Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy warto skorzystać z pożyczki BHW D maxx?

Napisany przez Calamari
Kto może mi pomóc?

Mój ojciec (100% niepełnosprawny) ma umowę oszczędnościową w BHW. Rozpoczęła się w październiku 2000 roku, została podzielona i przyznana 01.01.2010 roku, a więc działa od 2010 roku. W styczniu 2013 roku zmieniliśmy składkę spłat, ponieważ chcemy zrezygnować z umowy. Obecna suma umowy to 18 000 €, taryfa DX 5, wskaźnik oceny 54,45.
Teraz przeczytałem, że wcześniejsze dysponowanie BSV od stopnia niepełnosprawności 95% (określony po zawarciu umowy) jest zwolnione z opłat. Co to dokładnie oznacza? Czy opłata za zawarcie umowy zostanie zwrócona?
Z prywatnych powodów umowa oszczędnościowa ma zostać wypowiedziana. Ponieważ obecnie również remontujemy, zastanawiamy się, czy skorzystanie z pożyczki z umowy oszczędnościowej ma sens. Niestety, jakoś nie potrafimy się z tym wszystkim uporać.
W wniosku o BSV z 2000 roku podano oprocentowanie kredytu w wysokości 5% (efektywnie 5,83%), bazowe oprocentowanie 2% i opłatę za zawarcie umowy w wysokości 760 €.

W aktualnym piśmie podano taryfę D mxXX, kwotę kredytu i składkę spłaty miesięcznej, ale niestety nie podano okresu trwania ani stóp procentowych lub wskaźnika spłaty.

Czy skorzystanie z pożyczki z umowy oszczędnościowej jest teraz korzystniejsze niż zaciągnięcie kredytu w banku?

W jakiś dziwny sposób trudno mi zrozumieć całą tę umowę oszczędnościową ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata