Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy każdy bank udziela możliwości otwarcia konta osobistego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć!

Byłem bardzo zaniepokojony, gdy w ostatnich dniach koleżanka powiedziała mi, że jej bank z powodu osobistych i finansowych trudności zamknął jej rachunek.
Rozumiem, że banki też muszą się chronić, ale każdy obywatel ma zasadnicze prawo do rachunku osobistego, ponieważ inaczej nie może on w ogóle uczestniczyć w aktywnym życiu, zwłaszcza zawodowym.
Chciałbym więc wiedzieć, na jakiej podstawie prawnej bank podejmuje taką decyzję i czy moja koleżanka może teraz otworzyć konto w innym banku. Kto teraz będzie musiał jej przyjąć po zamknięciu konta?

Pozdrowienia, Janni

Re: Czy każdy bank udziela możliwości otwarcia konta osobistego?

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

skąd masz informację, że istnieje prawna podstawa dla posiadania konta?

Takiej podstawy nie ma, więc wracamy znowu do swobody umów.

Nie znam sytuacji twojej koleżanki... jeśli historia w Biurze Informacji Kredytowej jest zła, może być trudno zdobyć konto osobiste. Banki spółdzielcze (Sparkassen) są zazwyczaj elastyczne w tej kwestii. Norisbank również akceptuje osoby z niską zdolnością kredytową.

Jeśli Sparkasse mówi nie, pozostaje tylko próba zgłoszenia się do innych banków, wyjaśnienie sytuacji i miejmy nadzieję, że ktoś zaakceptuje wniosek o konto.

Jeśli to również nie pomoże, można założyć konto bez weryfikacji w Biurze Informacji Kredytowej, jednak są one dość drogie.

Owszem, istnieje dobrowolne zobowiązanie banków, jednak tylko do momentu, gdy konto jest dla banku akceptowalne... W przypadku ciągłych zajęć komorniczych oczywiście nie jest.

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata