Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: IPO firmy Addex Pharmaceuticals.

Napisany przez David
Z dzisiejszego CASH Daily zwróciła moją uwagę na nadchodzące nowe przedsiębiorstwo (Addex Pharmaceuticals); planuje wejść na giełdę w ciągu najbliższych tygodni. Vincent Mutel chce wprowadzić swoje biotechnologiczne przedsiębiorstwo Addex Pharmaceuticals na szwajcarską giełdę. Pięcioletnie młode przedsiębiorstwo z Genewy jest już w branży uważane za tajną wskazówkę. Młode genewskie przedsiębiorstwo koncentruje się na opracowywaniu leków dla układu nerwowego. Od 2004 roku istnieje już partnerstwo z gigantem farmaceutycznym z USA, Johnson & Johnson, który z jednym ze swoich oddziałów jest liderem światowym w tej dziedzinie. Niestety nie mam jeszcze wielu informacji, ale znalazłem kilka stron internetowych. Raport z wcześniejszego artykułu z CASH Moneycab Strona internetowa firmy Czy ktoś zna to przedsiębiorstwo lub ma jakieś dodatkowe informacje na ten temat? Pozdrowienia, David

Napisany przez David
09-05-2007 08:45 Addex ustala zakres cenowy dla IPO na poziomie 58-75 CHF za akcję Genewa (AWP) - Addex Pharmaceuticals SA ustaliła zakres cenowy na akcję w planowanym debiucie giełdowym na poziomie 58 do 75 CHF. IPO ma więc wprowadzić do kas spółki nawet do 135 mln CHF, włącznie z opcją dodatkowego przydziału w wysokości 15%, co wynika z komunikatu genewskiego przedsiębiorstwa farmaceutycznego z środy. Pierwszym dniem handlu będzie 22 maja 2007 r. Bookbuilding rozpocznie się 9 maja i zakończy prawdopodobnie 21 maja. Akcje będą notowane na głównym segmencie giełdy szwajcarskiej SWX pod skrótem ADXN. IPO będzie zawierało bazową ofertę od 1 800 000 do 2 327 586 nowo zarejestrowanych akcji o wartości nominalnej 1,00 CHF każda. Ta oferta bazowa, według komunikatu, stanowi 31 do 37% kapitału zakładowego emitowanego przez firmę po debiucie na giełdzie. Wykonanie opcji dodatkowego przydziału spowodowałoby zwiększenie oferty emisyjnej nawet do 40%. Addex planuje wykorzystać zyski z IPO na rozwój produktów na etapie klinicznym, zwiększenie wysiłków w dziedzinie badań nad lekami oraz przyspieszenie bieżącego rozwoju preklinicznych modulatorów alosterycznych. Część zysków ma również zostać przeznaczona na ogólne cele przedsiębiorstwa. https://www.swissquote.ch/sq_mi/marke...2=&short=false

Napisany przez David
Addex Pharmaceuticals generuje duże zainteresowanie przed IPO LONDYN (Thomson Financial) - Addex Pharmaceuticals SA cieszy się dużym zainteresowaniem potencjalnych inwestorów przed planowanym debiutem na giełdzie szwajcarskiej w przyszły wtorek, powiedział rzecznik grupy Chris Maggos. Ostateczna cena emisji zostanie ustalona w poniedziałek, a obecnie zakres wynosi od 58 do 75 sfr za akcję. Addex z siedzibą w Genewie ma na celu pozyskanie do 135 mln sfr (56 mln funtów) na sfinansowanie badań swoich eksperymentalnych leków na dolegliwości, takie jak choroba refluksowa przełyku (GERD), migrena i lęk. Dodatkowa opcja oversubskrypcji mogłaby przynieść dodatkowe 20 mln sfr. Terapie grupy opierają się na modulatorach alosterycznych i działają inaczej niż większość obecnie sprzedawanych leków. Więc pomimo wysokiego ryzyka firma liczy na wprowadzenie nowych i bardziej skutecznych sposobów leczenia tych schorzeń. Pozytywne wyniki kliniczne, jak dotąd osiągnięte, oraz duże rynki, na które terapie byłby skierowane, zwłaszcza w przypadku refluksu, przyciągnęły zainteresowanie - powiedział Maggos. Prezentacja drogowa wzbudziła duże zainteresowanie. Mieliśmy trudności z zaplanowaniem wszystkich spotkań (z potencjalnymi inwestorami) - powiedział Thomson Financial News. Jeśli oferta publiczna okaże się sukcesem, byłaby to największa emisja akcji w sektorze farmaceutycznym/biotechnologicznym w Europie od notowania Basilei na początku 2004 roku. Europejski sektor farmaceutyczny i biotechnologiczny cieszy się względnym ożywieniem pod względem pozyskiwania środków finansowych, szczególnie w porównaniu z Wielką Brytanią. Amerykańscy inwestorzy mogą teraz inwestować zagranicą, co ułatwia firmom na kontynencie pozyskanie finansowania. Jednak w Wielkiej Brytanii takie czynniki jak prawa do pierwokupu akcji i ograniczenia dotyczące tego, kiedy pierwsi inwestorzy mogą sprzedawać po debiucie, odrzucają niektórych amerykańskich inwestorów. Analitycy uważają, że to powoduje obecną dysproporcję w wycenach brytyjskich firm i ich europejskich odpowiedników. Jeśli emisja okaże się udana, wycena Addex wyniosłaby około 400 mln sfr (165 mln USD), co stanowi zdrową wycenę dla firmy rozwijającej nowatorskie produkty, które prawdopodobnie nie wejdą na rynek przed 2012 rokiem. Dochód może zostać wygenerowany wcześniej, ponieważ firma planuje licencjonować swoje wiodące terapie po zakończeniu badań fazy IIb. Rozpoczną się one w pierwszym kwartale przyszłego roku. Wiodący związek Addex, ADX10059, przechodzi badania kliniczne w przypadku refluksu, migreny i lęku. Hamuje on receptor w ciele, który firma uważa za zaangażowany we wszystkie trzy schorzenia. Firma powiedziała, że rynek GERD jest wart 20 mld USD rocznie i obecnie dominują go leki takie jak Nexium firmy AstraZeneca PLC, które pomagają kontrolować kwas żołądkowy. Addex ma nadzieję udowodnić, że jej terapia może skłonić zwieracz nad żołądkiem do właściwego zaciskania, zapobiegając ucieczce kwasu żołądkowego, tym samym celując w rzeczywistą przyczynę choroby. Tymczasem leczenie migreny jest testowane jako lek profilaktyczny. Jedyny profilaktyczny lek obecnie dostępny na rynku, Topomax produkowany przez Johnson&Johnson, może powodować skutki uboczne, takie jak jaskra. Maggos powiedział, że Addex nie zauważył żadnych sygnałów bezpieczeństwa pochodzących z żadnych z jego badań. W badaniu migreny fazy IIa lek wykazał poziom skuteczności podobny do triptanów, obecnie najczęściej przepisywanej klasy leków przeciwmigrenowych. https://www.finanznachrichten.de/nach...el-8269562.asp

Napisany przez David
Kurs otwarcia (Swissquote & ZKB) wynosi 61 SFr. ; Nie znalazłem żadnych wiadomości dotyczących tego otwarcia.

Napisany przez David
21-05-2007 21:15 Addex/IPO: Cena emisyjna 73 CHF (zakres cen 58-75 CHF) Plan-les-Ouates (AWP) - Addex Pharmaceuticals SA ustaliła cenę emisyjną na poziomie 73 CHF na swojej debiutanckiej giełdzie. Jest to górny zakres ceny ustalony na początku maja, wynoszący od 58 do 75 CHF. W wyniku debiutu giełdowego Addex otrzyma 136,9 mln CHF, nie uwzględniając opcji dodatkowego przydziału w wysokości 15%. Oferta była przeszacowana ponad czterokrotnie, podano w poniedziałek wieczorem w komunikacie. Akcje będą po raz pierwszy notowane na SWX już jutro, we wtorek. Addex wyemitował 1875000 nowych akcji, co odpowiada swobodnemu obrotowi w około 32% (bez uwzględnienia opcji Greenshoe). Na podstawie ceny emisyjnej Addex osiąga kapitalizację giełdową w wysokości 428,8 mln CHF. Jeśli Lehman Brothers International (Europa), główny koordynator globalny i księgowy emisji, w pełni wykorzysta swoją opcję dodatkowego przydziału do 15%, Addex otrzyma dodatkowe 20,5 mln CHF. Zgodnie z komunikatem, spowodowałoby to swobodny obieg w wysokości 35% i kapitalizację giełdową na podstawie ceny oferty w wysokości 448,5 mln CHF. Źródło: Swissquote

Napisany przez beat
Właśnie trochę zaopatrzyłem się w ceny otwarcia. Jeśli cena spadnie nieco poniżej 70, dokupię trochę więcej, jeśli to się zdarzy. W przeciwnym wypadku będę obserwować sytuację.

Napisany przez David
22-05-2007 18:05 Addex wziął udział w swoim pierwszym dniu na giełdzie tylko krótko powyżej ceny emisyjnej (Zus.) Zurych (AWP/sda) - Genewskie przedsiębiorstwo farmaceutyczne Addex słabo rozpoczęło swoją działalność giełdową we wtorek. Akcje otworzyły się z ceną 75 CHF powyżej ceny emisyjnej 73 CHF. Następnie nastąpił spadek poniżej 70 CHF. Podczas zamknięcia giełdowego akcje Addex notowały na spadkowym szwajcarskim rynku kapitałowym po 68 CHF. Ta cena równocześnie oznaczała dzienne minimum. Wolumen obrotu wyniósł ponad 752 000. Addex to trzeci nowy nabytek na giełdzie szwajcarskiej SWX w bieżącym roku. Według komunikatu przedsiębiorstwa akcje Addex były ponad czterokrotnie przesubskrybowane. Cena emisyjna 73 CHF znalazła się zatem na górnym końcu ustalonego przedziału cenowego 55-75 CHF. Ogółem Addex wyemitował 1,875 mln akcji, pozostając na dolnym końcu planowanego wolumenu emisji w wysokości do około 2,3 mln akcji. Bank emisyjny może jeszcze wprowadzić na rynek dodatkową opcję przeszacowania w wysokości około 280 000 akcji, co oznaczałoby, że około 35% udziałów firmy byłoby notowanych na giełdzie. Dzięki debiutowi giełdowemu przedsiębiorstwo farmaceutyczne pozyskało 137 mln CHF, a w razie wykorzystania dodatkowej opcji przeszacowania mogłoby pozyskać około 20,5 mln CHF. Środki ze skutego debiutu giełdowego Addex planuje przeznaczyć na rozwój swoich substancji czynnych. Część z nich będzie również przeznaczona na ogólne cele przedsiębiorstwa. Addex rozwija specyficzne cząsteczki terapeutyczne, które mają działać inaczej niż obecnie sprzedawane leki. Kilka substancji czynnych znajduje się w fazie klinicznej II. W ubiegłym roku firma zużyła środki pieniężne w wysokości 20 mln CHF. Źródło: Swissquote Kupiłem pierwszą transzę po 71 CHF

Napisany przez David
23-05-2007 11:58 PRESSE/Addex: Pierwszy lek może pojawić się na rynku około 2012 roku (CEO) Genewa (AWP/sda) - Addex Pharmaceuticals ma ambitne cele wzrostu po swoim debiucie na giełdzie: geneewskie przedsiębiorstwo farmaceutyczne planuje potrojenie liczby pracowników do 200 osób w ciągu trzech lat. Priorytetem badawczym będą leki przeciwzapalne, przeciw otyłości oraz przeciwbólowe oraz leki metabliczne (choroba Parkinsona i Alzheimera). Nadzieją przedsiębiorstwa jest cząsteczka ADX 10059, może pojawić się na rynku około 2012 roku, powiedział dyrektor generalny Addex, Vincent Mutel, w wywiadzie dla Le Temps z środy. Mutel wyjaśnił, że wprowadzenie tego leku na rynek nastąpi we współpracy z dużym przedsiębiorstwem farmaceutycznym. Pierwsze bezpośrednie dochody firmy biotechnologicznej zaczną napływać od tego momentu. W rozmowie z Handelszeitung z środy Mutel powiedział, że finansowanie Addex wystarczy do 2010 roku. Jednak w tej kalkulacji nie uwzględniono potencjalnych opłat licencyjnych od dużych koncernów farmaceutycznych za kandydatów na produkty Addex. Addex jest notowany na szwajcarskiej giełdzie od wtorku. Debiut był słaby. Akcje zamknęły się 5 CHF poniżej ceny emisyjnej wynoszącej 73 CHF przy aktywnej działalności handlowej. Dzięki debiutowi na giełdzie farmaceutycznej przepłynęło do przedsiębiorstwa około 140 milionów CHF. Firma ta rozwija specyficzne cząsteczki terapeutyczne, które działają inaczej niż obecnie sprzedawane leki. Kilka substancji czynnych jest w fazie rozwoju klinicznego II. Źródło: Swissquote

Napisany przez David
Addex musiał już bardzo cierpieć w pierwszym tygodniu na giełdzie, otwarcie IPO we wtorek na poziomie 75.-, do piątku akcje spadły do (najniższy poziom dnia 62.20; kurs zamknięcia 66.95) strata w ciągu tygodnia wynosi 11%. Niemniej jednak w piątek akcje udało się odbić od 62.20 i wrócić na poziom 66.75, co pozwoliło uniknąć większej straty. Czy akcje teraz ustabilizują się na tym poziomie, czy też kurs będzie nadal spadał, okaże się w ciągu najbliższych dni.

Napisany przez David
Dziś zaobserwowano nagłe duże obroty: 37 14:54:28 62.2 20000 Off-Ex = 1,24 Mln. 36 14:52:57 62 20000 Off-Ex = 1,24 Mln. 35 14:49:56 62 19729 = 1,22 Mln 34 14:49:22 62 271 - 33 14:47:01 62 6229 = 0,38 Mln. Czy ma to jakieś znaczenie, dowiemy się w najbliższych dniach.

Napisany przez David
Po słabym początku, akcje podniosły się ze swojego najniższego punktu 62 zł i teraz znów są w cenie 65 zł. Ponieważ firma notuje się na giełdzie od niedawna, nie można jeszcze wiele zinterpretować za pomocą analizy technicznej, ale i tak narysowałem 3 linie. 1. Najwyższy kurs otwarcia przy debiucie na giełdzie 2. Kurs zamknięcia przy debiucie na giełdzie 3. Najniższy kurs roczny Handel jest raczej ograniczony, a każda wymieniona akcja może stanowić nawet 1% +/- ogólnej wartości. W funkcji Off-Ex... 8 09:22:00 65.75 20000 Off-Ex = 1,3 mln.

Napisany przez Globalist
Zrobiłem trochę researchu i dowiedziałem się więcej na temat firmy. Moje osobiste wnioski: Sprawiedliwa wartość Addex Pharma to 13 CHF.

Napisany przez Springer
Czy Pan Globalista mógłby nam przynajmniej powiedzieć dlaczego jeszcze raz? To znowu typowe zachowanie Globalisty, po prostu zapisuje En Seich bez podania żadnych powodów. No cóż, muszę ci przyznać, że konsekwentnie stosujesz swoją strategię we wszystkich tematach :twisted: :twisted: :twisted: Na pewno zostanie oddane głosowanie, ale z góry ostrzegam: nie oczekuję na odpowiedź :lol: :lol: :lol:

Napisany przez Globalist
W przeciwieństwie do twojej strategii, moja jest bardzo skuteczna.

Napisany przez 2cybercrash
Również w tej kategorii Globi wyraźnie zdobywa przyjaciół wśród użytkowniczek i użytkowników. Można to obiektywnie stwierdzić, pomimo całego bełkotu. Jeśli nie potrafi trzymać swojego głupiego dzioba zamkniętego, mógłby po prostu napisać bełkot jak w innym miejscu, wtedy wszystko ważne byłoby powiedziane i znalazłoby się rozwiązanie dla problemu Globiego?

Napisany przez Globalist
Panie Dr. Cybercrash, to tak, oczywiście, nie jest takie proste. Gdybym był tobą, skoncentrowałbym się nieco bardziej na giełdzie, inaczej będziesz musiał wiecznie zbierać znaczki rabatowe i podążać za innymi firmami. :lol: A jeśli moje wpisy cię nie interesują, zawsze możesz wyłączyć komputer.

Napisany przez David
Globalist pisze: Zrobiłem trochę badań na temat firmy. Moje osobiste wnioski: Sprawiedliwa wartość Addex Pharmy wynosi 13.- CHF
Cześć Globalist Dziękuję bardzo za Twoją opinię, naprawdę bardzo pouczającą i całkowicie jasną. Nie uważam się za profesjonalistę giełdowego, ale nawet jako hobbysta giełdowy nigdy nie napisałem takich bzdur na forum. Jak długo zajęło Ci napisanie tego ostatecznego zdania (zrobiłem trochę badań na temat firmy)? Czy w ogóle znalazłeś stronę internetową firmy? Apropos, co takiego strasznego odkryłeś, czego nie było już na tym forum? Co powiesz na temat nowości...??? Przepraszam, mój błąd, Globalista nie potrzebuje nowości, bo wie o nich także bez nich. Jeśli masz coś do powiedzenia, proszę uzasadnij.

Napisany przez Globalist
Poczekajmy, gdzie kurs będzie za 1-2 lata.

Napisany przez David
Dzisiaj kurs firmy Addex wzrósł o 4,7% bez żadnych nowości, ale przy większym wolumenie niż zazwyczaj... Oto wykres dzienny

Napisany przez fritz
Były już jakieś nowości, właśnie kilka minut temu gdzieś przeczytałem o jakiejś ocenie, ale już znowu zapomniałem, gdzie to przeczytałem i jak wysoka była, chyba w okolicach 80... Alzheimer :? Pozdrowienia fritz

Napisany przez fritz
Oto znów mam to: Addex (+0,4% na 68,75 CHF) został przez Lehman Brothers oceniony jako nadwaga z ceną docelową 80 CHF. Źródło: Cash Pozdrowienia fritz

Napisany przez David
Jutro Addex powinien przedstawić wyniki finansowe za pierwsze półrocze, ale znalazłem je już dzisiaj na stronie internetowej... https://www.addexpharma.com/investors.html Tutaj w skrócie, ale na stronie są różne webcasty, pliki PDF, itp..., które pokazują, jak daleko jesteście w waszych badaniach.

Napisany przez Dany1
Tutaj jeszcze prognozy na nadchodzące dni i miesiące... a kto chce wiedzieć więcej, niech zapyta swojego analityka, globalistę lub latającego konia... Plan-les-Ouates (AWP) - Firma Addex Pharmaceuticals SA zanotowała w pierwszym półroczu 2007 roku stratę netto w wysokości 19,5 mln CHF w porównaniu do -9,6 mln CHF w analogicznym okresie poprzedniego roku. Spowodowało to wzrost straty na akcję do 4,55 (VJ 3,65) CHF. Wydatki na badania i rozwój Addex oszacowała w środowej wiadomości na 12,6 (10,6) mln CHF. Według informacji finansowej Tima Dyera, dyrektora finansowego, Addex spodziewa się, że w roku obrotowym 2007 będzie potrzebować gotówki w wysokości 35-40 mln CHF. Na wydatki inwestycyjne przewiduje zapotrzebowanie na gotówkę w łącznej kwocie około 3-4 mln CHF. Na koniec czerwca Addex dysponował płynnymi i gotówkowymi środkami w wysokości 159 mln CHF. Addex przewiduje uzyskanie danych z badań z fazy IIa na temat kandydata na produkt ADX10059 w przypadku stanów lękowych pod koniec roku. Analogiczne badania z zastosowaniem substancji czynnej u pacjentów cierpiących na migrenę lub GERD zostały już zakończone w pierwszym półroczu 2007. (Pacjenci z GERD cierpią na zaburzenie funkcji zwieracza przełyku.) Dane z kolejnych badań z fazy IIb dotyczących migreny i GERD będą dostępne według informacji w 2009 roku. Dane z fazy IIa dotyczące ADX10061 będą dostępne już pod koniec trzeciego kwartału 2007 roku, jak dalej podano. Kandydat na produkt jest rozwijany do wspomagania rzucania palenia. Akcje Addex są notowane na SWX od 22 maja 2007 roku. Addex po raz pierwszy przedstawił wyniki finansowe za pierwsze półrocze.

Napisany przez David
Cześć Dany1 Jak napisano w tym raporcie, wszystko zależy od czasu i cierpliwości. Można tylko mieć nadzieję, że testy będą udane i pieniądze wystarczą, dopóki nie zacznie się zarabiać. Tak to właśnie wygląda w dziedzinie badawczo-rozwojowej. No cóż, do zobaczenia za kilka miesięcy lub lat....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata