Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zlecenie zwolnienia od podatku i inne kwestie podatkowe.

Napisany przez Monay
Cześć wszystkim,

mam konto oszczędnościowe w Banku Szkocji od września 2011 roku. Do stycznia 2013 roku byłem jeszcze praktykantem, obecnie jestem zatrudniony, ale jeszcze nie zająłem się tym tematem, chociaż pomimo mojej skromnej pensji praktykanta zawsze mogłem odkładać pieniądze i generalnie jestem bardzo oszczędny.

Niestety, nie wypełniłem żadnego zlecenia zwolnienia dla 2011 i 2012 roku. W 2011 roku nie wiedziałem o tym, a w 2012 roku poczekałem krótko do czasu terminu rejestracji, tylko po to, aby zdziwić się, że nie znam swojego numeru identyfikacji podatkowej, nie znalazłem żadnych dokumentów w domu i nadchodziły święta, a ja przez to przegapiłem termin.

Więc moje pierwsze pytanie brzmi: Czy mogę odzyskać te środki z Ministerstwa Finansów wstecz?

I zakładam, że są / byli tu ludzie w Banku Szkocji: Czy mogę już ustawić Data ważności od na 01.01.2013 r., Ważne do: pozostawić wolne oraz pozostawić kwotę w € jako wolną i wypełnić wszystko w grudniu? A może lepiej: Czy mogę już teraz wpisać kwotę w €, której na pewno nie przekroczę, czy ta kwota musi dokładnie pasować do rzeczywistego dochodu z odsetek?

Ponadto zawsze się słyszy/czyta, że ktoś odliczył to i owo od podatku. Jak to działa? Jak ja mogę to zrobić i przede wszystkim: co można odliczyć od podatków?

Przepraszam za (w waszych oczach) bardzo głupie pytania.

Napisany przez dunkeltier
Także chciałbym złożyć takie zlecenie o zwolnienie

Napisany przez Patricker
Oczywiście! Złóż wniosek o dyspensę podatkową. Nie oddawaj państwu tego, co możesz zatrzymać!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata