Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ponowne zasiłek chorobowy - ubezpieczenie zdrowotne prywatne WHEN PKV)

Napisany przez Toa
Cześć,

chciałbym zapytać o tę sytuację: od około 7 miesięcy otrzymuje zasiłek chorobowy od prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego z powodu choroby.

Na szczęście choroba powoli dobiega końca i być może mówimy tutaj o około 3 tygodniach.

W marcu byłem na rehabilitacji, a teraz planowana jest kolejna rehabilitacja, na którą nie mam teraz ochoty, ponieważ chciałbym wrócić do pracy. Mój lekarz powiedział, że rehabilitację można odłożyć o kilka tygodni / miesięcy.

Jak to wygląda w przypadku zasiłku chorobowego? Mam okres karencji wynoszący 6 tygodni, zanim będę mógł ponownie ubiegać się o zasiłek chorobowy. Czy okres ten rozpoczyna się od nowa w przypadku przerwania choroby, czy też otrzymuje się zasiłek chorobowy od pierwszego dnia, ponieważ ta sytuacja dotyczy tego samego przypadku / choroby?

Choroba już mnie dużo kosztowała (mimo zasiłku chorobowego), więc nie mogę sobie pozwolić na kolejne 4 tygodnie bez tego wsparcia...

Dziękuję za informacje.

Tao

Napisany przez verschaukelt
Prawo do zasiłku chorobowego zostaje przywrócone bez ograniczenia czasowego, ponieważ dotyczy tej samej choroby. Jeśli już otrzymałeś zasiłek chorobowy, koniecznie zaakceptuj kolejne proponowane podwyżki zgodnie z warunkami, które nie wymagają dodatkowego badania zdrowia! Zazwyczaj jest to oferowane regularnie co trzy lata lub w przypadku awansu lub znacznego podwyższenia wynagrodzenia. Sprawdź warunki dostawcy.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć @Toa,

W przeciwieństwie do mojego poprzedniego współpisa, podchodzę do tego dość krytycznie i zalecam inną taktykę, aby nie iść naiwnie na otwarte ostrze.

Po pierwsze:
To, o czym mówisz, nazywa się czasem karencji addytywnej, czyli okresy karencji (w twoim przypadku 6 tygodni) są uwzględniane tylko raz przy tej samej chorobie. Ale: To nie jest reguła obowiązująca we wszystkich ubezpieczeniach zdrowotnych!
Dopóki nie dowiemy się, w jakiej taryfie, w jakim towarzystwie jesteś ubezpieczony, każde stwierdzenie na ten temat to strzał w ciemno! - musisz sprawdzić warunki swojego ubezpieczenia chorobowego.

Po drugie:
Szczególnie jeśli obecna REHA ma być przełożona, może się zdarzyć, że na nowym skierowaniu do późniejszej REHA zostanie podana inna (kolejna) diagnoza, aby otrzymać REHA. W rezultacie ubezpieczyciel prywatny może właśnie nie zakładać już tego samego rodzaju choroby!

Tutaj więc należy być ostrożnym, to, co zostało napisane wcześniej w luźny sposób, nie musi przejść gładko!

Najlepiej skonsultować to wcześniej z twoim ubezpieczycielem zdrowotnym i poprosić o pisemne potwierdzenie, że będzie wypłacane bez ponownego czasu karencji!

Powodzenia - również w przypadku REHA!

Napisany przez AV-Planer
Cześć Toa,

zakładając, że jesteś zatrudniony, ze względu na okres karencji wynoszący 6 tygodni, zakładam, że jesteś zatrudniony. Zazwyczaj w przypadku nawrotu choroby (czyli tej samej diagnozy) nie rozpoczyna się nowy okres karencji. Otrzymywanie zasiłku chorobowego zaczyna się więc od razu. Próby powrotu do pracy pomiędzy nie zaszkodzą.

Sytuacja wygląda inaczej w przypadku osób samozatrudnionych. Tam zazwyczaj okres karencji zaczyna się od nowa.

Napisany przez Matthew Pryor
Podzielam zdanie Pana Wolnitza, że w przypadku nawrotów chorób karencje zazwyczaj nie są uwzględniane. Jednakże zazwyczaj oznacza także, że istnieją polisy, które postępują inaczej. Dopóki nie ustalono, w jakiej polisie jest ubezpieczony TO, nie można tutaj wydać żadnego oświadczenia.

Sprawdź warunki oferenta.

Dito!!

Napisany przez AV-Planer

Dzielę opinię Pana Wolnitza, że w przypadku nawrotowych chorób okresy karencji zazwyczaj nie są brane pod uwagę.
Jednakże to, że zazwyczaj tak jest, oznacza także, że istnieją taryfy, które postępują inaczej. Dopóki nie ustalono, w jakiej taryfie jest ubezpieczony TO, nie można tutaj niczego stwierdzić.

Dito!!

W MB/KT przepis jest taki, jak opisałem. Jest to również akceptowane przez pracownika, gdyż w innym przypadku miałby problem z tym, że pracodawca nie wypłacałby mu wynagrodzenia za chorobę wtórną, a PKV wypłaciłaby dopiero po kolejnym okresie karencji wynoszącym 6 tygodni.

Nie chcę wykluczyć, że istnieją ubezpieczyciele zdrowotni, którzy przewidują inne regulacje.

Napisany przez Toa
Dziękuję za Wasze odpowiedzi, chociaż teraz jestem jeszcze bardziej zdezorientowany.

Nie jestem zatrudniony, ale pracuję na własny rachunek. Te 6 tygodni to zbieg okoliczności, mógłbym się ubezpieczyć także od 1, 2, 3, 4, 5 tygodnia, ale różnica w miesięcznej składce jest duża.

Jestem ubezpieczony w Barmenia w planie T42 i niestety nie mogę znaleźć w warunkach niczego, co to jasno reguluje. Muszę jednak szczerze przyznać, że nie mam zbyt dużo pojęcia o tych sprawach.

Będę wdzięczny za dalsze odpowiedzi.

Dziękuję i pozdrowienia,
Toa

Napisany przez AV-Planer
To jest odpowiedni fragment w warunkach umowy ubezpieczenia Barmenia:

Jeżeli przed upływem sześciu miesięcy od zakończenia niezdolności do pracy stwierdzona zostanie ponowna niezdolność do pracy spowodowana tą samą chorobą lub następstwem wypadku, to czasy niezdolności do pracy udokumentowane w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy przed rozpoczęciem ponownej niezdolności do pracy z powodu tej samej choroby lub następstwa wypadku będą zaliczane do okresu karencji.

To powinno odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć @Toa,

ponownie: To nie jest takie proste, jak się tu luźno podaje! Wiele rzeczy tutaj odgrywa rolę - na przykład pytanie, czy Twój ubezpieczyciel musi w ogóle wypłacić ustalone świadczenie chorobowe podczas REHA - zacytuję cię tutaj - na szybko jednak mam dostęp tylko do aktualnych warunków:

9. Podczas medycznie koniecznego leczenia szpitalnego w placówkach służby zdrowia, które prowadzą również terapie uzdrowiskowe lub sanatoryjne albo przyjmują rekonwalescentów, ale spełniające jednocześnie wymagania ust. 8, świadczenia zgodne z taryfą będą wypłacane tylko wtedy, gdy ubezpieczyciel pisemnie to zapewni przed rozpoczęciem leczenia.

Zamiast więc godzinami czytać warunki umowy i próbować zrozumieć ich różne niuanse (co samym profesjonalistom nie zawsze udaje się) po prostu zrób to, co proponowałem ci wcześniej:

Rozwiązuj problem ZA WCZEŚNIE z Twoim ubezpieczycielem, niech ci wytłumaczą opcje i domagaj się pisemnego oświadczenia - to na pewno bardziej pomaga niż weselsze zgadywanie warunków.

Pozdrowienia z Hesji

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata