Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kto może nam pomóc???

Napisany przez schenka82
Cześć wszystkim, chcemy spełnić nasze marzenie i zbudować własny Dom z firmą massa. Cała inwestycja kosztuje nas 200 000 zł, nie mamy kapitału własnego, ale chcemy wnosić jak najwięcej pracy własnej. Niestety moja żona ma złą historię w Biurze Informacji Kredytowej, wszystko jest spłacone, ale wynik wynosi tylko 80%. Moja historia kredytowa wygląda całkiem dobrze i nie mam problemu z uzyskaniem finansowania. Mój dochód wynosi 2100 euro, moja żona pracuje obecnie na pół etatu za 400 euro, a dostajemy jeszcze 368 euro zasiłku rodzinngo na nasze dwie dzieci. Kto może nam pomóc lub dać wskazówki? Z góry dziękuję. Pozdrowienia, Eugen

Napisany przez Finanzinho
Czy w kwocie 200.000 € zawarte są naprawdę wszystkie koszty? Czy zawiera ona rezerwę na nieprzewidziane wydatki?
Jaka jest obecna czynsz zimny?
Ile mają lat dzieci? Im starsze są dzieci, tym są droższe...

Sytuacja:
- Brak wkładu własnego
- Słabe szanse na uzyskanie korzystnego kredytu z powodu słabej oceny w Biurze Informacji Kredytowej
- Miesięczne dochody w wysokości 2.868 € dla 4 osób

Moja rada:
Warto zastanowić się, czy w obecnej sytuacji budowa jest sensowna.

Napisany przez DustinDepot
Ja, jałbym nie budował bez kapitału własnego. W trakcie budowy zawsze pojawiają się nieprzewidziane koszty. Jak zamierzacie je opłacić? Ja najpierw zaoszczędziłbym trochę, aby mieć choć trochę rezerwy i przełożył realizację projektu budowy domu.

Napisany przez ThinkPad
Warto jeszcze przez 2-3 lata oszczędzać i odkładać tyle, ile to możliwe. Planowanie jest dobre, ale często zapominamy o wielu rzeczach i nie wszystko można zaplanować - wtedy marzenie o własnym domu przepadnie, a długi będą rosły.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bardzo trudne. Przy budowie nowego domu trzeba również doliczyć koszty odsetek budowlanych. Dlatego przy dochodzie w wysokości 2 800 euro dla 4 osób budowa nowego domu jest bardzo ambitna. W takim przypadku zakup używanej nieruchomości poniżej 200 000 euro byłby bardziej rozsądny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata