Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: refinansowanie i 2 pożyczki o różnych okresach spłaty

Napisany przez R2D2
Witaj,

wkrótce będziemy musieli przeprowadzić refinansowanie finansowania nieruchomości. Wygląda na to, że 10 lat temu popełniłem błąd, dzieląc pożyczkę na 2 części o różnej długości (10 lat i 12 lat z saldem długu wynoszącym 40000 euro każda). Chciałbym skorzystać z prawa do wcześniejszego rozwiązania 12-letniej pożyczki po upływie 10 lat. Okres wypowiedzenia wynosi wtedy jeszcze 6 miesięcy. Całkowity czas trwania wyniósłby więc 10 lat i 6 miesięcy. Istnieje jednak następujący problem: Pożyczki są u banku, który jest pierwszym wpisanym w księdze wieczystej. Jeśli chcę wkrótce refinansować pożyczkę na 10 lat, nowy bank będzie również chciał być pierwszym wpisanym w księdze wieczystej. Jednak obecny bank chce nadal pozostać jako pierwszy wpisany, ponieważ istnieje jeszcze druga pożyczka w tej samej instytucji.

Czy ktoś miał już taki problem? Jak dotąd miałem tylko jedno rozwiązanie, polegające na prowadzeniu kredytu jako finansowania podlegającego odszkodowaniu. Koszty nie są mi jeszcze znane, ale będą wiązać się z dodatkowymi odsetkami. Czy istnieją inne możliwości? Czy możliwe i sensowne byłoby zaciągnięcie kredytu forward? Będę wdzięczny za każdą radę.

Z pozdrowieniami
R2D2

Napisany przez 6Bankkaufmann
Uwaga: Okres wypowiedzenia wynosi 6 miesięcy liczony od daty pełnej spłaty 12-letniej pożyczki. Po dacie pełnej spłaty dodajemy 10 lat i 6 miesięcy okresu wypowiedzenia.
Jednakże, czy nie możesz po prostu pozwolić na elastyczne spłacanie 12-letniej pożyczki, którą wcześniej wypowiesz, a następnie ustanowić jej warunki?
Po prostu zapytaj nowego banku, w którym będziesz refinansować. Wyłącznie w tej instytucji finansowej ma sens finansować 12-letni kredyt po upływie okresu.
Nie dostrzegam tutaj żadnych problemów.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć R2D2,

masz 2 możliwości:

1) Wniosek o kredyt z okresem karencji i 2 datami wypłaty, aby tymczasowo kredyt kończący się później miał pierwszeństwo.

2) Wniosek o kredyt z okresem karencji z datą wypłaty późniejszego kredytu, aby kredyt, który wygasa wcześniej, mógł zostać przedłużony zmiennie po upływie terminu i został spłacony poprzez wypłatę kredytu z okresem karencji.

Należy zwrócić uwagę na kryteria wyboru banków i wybrać najkorzystniejszą ofertę spośród banków kwalifikujących się do współpracy.

Istnieją banki, które nie akceptują dwóch dat wypłaty, ponieważ żaden bank - nawet podczas okresu przeznaczonego na spłatę wcześniejszego kredytu - nie może mieć pierwszeństwa. Jednakże możliwe jest, że bank, który to akceptuje, może być tańszy niż te banki, które oferują kredyt z okresem karencji na późniejszy termin.

Napisany przez R2D2
Już teraz dziękuję za odpowiedzi.
Pozwolenie na zmienną stopę kredytu na początku to dobre rozwiązanie. Wcale o tym nie pomyślałem.

Wkrótce będę miał spotkanie w banku. Zobaczymy, co tam będą proponować.

Jeszcze raz dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata