Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Nowicjusz w zakresie emerytury

Napisany przez Shokh
Cześć / Dobry wieczór

Niedawno zarejestrowałem się tutaj, aby może uzyskać jakąś radę. Chodzi o emeryturę, mam 21 lat i rozpoczynam staż od 1.8.2013. Od kilku miesięcy zastanawiam się, co będzie ze mną, gdy będę stary. Zwykła emerytura nie wystarczy do życia - zdaję sobie z tego bardzo dobrze sprawę, dlatego pytam Was, jak mogę zadbać o emeryturę? Mam do dyspozycji dużą sumę dziedziczonych pieniędzy, około 80,000€. Chciałbym zainwestować je w mieszkanie na swoją własność. Czy to się jeszcze opłaca? Byłoby miło, gdyby ktoś się odezwał.

Pozdrowienia Shokh

Napisany przez Geldbaum
Witaj Shokh,

jakie masz plany i cele na przyszłość? Jak wysoka/niska jest Twoja gotowość do ryzyka?

Twoja koncepcja inwestowania w nieruchomość jest bardzo solidna, a koszty są w 100% transparentne. To właśnie na tej formie inwestycji mógłbym polegać! Jednakże zalecam, abyś w swoim własnym interesie zgłębił bliżej tę formę inwestycji. Jeśli akurat nie mieszkasz w okolicach charakteryzujących się 20% bezrobociem, zajrzyj do sądów w swojej okolicy. Zapytaj o nieruchomości pochodzące z licytacji z mocy prawa…

Wielu doradców finansowych poleca dywersyfikację ryzyka. Oznacza to inwestowanie 5.000,-€ tutaj, 7.000,-€ tam, itd... Albo inwestowanie w fundusz, który inwestuje szeroko (w wiele branż/ firm) w celu zminimalizowania ryzyka utraty pieniędzy. Faktem jest, że ta strategia w przeszłości również nie zaowocowała zabezpieczeniem środków inwestorów.

Lub: Możesz po prostu odłożyć pieniądze na konto oszczędnościowe i poczekać, bo czasy są teraz takooo niepewne!

Dodatkowo dochodzi zamazywanie finansowych produktów przekusami, takimi jak oszczędności podatkowe, dodatki, premie, zniżki, coś-premium, itp.

Istnieje wiele sposobów na ruiny finansowe. Z drugiej strony istnieje bardzo niewiele sposobów na mądre (zyskowne) zainwestowanie kapitału!

Lęk i nawet strach na rynku finansowym jest odczuwalny zarówno u klientów, jak i u doradców finansowych.

Bezpieczeństwo inwestycji kapitałowej osiąga się jako inwestor/ inwestor poprzez kontrolę nad przychodami, wydatkami, kosztami i inwestycjami w daną formę inwestycji. Tę kontrolę posiadasz w bardzo niewielu formach inwestycji. Dlatego zakupiona samodzielnie nieruchomość jest bardzo dobrym początkiem! :-)

Znajdź doradcę finansowego, który może spojrzeć na sprawę szerzej. Powinien być w stanie pomóc Ci w opracowaniu planu biznesowego zabezpieczenia emerytalnego i w stworzeniu strategii inwestycyjnej!

Staniesz się ofiarą doradztwa finansowego tylko wtedy, gdy nie masz pojęcia o finansach i produkcie, w który inwestujesz, oddając wszystko w obce ręce.

Wszystkiego dobrego dla Ciebie i

Pozdrawiam z regionu Karlsruhe,

Mario Celic

Napisany przez Money13
Inwestowanie w nieruchomości zawsze jest dobrym pomysłem. Jednak należy dobrze się zorientować, jak zmieni się wartość nieruchomości. To zazwyczaj zależy od lokalizacji. Warto zastanowić się, w jaki sposób dzielnica lub miasto będą się rozwijać w kolejnych latach. W tym celu istnieje wystarczająca ilość statystyk i danych w krajowych urzędach statystycznych. Ponadto uważam, że renta Rürup jest dość oryginalna, ponieważ można samemu określić, ile chce się wpłacić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata