Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt/Schufa??

Napisany przez Grinsekatze
Potrzebuję pomocy. Przepraszam, ale naprawdę nie mam pojęcia.

Musimy kupić nowy samochód i niestety musimy go sfinansować. Nasze pieniądze są zainwestowane w domu.

Przyjaciółka próbowała sfinansować coś rok temu i została odrzucona. Chodziło o Schufę. Nie znam szczegółów. Co miesiąc ledwo wiąże koniec z końcem i korzysta z debetu.

Nigdy się tym uczciwie nie zajmowałam, ale teraz zaczynam się martwić, i jak mówi mój mąż... JECK:

13 lat temu także sfinansowaliśmy samochód. Sprawdzili Schufę i pracownik powiedział, że jest tam zapis o mnie... nic dramatycznego i mieliśmy dobre warunki. Nigdy nie pytałam, jaki to był zapis... głupio. Teraz zastanawiam się... miałam kiedyś konto, które wpadło w duży debet po wypadku. Umówiłam się z bankiem na raty. konto zostało usunięte, a jako rodzaj kredytu wpisano opóźnione spłaty, a moje ubezpieczenie na życie zostało wykorzystane jako zabezpieczenie... czy to może być ten zapis???

Ale dlaczego teraz się martwię... co jest teraz w Schufie??? Jesteśmy prywatnie ubezpieczeni zdrowotnie przez męża. Często przychodzą tu upomnienia, bo jeszcze nie dostałam pieniędzy od ubezpieczyciela zdrowotnego i nie mogę po prostu wszystkich rachunków opłacić z góry. Czasami są to setki euro. Nie jesteśmy w stanie zaciągnąć takich pożyczek z góry, dlatego pierwsze upomnienia często są u nas w domu. Były już drugie upomnienia. Dzięki Bogu, zawsze można wszystko wyjaśnić telefonicznie, ale to naprawdę głupie. I moje pytanie: Czy coś takiego jest wpisywane do Schufy?

Ok. 6 miesięcy temu zamówiłam coś i po prostu zapomniałam to opłacić. Najbardziej się sama siebie za to wkurzam. Leżałam w szpitalu i po prostu zapomniałam. Pierwsze upomnienie nigdy nie przyszło - ale jak udowodnić to??? A kiedy przyszło drugie, termin płatności był już przeterminowany. Płatność miała być do 9., a pismo otrzymałam dopiero 11. Datowane na 3, opłaczone 6.

14. miałam już pismo od prawnika, podobne do firmy windykacyjnej - która przejęła roszczenie. Zbadałam sprawę w Deutsche Post i wszystko było podejrzane. Muszę przyznać, że byłam bardzo osłabiona i po prostu zapłaciłam wszystko, żeby mieć spokój. Poza tym naprawdę nie miałam na więcej siły - teraz myślę już inaczej.

Poza tym mamy standardowe rzeczy: konta osobiste, karty kredytowe. konto zawsze w dobrych warunkach. Karta regularnie rozliczana bez problemów. Tak samo telefon itp.

I jeszcze jedno pytanie... co oznacza to stwierdzenie?

ewentualne opóźnienia w płatnościach przy żądaniach zapłaty niekwestionowanej

Czy chodzi o upomnienia/nieuregulowane rachunki?

Wszystko zostało opłacone i nie ma żadnych zaległości.

Dziękuję. Pozdrowienia Anke

PS: Ponownie wzięlibyśmy kredyt w PSD. To był pierwszy raz i wszystko było opłacone na czas.

Napisany przez Dahut
Po prostu zrób zapytanie w biurze informacji kredytowej (Schufa). Jest to bezpłatne raz w roku dla osób prywatnych. W ten sposób dowiesz się, co jest w nim zawarte i jaki jest Twój wynik kredytowy: https://www.meineschufa.de/?site=11_3&via=menu
Uwaga: Biuro informacji kredytowej (Schufa) próbuje sprzedać usługi płatne. Jednak proste zapytanie jest bezpłatne.

Napisany przez 2Escorpio
Jestem również zdania, że weryfikacja Schufa powinna być bezpłatna. Było po prostu zbyt wiele zaległości w przeszłości, aby móc to ocenić na 100%.

A tak swoją drogą, jaka macie prywatną polisę zdrowotną (PKV)? Moja ubezpieczalnia wypłaca pieniądze w ciągu 2,5 do maksymalnie 3 tygodni, a termin płatności za rachunki lekarskie wynosi 4 tygodnie.

Aha... jeśli macie kartę kredytową i debet, możecie założyć, że nie ma w Schufa żadnych negatywnych informacji.

Pozdrawiam, esco

Dzięki, to brzmi już dobrze.
Mieliśmy na koncie debet odnawialny w wysokości 12000 euro. To dla mnie było zdecydowanie za dużo!
Samemu obniżyłem go do 3000 euro. Może zdarzyć się sytuacja awaryjna, ale 12000????

PKV to ubezpieczenie prywatne. Od kilku miesięcy jest znacznie lepiej, ale były czasy, kiedy wniosek był rozpatrywany nawet przez 8 tygodni.

Napisany przez 2Escorpio
ok, jak już powiedziałem... bank rzeczywiście zerwie umówiony debet i kartę kredytową w przypadku negatywnych wpisów w rejestrze dłużników. kredyty, konta, karty kredytowe także widnieją w rejestrze dłużników, ale to nie jest negatywne, o ile płatności są terminowe.

Co do wysokości debetu... to każdy musi sam zdecydować... ja mam swoje maksymalne debetowe wynagodzenie, zawsze może wystąpić nagły wypadek i wtedy przynajmniej nie trzeba prosić o pieniądze w banku, ponieważ są one już zatwierdzone. Oczywiście, to działa tylko wtedy, gdy nie dajesz się zwieść.

Tak, 8 tygodni to faktycznie bardzo długo... może teraz będzie szybciej, bo poczta podniosła opłaty pocztowe, a na koncie jest teraz więcej pieniędzy ^.^

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wróćmy do sprawy windykacyjnej. Jeśli została opłacona przed 6 miesiącami, to wszystko w porządku. Jednakże ze względu na pisma ostrzegawcze, na pewno mają Państwo negatywną historię kredytową w Schufa, która teraz została uregulowana. Niemniej jednak informacja o niekorzystnej historii kredytowej może jeszcze się tam znajdować. Proszę poczekać na aktualizację własnej historii kredytowej w Schufa. W razie potrzeby, musicie poczekać, jeśli chcecie sfinansować samochód w normalny sposób. Niemniej jednak są banki, które udzielą finansowania samochodu dla samozatrudnionych nawet jeśli ich historia kredytowa została uregulowana, ale nadal jest negatywna.

Złożyłem wniosek w moim domowym banku. Ci znają naszą sytuację finansową i mają dobre warunki. Przejrzałem wiele rzeczy w internecie i mój domowy bank miał te same warunki co wiele innych zwycięzców testów. Czy to zapytanie pojawia się w Schufa? Dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez 2Escorpio

Ale z pewnością, ze względu na upomnienia, mają Państwo negatywny wpis w Schufa, który teraz został uregulowany. Ale nadal znajduje się on w Schufa.

A jak wyjaśniasz sobie fakt, że mają Państwo debet i kartę kredytową bez przerwy? Z negatywnym wpisem nie wydaje mi się to możliwe... Schufa przekaże te informacje bankowi.

Cytat od Grinsekatze

Złożyłem wniosek w moim banku. Znają oni naszą sytuację finansową i mają dobre warunki. Przejrzałem trochę w internecie i mój bank miał te same warunki co wiele innych zwycięzców testów

Czy ta prośba zostanie odnotowana w Schufa?

Dziękuję za odpowiedzi!

Zapytania kredytowe pojawiają się przez co najmniej 4 tygodnie. Jednak w własnej informacji zwrotnej pozostaje ona bez znaczenia przez rok do informacji, ponieważ nie sprawdzamy swojej Schufy co 4 tygodnie.

Jak już wspomniałem....... mieliśmy dość wysoki debet, który sam zmniejszyłem.

Właśnie sprawdzałem online. Debet jest na koncie. To wynikało z incydentu mojej matki, której karta została sklonowana, a konto zostało opróżnione do debetu. Po prostu się przestraszyłem. Słyszy się tyle negatywnych rzeczy.

Karta kredytowa (Mastercard) również działa. Używam jej również każdego miesiąca.

Mamy kredyt biegnący od 2005 roku, który regularnie spłacamy. Debet na koncie nigdy nie był używany.

Inne pytanie... Właśnie wrzuciłem wniosek do KRD. Jeśli wspomniane punkty pojawią się jako negatywne, czy istnieje możliwość, że kredyt zostanie załatwiony np. tylko przez mojego męża?

Napisany przez 2Escorpio
Jak już wspomniałem, mam naprawdę wątpliwości co do tego, czy coś negatywnego jest tam napisane za pośrednictwem debetu / karty kredytowej.

Czy kredyt samochodowy jest przypisany tylko do jednej osoby, zależy zawsze od wysokości kredytu, dochodów (wynagrodzenia) i zdolności kredytowej poszczególnego klienta.

Teraz po prostu złożyłem wniosek online.
Te euro były dla mnie warte. I tak mam wszystko ciągle pod kontrolą. (Naprawdę się napracowałem)

Ocena wynosi 98,61%.
To chyba nieźle, prawda?

Ostatecznie są trzy punkty. Moje konto osobiste, umowa na telefon komórkowy i zupełnie nowe zapytanie od sklepu internetowego.

Jednakże co mnie dziwi... mamy wcześniejszą pożyczkę. 005 i co miesiąc spłacamy i oszczędzamy na nią.
Czy to nie powinno być uwzględnione? Jest na mnie i mojego męża!

Napisany przez 2Escorpio

Teraz po prostu złożyłem wniosek online.
Było warto dla mnie wydać te euro. I teraz mam wszystko pod kontrolą. (Mocno się zainteresowałem)

Wynik to 98,61%.
To chyba w porządku, nieprawdaż?

W sumie są trzy punkty. Moje konto bieżące, umowa na telefon i zupełnie nowe zapytanie od sklepu internetowego.

Jednakże to, co mnie dziwi... mamy wcześniejszą pożyczkę. 005 podpisaną i spłacamy ją co miesiąc, oszczędzając na przyszłość.
Czy to nie powinno być uwzględnione? Dotyczy mnie i mojego męża!

Tak, kilka lat temu również zdecydowałem się na ten stały dostęp.

Wynik 98+ jest uważany za doskonały. Oczywiście, w kontekście zdolności kredytowej ważne są inne czynniki, których nie można sprawdzić w Schufie, takie jak np. umowa o pracę, dochód itp.

konto bieżące i inne nie są to negatywne wpisy, więc nie ma się co nimi przejmować.

Jeśli chodzi o kredyt... czy jest zabezpieczony np. przez Bank KfW, ubezpieczenie na życie lub księgę wieczystą nieruchomości / domu, która ma taką wartość lub większą? W takim przypadku może się zdarzyć, że taka informacja nie jest w Schufie, ponieważ obowiązuje inne zabezpieczenie. Jeśli to nie dotyczy Was, może informacja ta jest zarejestrowana tylko u jednego z Was w Schufie? A jeśli nawet to nie jest prawdą, to ciesz się i nie mów o tym bankowi... mam również kartę kredytową, która nie jest zarejestrowana w Schufie.

Oczywiście dobrze, gdy kredyt jest odnotowany w Schufie i po spłacie może być nawet pozytywnie oceniony... ale w czasie jego trwania naturalnie ogranicza on możliwości finansowe dla dalszych zobowiązań.

Pozdrawiam, esco

Tak, także wiele lat temu zdobyłem ten stały dostęp.

Wynik 98+ uważany jest za doskonały. Oczywiście, jeśli chodzi o zdolność kredytową, istnieją inne czynniki, których nie można sprawdzić w Schufa, takie jak umowa o pracę, dochód itp.

konto osobiste i inne nie stanowią negatywnych raportów, więc nie ma co się nimi martwić.

Co do kredytu... czy jest on zabezpieczony np. przez bank KfW, ubezpieczenie na życie albo księgę wieczystą działki/nieruchomości o wartości równej lub większej? W takim przypadku może to nie być odnotowane w Schufa, ponieważ istnieje inna gwarancja. Jeśli tak nie jest, może to być odnotowane tylko w jednej z waszych historii kredytowych? A jeśli nawet tego nie ma, ciesz się i nie mów bankowi ... także mam kartę kredytową, która nie jest odnotowana w Schufa.

Oczywiście, nie jest źle, gdy kredyt jest odnotowany w Schufa i po spłacie może to być nawet pozytywnie ocenione... ale w czasie jego trwania oczywiście ogranicza to finansowe możliwości na inne zobowiązania.

Pozdrawiam, esco

cześć
tak, umowa jest zapisana w księdze wieczystej. To byłoby wtedy oczywiste wyjaśnienie.

Dziękuję wam za waszą pomoc. BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!

Napisany przez 2Escorpio
Bez obaw.

Więc biorąc pod uwagę wynik w Schufie + brak istotnych zobowiązań w Schufie + oszacowane wynagrodzenie w odniesieniu do limitu w wysokości 12 000 euro, nie powinno być żadnych problemów z finansowaniem samochodu!

Jednakże w przyszłości, dla następnego auta, byłoby korzystnie, gdybyście oszczędzili wystarczającą kwotę. Oczywiście, w wielu salonach samochodowych dostępne jest finansowanie w systemie 0%, ale zazwyczaj można bardzo dużo zaoszczędzić na cenie zakupu, płacąc gotówką.

Miłego użytkowania nowym autem! Pozdrowienia

Bez obaw.

Więc, biorąc pod uwagę wynik w Schufa + brak istotnych zobowiązań w Schufa + oszacowane wynagrodzenie w odniesieniu do limitu w wysokości 12 000 euro, nie powinno być żadnych problemów z finansowaniem samochodu!

Na przyszłość, albo dla następnego samochodu, byłoby jednak korzystnie, gdybyście oszczędzili pieniądze. Oczywiście, wiele salonów samochodowych oferuje finansowanie w wysokości 0%, ale zazwyczaj można uzyskać znaczną zniżkę od ceny zakupu, płacąc gotówką.

Miłego korzystania z nowego auta i pozdrowienia

Masz pewnie rację - ale dokładnie to nie było możliwe. Nasz Dom z 1966 roku ma wiele problemów remontowych, a w chwili obecnej wszystko co zostaje oszczędzone, od razu wraca tam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata