500 €) zrobiła swoim imieniem lub przyjaciele zrobili to za nią. Dodatkowo logicznie to nie ma sensu, bo do tego potrzebny byłby mój dowód tożsamości. Nigdy nie dostałem listów dotyczących nieuregulowanych długów, tylko ona.

Napisany przez 2Escorpio

1. Nie ten sam imię, tylko ten sam nazwisko. Ale data urodzenia jest taka sama!

2. Nie mam pojęcia, niestety nie znam się na tym, więc ma bardzo wiele otwartych rachunków (telefoniczne, bankowe itp.), a do tego różne inne sprawy, które trzeba opłacić.

3. Zdecydowanie tak!

4. Nie, raczej nie sądzę, ponieważ wszystkie rzeczy, o których wiem (umowy telefoniczne, jazda na gapę i otwarcie konta z debetem, z którego wydano około 500€) zostały wykonane na jej nazwisko lub zrobili to za nią znajomi. Dodatkowo logicznie patrząc, to nie mogłoby się to zdarzyć, bo do tego potrzebny byłby mój dowód tożsamości. Nigdy nie otrzymywałem żadnych listów z informacją o długach, zawsze dostawała je tylko ona.

2. Chciałem wiedzieć, czy w Twoim raporcie kredytowym znajduje się tylko słaba ocena czy też bezpośrednie wpisy o zadłużeniach? To ważne, aby wiedzieć, od czego zacząć.

4. Nie trzeba mieć dowodu tożsamości, aby zadłużać się... w banku, kredycie czy umowie telefonicznej może to być konieczne, ale można również normalnie zamówić coś na fakturę w Otto i po prostu nie zapłacić. Nikt nie pyta o dowód tożsamości.

Napisany przez DonNore

2. Chciałem się dowiedzieć, czy w twojej Schufie znajduje się tylko słaba ocena, czy też są bezpośrednie negatywne wpisy dotyczące długów? Jest to ważne, aby wiedzieć, od czego zacząć.
4. Nie trzeba mieć dokumentu tożsamości, aby zadłużyć się... W banku, kredycie czy umowie na telefon może to być konieczne, ale można również normalnie zamówić coś na raty w firmie Otto i nie płacić rachunków. Nikt nie pyta o dokument tożsamości.

Nie wiem, co dokładnie jest w mojej Schufie, dlatego zamówiłem to zobaczyć online, co tam jest. Jak już wspomniałem, długi tam raczej nie powinny być, ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z umowami czy czymkolwiek podobnym.
4. To prawda, ale nie sądzę, żeby to miało miejsce, ponieważ jak już wspomniałem, nigdy nie otrzymałem żadnych pism ani nie zauważyłem, że moja siostra zamawiała różne nowe rzeczy, które można byłoby zamówić w firmie Otto.

Jest dla mnie ważne jedynie wiedzieć, co mogę zrobić, aby zachować moje czyste konto, ponieważ, jak już wspomniałem, nie mam z tym nic wspólnego. W poniedziałek ponownie próbowałem zakupić telefon na raty (iPhone 5), bo jak już powiedziałem, jako student nie chcę wydawać wszystkiego na ten drogi smartfon, i znowu się ośmieszyłem. Wielokrotnie rozmawiałem z tym panem, a on powiedział, że może to być spowodowane rzeczami mojej siostry.

Napisany przez 2Escorpio
Ach so, myślałem, że już znasz zawartość swojego raportu w Schufa, skoro wiedziałeś, że Twój wynik jest w negatywnym zakresie.

Jeśli nie znasz swojego raportu w Schufa i nie wiemy, co w nim jest, niestety nie można jeszcze nic z tym zrobić, ponieważ trzeba wiedzieć, które firmy / biura windykacyjne / banki mogły wprowadzić możliwe negatywne wpisy do Schufa.

Także można dowiedzieć się dopiero po zobaczeniu swojego raportu w Schufa, czy długi są naprawdę twojej siostry, czy mają jakieś inne znaczenie.

Przy okazji: Powinieneś przestać składać obecnie wnioski o kredyty, np. finansowania, umowy na telefon i inne. Odrzucenia te jeszcze bardziej pogorszą Twój wynik i mogą być dość prawdopodobnie, że poszczególne firmy zablokują cię także wewnętrznie, aby zaoszczędzić sobie kolejnego zapytania w Schufa.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez DonNore
Tak więc... sprawdziłem swoje Schufa i oto wynik: SCORE: 98,05, czyli pełna zdolność kredytowa. Wpisane są tylko moje konto osobiste i coś o PayPal (związane z WhatsApp). Co mogę teraz zrobić, skoro odrzucili wszystkie moje wnioski?

Napisany przez 2Escorpio
Widzisz, jak zawsze piszę... możemy zastanowić się nad konkretnymi kwestiami dopiero, gdy będziemy wiedzieć, co właściwie się dzieje.

Co do Schufy, to jest dobra wiadomość, a wynik Twojej oceny (98+) jest całkiem przyzwoity.

Gdzie próbowałeś dokonać (nazwijmy to) finansowania, które zostało odrzucone? Nie chodzi o adres, tylko o nazwę firmy, jeśli są to sieci sklepów.

Czy masz jeszcze kopie wniosków, które podpisałeś w tych miejscach?

Napisany przez DonNore

Widzisz, jak zawsze piszę... możemy zaczynać rozważania dopiero wtedy, gdy dowiemy się, co właściwie się dzieje.

Co do Schufy, to jest dobra wiadomość, a wartość punktowania też jest całkiem przyzwoita (98+).

Gdzie próbowałeś uzyskać finansowanie, które zostało odrzucone? Chodzi mi o nazwy firm, nie adresy.

Czy masz jeszcze kopie wniosków, które podpisałeś?

Haha Tak.. no cóż, jestem przynajmniej zrelaksowany, że nie doszło do pomyłki z rzeczami mojej siostry.
Eh... było to raz w Gravis (Macbook) i raz w Vodafone (iPhone 5).
Podpisywałem kiedyś w Vodafone, ale wniosek został anulowany, bo zostałem odrzucony. Poza tym nic więcej!

Naprawdę uważam, że to szokujące, że mam wynik 98 (w pełni kredytowalny) i wszystko mi po prostu odmawiają, to naprawdę beznadziejne.

Napisany przez DonNore
To nie ma sensu iść do sklepu z wydrukiem mojej oceny kredytowej i pokazywać, że jestem godny zaufania, prawda?
I jeszcze jedno pytanie: Kto odrzuca wniosek złożony w sklepie? Czy to Schufa odrzuca mnie, czy też bank odrzuca mnie, gdy sprawdza moje profil?
Rozmawiałem teraz z wieloma ludźmi i nikt nie może mi wytłumaczyć, dlaczego nie mogę uzyskać finansowania.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

przepraszam, że mnie nie było przez ostatnie kilka dni i przedłużyłem długi weekend jeszcze bardziej

To, że Twoja historia kredytowa w Schufa jest w porządku, to już coś dobrego. Oczywiście nie ma sensu pójść do handlowca z wynikiem scoringu lub informacją z Schufa... w dzisiejszych czasach komputerów można to poprawić w ciągu dwóch minut. Mimo to, w niektórych sklepach / bankach nadal masz możliwość złożenia wniosku o ręczne sprawdzenie Twojej zdolności kredytowej... to zajmuje trochę czasu, ale ktoś rzeczywisty przyjrzy się bliżej, zamiast komputer i system automatyczny.

Nie wiem, czy Gravis współpracuje z Schufa. Wiem jednak, że Vodafone współpracuje z Schufa + Bürgel. Podobno każdy dostawca usług telekomunikacyjnych współpracuje dodatkowo z Bürgel.

Na Twoim miejscu złożyłbym teraz wniosek o informację z Bürgel. Jest to bezpłatne raz w roku i trwa kilka dni. Twoja zdolność kredytowa nie ulegnie uszkodzeniu!

Od Bürgel otrzymasz swoją informację własną, jeśli zgłosisz się pisemnie z kopią dowodu osobistego pocztą lub faxem pod adres:

Bürgel Wirtschaftsinformationen GmbH & Co. KG
Gasstraße 18
22761 Hamburg

Telefon: 0180-589 80 80 (0,14 €/min. z niemieckiej sieci stacjonarnej. Maksymalnie 0,42 €/min. z sieci komórkowej)
Fax: 040-898 03 777

Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej Bürgel Wirtschaftsinformationen

Wiem, że to irytujące, ale niestety w Niemczech istnieje kilka baz danych dotyczących zdolności kredytowej :/ i gdzieś musi być coś, skoro historia w Schufa jest w porządku.

Pozdrowienia, esco

Napisany przez DonNore
Cześć,
oczywiście, każdy ma inne rzeczy do zrobienia.
W porządku, w takim razie to zrobię i na pewno dam znać.

EDYCJA: Co mi mówi to sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej? Jakie informacje tam są zawarte?

Napisany przez 2Escorpio
Bürgel jest dokładnie tym samym co Schufa... Tylko systemy nie współpracują ze sobą i są konkurentami.

Ale jak już zostało napisane, Vodafone sprawdza zarówno Schufa, jak i Bürgel przy zawieraniu umowy na telefon komórkowy. Skoro Schufa jest czysta, to problem prawdopodobnie leży tylko po stronie Bürgela. Trudno sądzić, że to błąd Vodafone, skoro odmówiono ci również finansowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Moderatorze. Nawet duże firmy - jak firma telefonów komórkowych - popełniają błędy. Nie zawsze zakładałbym na 100%, że błąd nie może również wynikać z samej firmy telefonów komórkowych podczas przekazywania danych.

Napisany przez 2Escorpio

@Moderatorze. Nawet duże firmy - takie jak firma telefoniczna - popełniają błędy. Nie zawsze zakładaj w 100%, że błąd nie może wynikać również z firmy telefonicznej podczas przekazywania.

Proszę przeczytać cały post.

Chodziło o odrzucone dwa umowy telefoniczne + odrzuconą finansowanie MacBooka niezależnie od operatora telefonii komórkowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata