Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Rentę dla wdowy w zależności od dochodu wdowy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

Dla mnie zawsze było jasne, że moja żona może otrzymać część mojej emerytury, jeśli umrę przed nią. Teraz dowiedziałem się od sąsiadów, że nauczycielka, której mąż właśnie zmarł, nie otrzyma renty po zmarłym mężu, ponieważ jej własne zarobki są zbyt wysokie. To jednak skandal ze strony państwa, ponieważ przecież zmarły mąż pracował i płacił składki na tę rentę. Nie może być tak, że nikt z tego nie skorzysta. Czy ktoś może mi wyjaśnić dokładne warunki dotyczące renty dla wdów?

Pozdrowienia, Börna

Re: Rentę dla wdowy w zależności od dochodu wdowy?

Napisany przez verschaukelt
Jeśli minął okres śmierci, renta rodzinna dla wdowy będzie obniżona w następujący sposób:

25 procent renty ubezpieczonego, do której zmarły małżonek miałby prawo w chwili swojej śmierci, stanowi małą rentę wdowią. Bez znaczenia jest, czy obowiązuje nowe czy stare prawo. 60 procent renty ubezpieczonego to duża renta wdowia według starego prawa. 55 procent renty ubezpieczonego to duża renta wdowia według nowego prawa. Dochody wdowy lub wdowca są wliczane do renty w ramach obliczeń dochodu, co oznacza, że im więcej zarabia pozostała osoba, tym mniejsza będzie renta wdowia.

Na dużą rentę wdowią miałaby prawo,
- gdyby była ona sama żywieniowo uszkodzona
- gdyby nadal wychowywała dzieci, które są nieletnie i mają prawo do zasiłku na dzieci
- gdyby miała ponad 45 lat

Pomyśl o wyborze podziału renty, jeśli wdowa ma wysoki dochód i spełnia odpowiednie warunki.

Koniecznie powinna zgłosić się do lokalnego biura doradztwa emerytalnego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata