Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obligacja korporacyjna na 5 lat/6% - czy jest godna polecenia?

Napisany przez nob
Cześć wszystkim, mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc.

Firma, w której pracuję, emituje papier wartościowy w celu finansowania strategicznych projektów. Ma on okres zapadalności 5 lat i jest oprocentowany 6% rocznie. Minimalna wpłata wynosi 10 000 €.

Nie do końca rozumiem następujące kwestie (ryzyko?):
Emittent ma prawo, ale nie jest zobowiązany,
- po upływie 3 lat od daty emisji, spłacić obligację w całości lub części z okresem wypowiedzenia trzech miesięcy na koniec roku obrotowego wraz z naliczonymi odsetkami,
- dokonywać transakcji kupna/sprzedaży częściowych obligacji w dowolnym momencie.

Teraz zastanawiam się, czy taka inwestycja jest zalecana? Mam obecnie 60 000 € zgromadzonych na rachunku oszczędnościowym (proszę teraz mnie nie bić). Po prostu nie mam doradcy i nie wiem, jak najlepiej zainwestować moje pieniądze. Mogę sobie wyobrazić zainwestowanie nawet do 20 000 € w tę obligację, ale nie jestem pewien, czy istnieją znacznie lepsze alternatywy. Nie jestem też pewien, jak bezpieczna jest tego rodzaju inwestycja?

Będzie naprawdę świetnie, jeśli ktoś mi pomoże.

Pozdrawiam
nob

Napisany przez Matthew Pryor
Następujące punkty nie do końca rozumiem (Ryzyko?):
Nadawca ma prawo, ale nie obowiązek,
- po upływie 3 lat od emisji, wykupić obligację w całości lub częściowo w każdym czasie z okresem wypowiedzenia trzech miesięcy na koniec roku obrotowego z bieżącymi odsetkami,

W tym przypadku Emitent zastrzega sobie prawo do wykupu specjalnego, wówczas obligacja nie będzie biec aż do określonej daty wykupu. W zależności od sytuacji, mogą Państwo otrzymać wyższą wartość nominalną przy wypłacie w przypadku przedterminowego wykupu.
Zwróć także uwagę, czy nie ma do czynienia z tzw. obligacją podporządkowaną. W przypadku upadłości będziesz musiał udać się z swoimi roszczeniami na koniec kolejki wśród wierzycieli.

Teraz zastanawiam się, czy taka inwestycja jest zalecana? W chwili obecnej mam zgromadzone 60 000 € na rachunku oszczędnościowym (proszę, nie zmiażdż mnie teraz).(...)Mogę sobie wyobrazić, że zainwestuję do 20 000 € w tę obligację, ale nie jestem pewien, czy nie ma znacznie lepszych alternatyw. Nie jestem też pewien, jak bezpieczna jest tego rodzaju inwestycja?

Wydaje się, że bardziej zależy Ci na bezpieczeństwie. Musisz zdawać sobie sprawę, że stopa procentowa obligacji jest bezpośrednio powiązana z ryzykiem jej niewypłacalności.
Porównaj kupon obligacji z jedną z obligacji skarbowych Niemiec o porównywalnym okresie zapadalności, to powinno wyraźnie uwydatnić różnicę.
Wydaje mi się, że twoja firma nie otrzymuje wystarczająco dużo lub w ogóle nie otrzymuje funduszy w normalny sposób (→finansowanie poprzez bank) lub stopa procentowa jest zbyt wysoka. Powody mogą być różne...
To jednak tylko domysł. Uważam, że inwestycja równowartości 1/6 lub nawet 1/3 twojego dostępnego ryzyka w tym przypadku byłaby zbyt ryzykowna.
Ale ostateczną decyzję podejmiesz ty.
Mogę jedynie zalecić, abyś przed dokonaniem inwestycji najpierw zapoznał się ogólnie z tematem papierów wartościowych i intensywnie zajął się sytuacją finansową swojej firmy.

Napisany przez zen_holger
Cześć nob!

Niezależnie od warunków obligacji, NIGDY nie zainwestowałbym w papierowe wartości - czy to akcje, czy obligacje - przedsiębiorstwa, w którym jestem zatrudniony.

Powód jest prosty: jeśli przedsiębiorstwo zacznie się pogarszać, grozi utrata pracy i w konsekwencji utrata dochodu z pracy. Jeśli w dodatku zainwestowałbyś część swoich oszczędności w obligacje lub akcje tego samego przedsiębiorstwa... nie byłoby to zbyt dobrym pomysłem, prawda?

W skrócie: kto pracuje w Apple, powinien kupować akcje Microsoftu, i na odwrót.

Jeśli chce się inwestować w obligacje korporacyjne, można rozproszyć ryzyko, inwestując w tani fundusz indeksowy, na przykład ten: numer WKN A0YEEX (tylko przykład, żadna reklama!)

Pozdrawiam
Holger

Napisany przez nob
Dziękuję za odpowiedzi.

Jestem bardzo zaskoczony. Myślałem, że teraz nawet bardzo można to polecić - o ile firma ma solidne fundamenty finansowe. Nie jestem jednak pewien, jak to wygląda, gdy pracownik opuszcza firmę przed terminem spłaty obligacji i jakie jest rzeczywiste ryzyko. 6% brzmi dla mnie bardzo dobrze (np. w porównaniu do marnej stopi oprocentowania lokat terminowych).

Jestem otwarty na każdą propozycję rozsądnej inwestycji pieniężnej. Nie traktuję tego jako reklamę.

Pozdrowienia
nob

Napisany przez Geldbaum
Witaj nob,

Zapewne znasz branżę i firmę (kulturę organizacyjną, sytuację zlecenia, itp.), w której pracujesz lepiej niż każdy uczestnik forum tutaj.

Czy szukasz tutaj jedynie potwierdzenia dla swojej już podjętej decyzji? W takim razie proszę nie czytaj dalej.

Kto udziela odpowiedzi na Twoje pytanie? Czy jest to całkowity przeciwnik "alternatywnych inwestycji" czy też całkowity zwolennik?

Ja jestem zwolennikiem! Poniżej znajdziesz bardzo krótką i uproszczoną odpowiedź na Twoje pytanie.

Jaki jesteś typem inwestora?

Typem pasywnym? Czyli oddajesz komuś swoje pieniądze i nie myślisz o tym dalej. W takim razie proszę również nie czytaj dalej.

Typem aktywnym? Czyli poszerzasz swoją wiedzę finansową, lub chcesz ją poszerzyć w przyszłości, i chcesz wiedzieć, co dzieje się z Twoimi pieniędzmi? W takim razie zastanów się nad następującymi linijkami.

Podstawy:

Udział pracowniczy jest obecnie powszechną formą finansowania przedsiębiorstwa. Jest to również jedna z najtańszych możliwości inwestowania swoich pieniędzy (brak rocznej opłaty administracyjnej, brak opłaty za zarządzanie, itp)! [finansowanie przedsiębiorstwa może przybierać również inne nazwy, takie jak cicha współwłasność, udziały z zyskiem, obligacje, pożyczki subordynowane, tworzenie rezerw w PASYWIE bilansu (odroczenie podatkowe), itp., zobacz w internecie pod pojęciem kapitał mezzanine]

Korzyść polega na tym, że przedsiębiorstwo pozostaje swobodne w podejmowaniu decyzji i poprawia swoją ocenę kredytową.

Przy czysto finansowym finansowaniu bankowym mogą istnieć warunki ze strony banku, które znacząco ograniczają swobodę działania przedsiębiorstwa (zależność finansowa). Może to prowadzić do mniejszych zysków.

Kapitał z różnych form finansowania może być bilansowo ujęty jako kapitał własny bądź kapitał obcy przedsiębiorstwa, w zależności od warunków umowy.

Wnioskując:

Wielu twierdzi, że „wysokie” oprocentowanie ma związek wyłącznie z odpowiednio „wysokim” ryzykiem. Ja twierdzę, że może istnieć związek między bardzo niskimi kosztami a wysokimi oprocentowaniem oraz niskimi odsetkami przy wysokich kosztach. Wysokie ryzyko polega zawsze na niezrozumieniu, co się robi!

Przedsiębiorstwo, które finansuje się poprzez kapitał mezzanine, ma głównie interes w osiągnięciu określonego wzrostu firmy. W przypadku popularnej inwestycji kapitałowej, istnieje wiele kosztów, o których inwestor wie i których - pomimo przepisów - nie wie!

Wzmacnianie kapitału firmy zazwyczaj oznacza większą konkurencyjność. Oznacza to także większe bezpieczeństwo miejsc pracy dla Ciebie! Ponieważ firma rozbudowuje np. marketing, kupuje nowe maszyny, inne firmy konkurencyjne, patenty, itp., aby lepiej pozycjonować się na rynku!

Nie patrz tylko na 6% oprocentowanie, ale także na poprzednie bilanse firmy. Jeśli nie masz z tego jasności, poproś kogoś, kto się na tym zna, o wyjaśnienie.

Czy umówiona subordynacja jest niewskazana, w praktyce mam wątpliwości.

Po pierwsze, pojawia się pytanie, czy w ogóle istnieje ktoś w pierwszym rzędzie, czy czyjeś miejsce jest puste!?

Po drugie, jeśli firma zbankrutuje, nawet w pierwszej linii nie odzyskasz całej kwoty pieniędzy. Być może nawet niczego.

Opowieść o bezpieczeństwie w obszarze inwestycji kapitałowych jest stałym elementem opowieści w większości firm inwestycyjnych i egzaminów IHK dla branży finansowej. W rezultacie opowieść ta jest również stałym elementem doradztwa finansowego ogólnie!;-)

Słoneczne pozdrowienia z okolic Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez nob
Dziękuję za odpowiedzi.

nob

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata