Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy odszkodowanie za wcześniejszą spłatę kredytu jest uzasadnione?

Napisany przez tt2k
Cześć, mam problem. Moja siostra i ja niestety odziedziczyłyśmy Dom po zmarłym członku rodziny. Ponieważ obecni najemcy wyprowadzają się za dwa miesiące, rozważamy nasze opcje, w tym sprzedaż nieruchomości, ponieważ nie chcemy związać się z kosztami utrzymania. Obecnie mamy dwa kredyty otwarte: Do 2018 roku kredyt w wysokości około 45 tysięcy euro z oprocentowaniem 4,79% oraz do 2022 roku kredyt w wysokości około 14 tysięcy euro z oprocentowaniem 3,25%. Wymagane jest, aby teraz wpłacić około 10 000 euro. refinansowanie nie jest łatwe, ponieważ bank nie współpracuje z osobami samozatrudnionymi. Uważam, że nie wybraliśmy tej sytuacji i nie chcemy aktywnie oszczędzać pieniędzy poprzez nowy kredyt. Czy w naszym przypadku istnieje jakieś specjalne rozwiązanie, czy musimy podarować bankowi sumę równą wartości małego samochodu? Czy ktoś ma pomysł? Dzięki, TT

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

niestety przypadek spadkowy nie uprawnia do wcześniejszej spłaty pożyczki. Bank zawsze musi wyrazić zgodę na to i ma również prawo do pobrania odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez tt2k
Cześć,

mam krótkie pytanie - czy mogę teraz, zgodnie z BGB, wypowiedzieć kredyt o terminie 15 lat bez kary do 2018 roku, czyli po upływie 10 lat? Czytalam, że
ustawodawca na to pozwala?

Pozdrowienia
Timo Herde

Napisany przez NaTwoim13
Cześć tt2k,

możesz wypowiedzieć umowę 10 lat po pełnej spłacie z półrocznym terminem wypowiedzenia i bez konieczności zapłaty odszkodowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
BGB §§ 488-490. kredyt może zostać wypowiedziany z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy. Początek okresu liczony jest od dnia pełnej wypłaty.
Przykład: Pełna wypłata kredytu: 15.06.2003. Wtedy można dodać 10 lat, czyli do 15.06.2013, a następnie, z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia, można wypowiedzieć kredyt na dzień 15.12.2013.

Jednak dlaczego problemy występują w przypadku osób samozatrudnionych? Po prostu zmień bank. Istnieją również alternatywne rozwiązania finansowania, które nie wymagają dokumentów dochodowych od osób samozatrudnionych.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Bankierze,

Który bank rezygnuje z dokumentów dochodowych dla osób prowadzących działalność gospodarczą?

Obecnie istnieje tylko kilka takich banków w obszarze kredytów hipotecznych. Czy masz jakieś inne informacje?

Mówię o obszarze rzeczywistej wartości kredytowej, zabezpieczonej majątkiem. Czyli z nieruchomością w grze.
Ale tylko do 60% wartości rynkowej.
Oczywiście nie ma kredytu ratalnego bez żądania dokumentów dochodowych.

Napisany przez NaTwoim13
Dobrze, w takim razie zgadzam się, możliwe jest korzystanie z tych opcji nawet do 60% wartości zastawu - czyli w obszarze kredytów hipotecznych.

bardzo interesujące dla osób prowadzących działalność gospodarczą

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata