Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy muszę płacić podatki?

Napisany przez derazubi
Dobry wieczór, jestem praktykantem w drugim roku nauki i zarabiam 667 € brutto. Teraz mam umowę na dodatkową pracę za nadgodziny w wysokości 11 € brutto, które zostaną dodane do mojej pensji. Teraz mam pytanie, ile mogę zarobić rocznie, zanim będę musiał płacić podatki? Przecież od pewnego dochodu tak jest, prawda? A jeśli muszę płacić podatki, powiedzmy że granica wynosi 12.000 € brutto, czy jeśli zarobię 12100 € brutto, muszę zapłacić podatki od całego roku czy tylko od ostatniej pensji przekraczającej limit? Pozdrawiam praktykant

Napisany przez 2Escorpio
Wolna kwota ? Wikipedia

Napisany przez madddin
Wygląda na to, że Twój dochód roczny mieści się nieznacznie poniżej progu wolnego od podatku. W 2013 roku próg ten wynosił 8130 euro rocznie.

Napisany przez madddin
Aha, jeśli chodzi o drugą część twojego pytania: musisz opodatkować kwotę przekraczającą próg wolny od podatku. czyli przy dochodzie brutto 12000€ musiałbyś zapłacić około 4000€ podatku. Kwota poniżej tego jest zwolniona z opodatkowania.

Napisany przez Geldbaum
Cześć derazubi,

dlaczego nie skonsultujesz się z zaufanym doradcą podatkowym? Co się stanie, jeśli w jednym roku nagle przekroczysz kwotę wolną od podatku? Jakie dokumenty powinieneś zbierać od samego początku? Pobieranie ryczałtu za przejazd do pracy i z powrotem? Czy istnieją możliwości uzyskania dofinansowania? Czy mieszkasz sam czy z rodzicami? itp...

Mała uwaga:

osoba mająca choć trochę pojęcia o podatkach, będzie znała różnicę między kwotą wolną a kwotą wolną od podatku! ;-)

Pozdrowienia z okolic Karlsruhe przesyła

Mario Celic

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata