Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Składki GKV dla studenta pracującego na własny rachunek...

Napisany przez klausguenter
Witajcie,

wydaje się, że wpadłem w dość paskudną pułapkę finansową, co sprawia, że trochę się załamuję. Mam nadzieję, że ktoś może podać mi dobry wskazówkę.

O co chodzi:
Mam 33 lata, jestem studentem, ale mam również od ponad 10 lat małą(!) jednoosobową firmę. Jestem ubezpieczony w Barmer GEK i początkowo byłem ubezpieczony przez ubezpieczenie rodzinne. Gdy skończyłem 30 lat, podjąłem także pracę dodatkową jako pracownik (praca dorywcza), dlatego moja miesięczna składka na GKV została ustalona na około 150€ (minimalna składka dla studentów powyżej 30 roku życia). Dotychczas wszystko było w porządku.

Od 2011 roku pracuję obok studiów wyłącznie jako samodzielny przedsiębiorca. Do tej pory dalej płaciłem miesięcznie około 150€. Kilka miesięcy temu otrzymałem zeznanie podatkowe za 2011 rok, z którego wynikało, że osiągnąłem około 15.000 euro dochodu (zysk z działalności samodzielnej), co daje miesięcznie 1250,- euro (brutto).
Mam teraz zgłosić moją nową sytuację dochodową GKV, aby skorygować składkę. Z tego powodu sprawdziłem, czego się spodziewać.

Wynik mojego dochodzenia trochę mnie zmartwił:
Wygląda na to, że kompletnie nie ma znaczenia, że nadal jestem studentem, ponieważ mam powyżej 30 lat i moim jedynym źródłem dochodu jest działalność samodzielna. Wygląda na to, że jestem traktowany jako samozatrudniony zawodowo (co wcale nie jest prawdą) - co jest akceptowalne.Całe przerażenie nadeszło jednak, gdy przeczytałem na stronie internetowej mojego GKV następujące zdanie: Niezależnie od faktycznej wysokości Twoich dochodów: Składki należy rozliczać co najmniej od 2021,25 euro miesięcznie.

Czyli wygląda na to, że nie ma znaczenia, ile zarabiam jako samozatrudniony - jestem po prostu rozliczany tak, jakbym zarabiał co najmniej 2021,25 euro każdego miesiąca?! *Przełyk*

Moje obliczenia wskazują, że muszę zatem do zapłaty od 2011 roku aż 3.500 euro! Czy to możliwe? Przecież nigdy nie zarabiałem nawet zbliżonej kwoty 2000 euro - jak więc może być zgodne z prawem, że mnie się po prostu zakłada o takim dochodzie?

Czy to naprawdę nie ma znaczenia, ile faktycznie zarabiam?

Czy coś źle zrozumiałem / przeoczyłem?
Bardzo ucieszyłbym się z fachowej pomocy!

Z góry dziękuję!

Klausguenter

Napisany przez Sparfuchs33
Cześć, tak, to jest minimalna składka, jaką trzeba płacić na ubezpieczenie zdrowotne, i jest dość wysoka. Najlepiej sprawdź prywatne ubezpieczenie zdrowotne, tam płacisz znacznie mniej przy takich dochodach. Kiedyś skorzystaliśmy z doradztwa strategicznego i od razu zmieniliśmy ubezpieczyciela. Oznacza to, że teraz oszczędzamy łatwo 100 euro miesięcznie.

Napisany przez Gold
Ojej, Twoja rada brzmiała tak kusząco, że od razu zajrzałem. Serio, super korzystna sprawa. Dziękuję, dziękuję!

Napisany przez MaNiBu
Ja bym tutaj nie działał pochopnie. I nigdy nie zaleciłbym ubezpieczenia prywatnego, nawet jeśli chodzi o oszczędności, długoterminowo po prostu płaci się więcej. Sprawdziłbym, czy faktycznie występuje samodzielna działalność główna. Jest tu również jeden kryterium, że trzeba pracować w samozatrudnieniu więcej niż 20 godzin tygodniowo. Niestety nie ma tutaj dokładnych granic, ponieważ każdy przypadek musi być rozpatrywany indywidualnie. Jeśli nie ma samodzielnej działalności głównej, składka jest obliczana na podstawie faktycznego dochodu, ale wynosi co najmniej 898,75 €. A jeśli samodzielna działalność główna zostanie potwierdzona, złożyłbym sprzeciw. Dla funduszy zdrowia nie ma znaczenia, jaka jest wysokość składki od klienta. Za każdego ubezpieczonego otrzymują pieniądze z Funduszu Zdrowia niezależnie od faktycznie pobranych składek.

Napisany przez BU-Berater
Jeśli chcesz się ubezpieczyć w zakresie prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, koniecznie zwróć uwagę na następujące punkty, ponieważ istnieje wiele taniych ofert z późniejszymi złymi niespodziankami:

- ubezpieczenie od co najmniej 3,5-krotności stawki opłat
- środki lecznicze i pomocnicze z jak najwyższymi limitami
- psychoterapię nigdy całkowicie nie wykluczaj (np. wypalenie zawodowe)
- Standardowy próg stomatologiczny (co najmniej 500 EUR rocznie skumulowane przez maksymalnie 5 lat, lepiej jest 1 000 EUR rocznie)

Ponieważ składki w ubezpieczeniu prywatnym wzrastają, koniecznie porównaj również rozwój składek z ostatnich 20 lat, ewentualnie przeanalizuj w tym celu podobną taryfę, jeśli nowa taryfa na przykład nie istnieje aż tak długo z powodu nowych przepisów.

Napisany przez Matthew Pryor
Z pełnym zrozumieniem: Nowy klient nie zostanie usatysfakcjonowany, jeśli porówna rozwój składki portfela. A rozwój dla nowych klientów może być trudny do zrozumienia dla przeciętnego Kowalskiego. Tak ważne jak mogą być wymienione punkty w poszczególnych przypadkach, istnieje znacznie więcej kryteriów, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze odpowiedniej taryfy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata