Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu w Austrii.

Napisany przez Studebaker
Cześć,

czytam tutaj od dłuższego czasu wpisy dotyczące różnorodnych finansowań domów, zarówno nowych, jak i używanych.

Teraz pojawia się pytanie, czy formy finansowania w Austrii różnią się podstawowo od tych oferowanych przez banki w Niemczech?

Mam na myśli... nigdy jeszcze nie słyszałem o elementach, refinansowaniach lub innych rzeczach.
Czy nie istnieją też takie proste warianty jak na przykład: Weź pożyczkę w wysokości 100 tysięcy, oprocentuj ją na 10 lat stałym oprocentowaniem 3% i potem zrób coś nowego?

Wszystko, co tutaj zawsze opisywane jest, to (moim zdaniem) szaleństwo złożonych finansowań przez różne zakamarki z o_O

Czy ktoś tu ma pojęcie, jak to działa w Austrii? A może ktoś zna forum, gdzie porusza się kwestie finansowania domów, podobne do tego, ale dotyczące Austrii?

Pozdrawiam, Stude

Napisany przez 6Bankkaufmann
Również z Niemiec finansowanie w Austrii jest możliwe. I naprawdę, czasami jest to całkiem proste. EUR 100.000,00 na 10 lat ze stałym oprocentowaniem nominalnym w wysokości 3,00%. To jest możliwe także tutaj w Niemczech. A u Państwa w Austrii również. Większość finansowań nie jest skomplikowana, tylko tak się wydaje.

Napisany przez Studebaker
Hm, Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym krótko opisać moją sytuację tutaj i liczę na szczere opinie. Na wstępie... teraz chodzi mi przede wszystkim o opinie, a nie o to, czy ktoś powie mi, czy zdecydowanie dostanę finansowanie na Dom w mojej sytuacji, czy nie.

Więc nie martwcie się, że od razu po pierwszym wpisie uważam, że to co napisaliście jest bezcenne :-)

Więc.. mam 31 lat i od 7 lat jestem związany z moją 33-letnią żoną. Oboje pracujemy. Mamy 2 dzieci, chłopca (1) i dziewczynkę (3).

Ona pracuje w byłym przedsiębiorstwie państwowym od 7 lat w finansach na 3/4 etatu z 35 godzinami tygodniowo, zarabia netto około 1550 euro. Warto wspomnieć, że w związku z tymi godzinami pracy, obowiązuje ją szczególna ochrona przed zwolnieniem.

Ja pracuję od 1,5 roku w przedsiębiorstwie blisko związanym z państwem, na pełny etat, z podstawowym wynagrodzeniem netto w wysokości 1150 euro. Ze względu na pracę zmianową otrzymuję dodatki i wynagrodzenie wynosi miesięcznie od 1900 do 2000 euro netto. Jestem świadom, że przy pytaniach o kredyt jest brane pod uwagę tylko podstawowe wynagrodzenie?

Dla dzieci dostajemy raz na 2 miesiące razem 680 euro zasiłku rodzinnego.

A teraz do gospodarstwa domowego. Prowadzę dokładną księgę gospodarczą od 01.01.2012 roku, więc jestem bardzo świadomy moich przychodów i wydatków.
Wynajem + prąd + ogrzewanie = 790 euro
2 kredyty (na konsumpcję i samochód) 330 + 95 = 425 euro
Pozostałe koszty stałe (ubezpieczenia, telefon, internet itp.) = 400 euro
I jeszcze 2 oszczędności mieszkaniowe, które jednak pozostają otwarte przez kolejne 5 lat, po 50 euro każda = 100 euro

Czyli. Co sobie wyobrażam? W najbliższej przyszłości (między teraz a maksymalnie 3 latami) planuję kupić Dom. Moja żona i ja mamy tu zgodę, że nie ma być to nowy Dom, ale istniejący już budynek. Zakładamy maksymalne koszty w wysokości 250 tysięcy. Jednak wątpliwe jest, czy uda nam się to uzyskać, ponieważ obecnie mamy tylko około 1 tysiąca własnego kapitału. Dlaczego mamy tak mało, można łatwo wytłumaczyć. Żyjemy na to, co mamy. Oznacza to, że zawsze pozwoliliśmy sobie na coś, co nie było konieczne i wydawaliśmy pieniądze również na dzieci.
Teraz oczywiście ograniczymy to do rozsądnego poziomu i zaczniemy oszczędzać kapitał.

KSV i DeltaVista u nas obojga są czyste. Są tylko 2 debety, 1 karta kredytowa i 2 kredyty u mnie zgłoszone.

Jaką strategię byście rozważyli?
Po pierwsze pomyślałem o oszczędzaniu kapitału i wcześniejszej spłacie 2 bieżących kredytów (14,6 tys. i 4,2 tys.) dla lepszej pozycji. Następnie albo

a) Całkowicie sfinansować
b) kontynuować oszczędzanie aż do czasu, kiedy będą przynajmniej dostępne koszty zakupu (podatki katastralne, opłaty za umowy, notariusz itp.). Można przewidzieć to na podstawie zakładanej przez nas maksymalnej kwoty.

Myślałem jednak też, czy może nawet teraz możemy sobie poradzić z pełnym finansowaniem, bez wpędzania się w tarapaty? Myślę tak.... Obecnie razem z wynajmem i innymi stałymi kosztami mam około 1650 euro. Banki zwykle zakładają miesięczne koszty utrzymania na poziomie około 950 euro dla naszego gospodarstwa domowego z 4 osobami.

więc: Dochód ~3800/miesiąc
Koszty stałe (w tym koszty utrzymania) ~ 2600/miesiąc
Zostaje więc około ~1200/miesiąca wolnego kapitału. Ponieważ przy zakupie domu czynsz będzie wolny (707 euro/miesiąc), mogę więc spokojnie płacić 1200 euro miesięcznie zobowiązań kredytowych, pozostawiając około 700/miesiąc wolnego kapitału. Czy myślę tu źle? Czy podstawowe wynagrodzenie netto ma znaczenie?

Czy trzecia rzecz:
Od teraz oszczędzać pieniądze na pełne 3 lata, ile się da, a następnie starać się o Dom z odłożonym kapitałem własnym, nie spłacając wcześniej 2 kredytów?
Ryzykuję tutaj, że nie będę mógł już skorzystać z niskich stóp procentowych, bo nikt nie wie, jak będą wyglądać za 3 lata. Jedno jest pewne.... nie mogą one już być znacznie niższe niż obecnie.

A teraz jeszcze powody osobiste, dlaczego chcemy przenieść się do domu: Z dala od zależności, w kierunku własności. Zabezpieczenie na starość. I nie chcemy, aby nasze dzieci musiały chodzić do szkoły w wielkim mieście w Austrii. Nasze dzieci są dla nas warte każdego wysiłku

Mam nadzieję, że nie napisałem za dużo i za chaotycznie. Cieszę się na wasze opinie!

Pozdrawiam, Stude

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, przeczytałem to pobieżnie i zastanawiam się, skąd masz dochód w wysokości EUR 3,800.00, jeśli sam wyłączasz dodatek za zmiany. Więc EUR 1,100.00 dla Ciebie zamiast EUR 1,900.00 z dodatkiem za zmiany. Moja ogólna sugestia dotycząca istniejącego kredytu ratalnego i niewielkiego kapitału własnego jest zgodna z Waszymi rozważaniami. Istniejące kredyty ratalne trzeba koniecznie spłacić jako kapitał własny na finansowanie budowy. Gdy oba kredyty ratalne zostaną spłacone, możecie ponownie rozważyć sytuację. Następnie ewentualnie w drugim kroku odkładajcie kapitał na koszty dodatkowe, co jeszcze bardziej obniży koszty. Jeśli nie planujecie mieć więcej dzieci, Twoja żona powinna ponownie wrócić do pracy, aby przychód od niej napływał regularnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata