Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy zainwestować 100 000 euro jako młody student / zacząć własną działalność gospodarczą?

Napisany przez delpiedro
Cześć, jestem tu nowy i mam pytanie. Kończę studia ekonomiczne i nagle dostałem około 100 000 € w spadku po jednym z bliskich. Zastanawiam się teraz, jak mądrze zainwestować te pieniądze. Zwykłe oprocentowanie w bankach jest śmiesznie niskie, a obawa o dewaluację waluty rośnie. Zastanawiam się, jak najlepiej zainwestować te pieniądze, unikając akcji ze względu na negatywne doświadczenia w rodzinie. Czy opłaca się zainwestować w nieruchomości? Rozważam także założenie własnej firmy, ale na razie brakuje mi odpowiedniego pomysłu. Jestem otwarty na propozycje. Oczekuję realistycznej stopy zwrotu, zadowoliłbym się 3-4%. Dziękuję z góry!

Re: Czy zainwestować 100 000 euro jako młody student / zacząć własną działalność gospodarczą?

Napisany przez 2Bolitho
Niezależnie, czy chodzi o lokaty terminowe, nieruchomości, akcje czy przedsiębiorczość, każda forma inwestowania może zakończyć się utratą pieniędzy. Ryzyko jest szczególnie duże, gdy brakuje nam wiedzy w danym obszarze. Pierwszym celem powinno być zatem zdobycie zrozumienia, niezależnie od dziedziny. W przypadku akcji, oznacza to zrozumienie oceny przedsiębiorstw i przyczyn kształtowania się cen akcji. Ale ogólnie wartością jest: najpierw zdobyć wiedzę, potem inwestować. Do tego czasu lokaty terminowe lub lokaty stałe są najtańszą alternatywą, mimo utraty siły nabywczej.

Napisany przez AV-Planer
Cześć delpiedro,

dla solidnej rekomendacji inwestycji w tej wysokości konieczna byłaby już dogłębna konsultacja, ale chociaż kilka inspiracji chciałbym Ci podać.

Najpierw powinieneś sobie jasno określić, ile z tych pieniędzy chcesz faktycznie mieć do dyspozycji w ciągu najbliższych 3-5 lat. To ustaliłoby już kwotę gotówki. Aktualnie nie ma nic lepszego niż lokata terminowa albo lokata bieżąca.

Na okresy powyżej 3 lat możesz zainwestować w instrumenty o stałym oprocentowaniu.
Pomimo złych doświadczeń, powinieneś mieć także niewielki udział akcji. Nie powinieneś kupować pojedynczych papierów wartościowych, tylko fundusze. Poleciłbym Ci globalny fundusz indeksowy.
Zakup nieruchomości byłby obecnie, moim zdaniem, zbyt dużym ryzykiem koncentracji dla Ciebie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata