Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Nowe szczęście.

Napisany przez YeboKando
Cześć wszystkim!

Jestem nowy na tym forum i chciałem zadbać (przynajmniej przedyskutować) o ewentualny duży zysk.
Zainwestowałem większą sumę pieniędzy w segmencie Mannkind (MKND) i wierzę, że ta firma odniesie sukces i zdobędzie znaczącą część rynku insuliny w ciągu najbliższych 5 lat, co może się przyczynić do wzrostu kursów. Jeśli wszystko się uda, na papierze stałbym się przynajmniej milionerem.

Więc moje pytanie dotyczy teraz tego, jak najlepiej i bezpiecznie ulokować te pieniądze.
Na początek pytanie: Jeśli zdecyduję się sprzedać te akcje, czy nie byłoby najlepiej to zrobić podczas mojego 1-rocznego pobytu w Luksemburgu (co aktualnie nie ma miejsca), ponieważ wówczas mogę legalnie uniknąć 25% niemieckiego podatku od zysków kapitałowych!? Czy istnieją inne legalne i łatwiejsze sposoby minimalizowania tego podatku? Kiedyś słyszałem o funduszu milionerów w Luksemburgu, ale nie rozumiem, co to jest i w jaki sposób może mi to pomóc w takim przypadku.

Ogólnie rzecz biorąc, byłbym zainteresowany zainwestowaniem znacznej części tych pieniędzy na okres 30 lat i szukam metod zabezpieczenia się przed ryzykiem (najwięcej obawia mnie przyszłość euro i dolara). Jakie strategie inwestycyjne powinienem rozważyć w takiej sytuacji?

Dziękuję za każdą odpowiedź i pozdrawiam,

Yebo

Napisany przez Ravemaster84
Czy dobrze rozumiem, że chcesz sprzedać skórę niedźwiedzia, ale jeszcze go nie zastrzeliłeś?

Napisany przez YeboKando
Cześć,

tak, to jakby jest poprawne, ale pytania są również bardziej ogólne:
Jak zminimalizować podatek od zysków kapitałowych z akcji?
O co chodzi z tymi funduszami milionerów?
Jaką strategię inwestycyjną przyjąć, gdy zauważysz, że zainwestowałeś praktycznie tylko w akcje (i przede wszystkim nie będziesz potrzebował tych pieniędzy przez długi czas)?
Jakie są opcje zabezpieczenia się przed ryzykiem walutowym euro i dolara?

Czy powinno się inwestować w whisky czy złoto? A może Brazylia lub RPA są opcją (jak sobie to wyobrażam, te państwa są stosunkowo niezależne od rynku światowego i mają w zasadzie dobrą gospodarkę)

Napisany przez verschaukelt
Dla kogo chcesz zabezpieczyć te pieniądze?

Co zamierzasz zrobić za trzydzieści lat z 2 milionami lub więcej?

Czy nadal będziesz żyć i czy będziesz w stanie w końcu cieszyć się życiem?

Wydaj większość - kup nieruchomość - być może zainwestuj w obiekt do wynajmu, baw się dobrze i spełniaj sobie kilka marzeń - jeśli w późniejszym wieku skończysz w domu opieki, to i tak pieniądze Ci się nie przydadzą.

Na jacht super luksusowy w porcie w Dubaju milion niestety nie wystarczy.

Cena złota obecnie jest tak wysoka, że straty są przewidywalne.

Napisany przez YeboKando

Dla kogo chcesz zabezpieczyć te pieniądze?
Co zamierzasz zrobić za 30 lat z 2 mln lub więcej?
Czy nadal będziesz żyć i czy będziesz zdolny cieszyć się życiem?

Cześć

Miejmy mocne nadzieje!
Ale na razie chodzi mi głównie o wysłuchanie sugestii ekspertów tutaj i omówienie, co można/ należy zrobić..
Czy naprawdę zainwestuję 100% tej wygranej dokładnie na 30 lat, rozważę, jak tylko zobaczę skórę niedźwiedzia przed sobą i będę mógł oszacować możliwości!
Jestem pewny, że nie jestem pierwszym, który zadaje takie pytanie!?

Cytat od verschaukelt

Wydać większość - kupić nieruchomość - być może także zainwestować w obiekt do wynajęcia, mieć zabawę i spełnić sobie kilka życzeń - jeśli później znajdziesz się w domu opieki, to również pieniądze Ci nie pomogą.

Pieniądze i zabawa to dwie zupełnie różne rzeczy i zwracam uwagę, że pierwsze w starszym wieku wymaga zdecydowanie więcej niż w młodych latach! Dom opieki nie jest taki sam!

Cytat od verschaukelt

Na superjacht w porcie w Dubaju niestety jeszcze nie wystarczy milion. Cena złota jest obecnie tak wysoka, że trudno przewidzieć straty.

Fazujemy nieruchomość, łódź i/lub złoto na razie..
(Milion może w ciągu 30 lat znacznie wzrosnąć, o to chodzi mi właśnie!)
Wprowadzę więc starą zasadę inwestowania majątku, że powinno się zainwestować 1/3 w nieruchomości, 1/3 na rynku pieniężnym (lub też w złocie) i 1/3 w akcje, czy ta zasada nadal obowiązuje?
I przede wszystkim czy ta zasada dotyczy dodatkowego przypadkowego dochodu, którego prawdopodobnie nie będziesz potrzebować przez 30 lat?

A jak postępować z podatkiem od zysków kapitałowych?
(Całkowicie legalnie!! Nie mam zamiaru wylądować w więzieniu z powodu tej skóry niedźwiedzia)

Pozdrowienia,
Yebo

Napisany przez YeboKando
Kochane forum, cześć ponownie.. niecały rok później

moje pytanie nadal jest podobne.. co mam zrobić, jeśli akcje firmy Mannkind znacząco zyskają na wartości.. w międzyczasie pojawiły się już pierwsze ostrożne optymistyczne opinie na ten temat..

Mam pytanie dotyczące możliwości oszczędności podatkowych od zysków kapitałowych, na razie przychodzi mi do głowy tylko
a) emigracja do Luksemburga. Czy to prawda, że jeśli mieszkałbym tam przez 12 miesięcy i nie płaciłbym żadnych podatków w Niemczech, mogę opodatkować moje zyski kapitałowe w Luksemburgu w tym okresie zgodnie z prawem luksemburskim? (W szczególności interesuje mnie w tym scenariuszu pytanie, czy mogę sprzedać swoje akcje (ewentualnie partiami) i następnie kupić je ponownie, aby zrealizować zyski kapitałowe z poprzednich lat w Luksemburgu?
b) Inwestowanie w tzw. fundusz milionera w Luksemburgu, który umożliwiłby sprzedaż akcji w ramach funduszu (dowolnie), bez konieczności płacenia niemieckiego podatku od zysków kapitałowych, nawet jeśli ktoś mieszka w Niemczech.

I jest jeszcze pytanie, co zrobić z większą ilością gotówki (np. 1 milion euro, które z bardzo dużym prawdopodobieństwem nie będą potrzebne w najbliższych 30 latach)

Z jednego z moich starych postów:
Jaką strategię inwestycyjną stosować, gdy zauważysz, że zainwestowałeś praktycznie tylko w akcje (i przede wszystkim nie będziesz potrzebował pieniędzy przez dłuższy czas)?
Jakie są opcje zabezpieczenia ryzyka walutowego między euro a dolarem?

Pozdrowienia i powodzenia w tym i w przyszłych latach,
Twój Yebo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata