Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co zrobić z 25 000 euro? + Prezentacja

Napisany przez Denyo87
Witajcie,

w związku z kurtuazją i dla lepszej porady dotyczącej mojej sytuacji, pozwólcie, że się przedstawię.

Mam na imię Dennis, mam 25 lat i pochodzę z Nadrenii Północnej-Westfalii.
Ze względu na zmianę zawodu, obecnie ponownie jestem na szkoleniu,
konkretnie jestem w drugim roku nauki na elektronika systemów IT.
Co będę robił po ukończeniu nauki: Zostanę zatrudniony. To już jest pewne.
Musiało by się stać wiele rzeczy, żeby to ofertę nagle wycofano.

Obecnie od roku wynajmuję mieszkanie i zdecydowanie chcę zbudować około 10 lat.

Teraz do samej sytuacji:
W ciągu roku dostanę niewielką kwotę 25 000 euro i chciałbym jak najszybciej się do tego przygotować
i poradzić, jak najlepiej zainwestować te pieniądze.
Nie jest łatwo odpowiedzieć, czy powinienem inwestować bezpośrednio w nieruchomości, czy może gdzieś inwestować te pieniądze w sposób korzystny i bezpieczny, gdyż nigdy nie zajmowałem się tą dziedziną wystarczająco intensywnie.
Więc mam nadzieję na fachowe i przede wszystkim bezstronne porady bez zysku na myśli.

Chciałbym z góry serdecznie podziękować za każdą poważną odpowiedź.
I jeszcze jedno... ja po prostu nie jestem zwolennikiem formalnego Pan/Pani, jeśli nie trzeba. Dlatego możecie mówić na mnie ty.

Pozdrowienia, Dennis

Napisany przez EuroPaule

Czy powinienem bezpośrednio inwestować w nieruchomości, czy raczej ulokować pieniądze gdzieś tak, aby przynosiły jak największe zyski przy minimalnym ryzyku, nie jest tak łatwe do odpowiedzi, gdy nigdy wcześniej nie poświęcało się temu wystarczająco dużo uwagi jak ja.

Cześć Dennis,

Z 25 000 € samemu ciężko będzie bezpośrednio zainwestować w nieruchomość. Należy odradzić jakiekolwiek inwestycje w spółki typu partnerskie, fundusze zamknięte itp., ponieważ w przeciwnym razie przez 10 lat nie będziesz dysponował pożądaną płynnością finansową na własną nieruchomość. Ponadto ryzyko jest często bardzo wysokie.

Pozostaje więc inwestowanie tak, aby przynosiło jak największe zyski przy minimalnym ryzyku. Jest to bardzo trudne, ponieważ jedynie ryzyko, z którym się godzisz, otwiera szansę na wyższe zyski. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj.
Musisz więc dokładnie zastanowić się, jakie ryzyko jesteś gotowy podjąć, a na tej podstawie określają się szanse na zwrot z inwestycji.

Ogólnie rzecz biorąc: Wysoki zysk(szansa) = wysokie ryzyko.
W chwili obecnej jest to bardzo trudne, ponieważ pozornie bezpieczne inwestycje obecnie nie przynoszą większych zysków niż stopa inflacji. Raczej niższe.
Ogólnie rzecz biorąc, sensowne jest nie wkładanie wszystkiego w jedną formę inwestycji, ale dywersyfikowanie środków. Na przykład możesz ulokować część w lokacie bankowej i zawsze szukać aktualnie korzystnych ofert, część być może w kontrakcie oszczędnościowym (w zależności od sumy i wysokości oprocentowania depozytu), część w fundusz inwestycyjny zarządzający majątkiem oraz niewielką część być może w fundusz akcyjny.

Najważniejsze jednak jest, abyś poświęcił czas! A mianowicie na zdobywanie wiedzy. To przyniesie ci największy zwrot z twoich pieniędzy w przyszłości.
Jeśli jesteś planowany i bezradny, nie jesteś inwestorem, ale ofiarą!
Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Grunewald
Za 25 000 zł możesz kupić sobie ładne nowe mieszkanie w Bułgarii z widokiem na morze. Wykorzystaj je jako Dom wakacyjny albo wynajmij niemieckim emerytom. Z powodu sytuacji gospodarczej w Niemczech będą oni niedługo masowo emigrować tam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata