Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwiązanie umowy kredytu hipotecznego na podstawie § 489.

Napisany przez tomflocke
Cześć,

chcę wypowiedzieć moje kredyty hipoteczne zgodnie z §489 (prawo do natychmiastowego wypowiedzenia po 10 latach) i je spłacić. Mam już zawarte zabezpieczone kredyty. Spłata kredytów w dwóch bankach ma mieć miejsce w listopadzie. Wypłata kredytów odbyła się w maju 2003. Oba banki otrzymały ode mnie wypowiedzenie (początkowo bez nadania, co i tak nie ma dowodu). Jeden bank już przysłał mi harmonogram spłaty i krótkie informacje na temat przebiegu (była to mniejsza suma, zaledwie 20000). Drugi bank (główny kredytodawca) nie odpowiedział jeszcze, nawet na drugie wypowiedzenie nadane listem poleconym za potwierdzeniem odbioru, wcześniej wysłane faksem. Mam wrażenie, że robią się głusi! Termin, uwzględniając 6-miesięczny okres, zbliża się (środek maja). Jeśli do tego czasu nie będzie wypowiedzenia zgodnego z prawem, nie otrzymam w listopadzie zabezpieczonego kredytu (ponieważ zastaw hipoteczny nie zostanie przeniesiony) i będę musiał mimo wszystko zapłacić straty z tytułu odsetek...!?

Jak postępować, aby mieć pewność, że kredyt został wypowiedziany zgodnie z prawem, a bank potwierdzi wypowiedzenie i termin?

Dziękuję z góry za odpowiedzi

Thomas

Napisany przez Christoph1983
Zadzwoń do banku i zapytaj. Lub idź do banku. Jeśli to niemożliwe, skorzystaj z samochodu lub transportu publicznego.

Napisany przez AV-Planer
Cześć Thomasie,

teraz nie do końca rozumiem. Czyli zwolniłeś się zgodnie z § 489 BGB (a nie nadzwyczajnie), czyli słusznie na listopad. 10 lat trwania oprocentowania plus 6 miesięcy okresu wypowiedzenia. Jednocześnie podpisałeś umowę na kredyt z gwarancją na 6 miesięcy wstecz.

Masz teraz więc czas do listopada, aby uporać się z dotychczasowym bankiem. Nowy bank i tak wypłaci dopiero w listopadzie. Do tego czasu trwa dotychczasowy kredyt.

Jeśli do listopada sprawa nie zostanie rozwiązana, stary kredyt będzie nadal działać, a w nowym banku zostanie naliczona opłata za dostępność środków. Jeśli problem leży po stronie starego banku (tak jak to teraz wygląda), możesz dochodzić swojej szkody od niego na drodze sądowej.

Napisany przez tomflocke
A więc przez znanego dostawcę usług finansowania nieruchomości zabezpieczyłem sobie na koniec ubiegłego roku u jednego z instytutów kredyt przedterminowy. Ten kredyt ma spłacić resztę długu 10 lat po wypłacie pierwotnego kredytu (15-letnie zabezpieczenie stopy procentowej, wtedy 5,1%) + 6-miesięczny okres wypowiedzenia (prawo wypowiedzenia po 10 latach zgodnie z § 489) = listopad 2013 r. Umowa jest podpisana, a termin spłaty ustalony.
Zawsze niejasne dla mnie było interpretowanie paragrafu. Po 10 latach od wypłaty pełnej kwoty można wypowiedzieć, z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Wypowiedzenie musi określać którą datę? Wypowiadam z dniem XX (=10 lat po wypłacie pełnej kwoty) czy wypowiadam z dniem XX+6 miesięcy?
W moim wypowiedzeniu zawarłem następujące sformułowanie:

Szanowni Państwo,
w nawiązaniu do § 489 Kodeksu cywilnego niniejszym wypowiadamy wyżej wymieniony kredyt 10 lat po wypłacie pełnej kwoty (pełna wypłata XX.05.2003) i okresie wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy (XX.11.2013) terminowo z dniem 30.11.2013 r.
Spłata nastąpi w dniu 30.11.2013 r. na rzecz XX.
Prosimy o potwierdzenie wypowiedzenia.

Należy także wspomnieć, że 30.11.2013 nie zgadza się dokładnie z terminem pełnej wypłaty + 10,5 miesiąca, lecz przesuwa się na koniec miesiąca (+ kilka dni). Zgodnie z moim wypowiedzeniem zdecydowanie datą wypowiedzenia jest 30.11.

Teraz dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak notarialne/sądowe doręczenie wypowiedzenia. Jednakże wydaje się to dość kosztowne. Czy powinienem skorzystać z tej usługi?

Z pozdrowieniami

Thomas

Napisany przez Yakfreak

Teraz ustaliłem, że istnieje coś takiego jak notarialne/sądowe doręczenie wypowiedzenia. Jednakże wydaje się, że to nie jest zbyt tanie. Czy powinienem z tego skorzystać?

Tak, to nie kosztuje tak dużo, jak się wydaje, i wtedy będą tańczyć według twojej muzyki, ponieważ wiedzą, że nie mogą robić wszystkiego, co chcą z tobą.

Kiedyś to zrobiłem i nagle wszystko zaczęło działać.

Napisany przez AV-Planer

.
Zawsze niejasna była dla mnie interpretacja tego paragrafu. Można złożyć wypowiedzenie 10 lat po pełnej wypłacie z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy. W wypowiedzeniu musi się pojawić data? Czy powinno być wypowiadam umowę na dzień XX (=10 lat po pełnej wypłacie) czy wypowiadam umowę na dzień XX+6 miesięcy?

Druga opcja jest poprawna. Po upływie 10 lat z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy.

Masz więc jeszcze trochę czasu, aby załatwić to z dawnym bankiem. Chciałem to tylko wyrazić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata