Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Jakie są wady ustawy o uldze dla obywateli dotyczącej klasy podatkowej 3?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Od wielu lat mam klasę podatkową 3 i 2,5 ulgi na dzieci. Moja żona pracuje na pół etatu i ma klasę podatkową 5, bez ulgi na dzieci. Dotychczas, oprócz jednego razu w zeznaniu podatkowym zawsze dostawaliśmy między 500 a 1000 euro zwrotu od urzędu skarbowego. Od stycznia moja żona płaci mniej podatku, podobno z powodu ustawy o obniżeniu obciążeń obywateli. Myśleliśmy, że to dobrze. Teraz jednak mamy zapłacić 500 euro z powodu tego, że przy klasie 3 i 5 zawsze należy się spodziewać dopłaty. Jednakże to w ogóle nie jest prawdą. O co więc chodzi z tą ustawą o obniżeniu obciążeń obywateli i co możemy zmienić osobiście? Nie chcę musieć co roku dopłacać! Pozdrowienia Alex

Re: Jakie są wady ustawy o uldze dla obywateli dotyczącej klasy podatkowej 3?

Napisany przez AV-Planer
Wybór klasy podatkowej i kwot wolnych od podatku ma tylko niewiele wspólnego z faktyczną kwotą podatku do zapłacenia. Jest to swoiste zaliczka pobierana przy comiesięcznym rozliczeniu wynagrodzenia. W deklaracji podatkowej ostatecznie ustalane są faktyczne podatki do zapłacenia. Jeśli nie ma się żadnych dodatkowych dochodów ani kosztów podatkowych do odliczenia, kwoty te będą się zgadzać, co powoduje jedynie nieznaczne dopłaty lub zwroty podatku.

Jeśli wewnątrz jednej klasy podatkowej zmieniła się kalkulacja (czyli zaliczka), może to wpłynąć tak, jak ma to teraz miejsce u ciebie. Jednak wcześniej otrzymywaliście więcej pieniędzy. Możecie zastanowić się, co jest lepsze; wybór klasy podatkowej lub kwot wolnych od podatku w taki sposób, aby otrzymywać mniej pieniędzy netto, a następnie uzyskać zwrot podatku. Ja osobiście wybrałbym opcję otrzymywania większej kwoty netto (a kilka euro odłożyć na bok) i potem dokonać niewielkiej dopłaty. Ale każdy musi podjąć tę decyzję osobiście.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata