Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: NAGLE: Zmiana wpisu w księdze wieczystej + spłata/rozwiązanie umowy kredytowej

Napisany przez domrepp
Cześć drodzy członkowie,

jak wynika z tytułu, potrzebuję pilnie waszej rady lub solidnych informacji. Oto kontekst, który musicie znać: W tej chwili zastanawiam się nad przerwaniem wspólnej (ja + moja dziewczyna) finansowania przy zakupie domu lub kontynuacją finansowania samodzielnie. Pierwsze finansowanie jest na 15 lat i dotąd spłacono około 3 lat. Umowa została podpisana w lokalnym banku oszczędnościowym.

W związku z tym, interesują mnie teraz dwie kwestie:

1. Zmiana wpisu w księdze wieczystej:
Jesteśmy oboje wpisani w księdze wieczystej. Czy ten wpis może być bezproblemowo zmieniony na jedną osobę lub jedną osobę zastąpiono przez inną? Aktualnie interesuje mnie przede wszystkim wariant: Tylko jedna osoba w księdze wieczystej!
Ile kosztowałaby mnie ta zmiana u notariusza, jeśli to jest możliwe bez problemu?

2. Spłacenie / Rozwiązanie umowy kredytowej
Jaka jest najlepsza opcja, jeśli istnieje, aby kontynuować finansowanie. Przypuszczam, że rozwiązanie umowy kredytowej kosztowałoby znaczne opłaty za zerwanie. Czy ktoś wie, ile te opłaty stanowią procentowo od kwoty finansowania, czy istnieją stałe stawki, czy może zależą od już przebytego okresu umowy?

Która opcja jest bardziej sensowna - głównie pod względem finansowym: Sprzedaż domu i spłata kredytu - jeśli istnieje taka możliwość - czy też kontynuacja umowy samodzielnie?

Jestem wdzięczny za wszelkie uwagi, informacje i wyjaśnienia!

Re: NAGLE: Zmiana wpisu w księdze wieczystej + spłata/rozwiązanie umowy kredytowej

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Domrepp
2 osoby wpisane w księdze wieczystej jako właściciele
2 kredytobiorców w banku oszczędnościowym
Celem jest pozostawienie tylko jednej osoby w księdze wieczystej.

Jest to dość proste do sprawdzenia. NAJPIERW sprawdź w banku oszczędnościowym, czy poprzez zwolnienie z długu sprawdzisz, czy bank zwalnia twoją dziewczynę z odpowiedzialności za dług dzięki ocenie twojej zdolności kredytowej. Następnie będziesz jedynym kredytobiorcą. Następnie twoja dziewczyna może po prostu sprzedać swoje 50% w formie aktu notarialnego tobie. Wtedy będziesz jedynym kredytobiorcą i jedynym właścicielem nieruchomości.

Odnośnie spłaty kredytu, trzeba wziąć pod uwagę, że pozostało jeszcze wiele lat spłaty. Naprawdę nie można określić wysokości odszkodowania za wcześniejszą spłatę bez dalszych szczegółów. Proponuję skontaktować się po prostu z bankiem i zapytać.
Proszę więc oto:
a) Poproś o obliczenie odszkodowania za wcześniejszą spłatę w banku oszczędnościowym, a następnie sprawdź możliwość refinansowania z bieżącymi stopami procentowymi w innych bankach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata