Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy warto sprawdzić umowy Riester w Związku Konsumentów?

Napisany przez ADMCI4
Przed czterema laty podpisałem umowę na produkt Riester w Provinzial. Zostałem wprowadzony w to przez moją kasę oszczędnościową i początkowo byłem z tego całkiem zadowolony. W zeszłym roku doradca finansowy, który czasami pomaga nam w sprawach podatkowych, przekonał mnie, że w naszym przypadku korzystne może być przekształcenie go w umowę Riester na zakup mieszkania. Postanowiłem to zrobić i od tamtej pory mam umowę na zakup mieszkania w ramach programu Wohn-Riester z firmą Wüstenrot. W zasadzie wciąż nie wiem, czy to był sensowny wybór i czy warto było dokonać tego przejścia. Czy mogę sprawdzić to retrospektywnie w Biurze Porad dla Konsumentów?

Re: Czy warto sprawdzić umowy Riester w Związku Konsumentów?

Napisany przez Ravemaster84
Jeśli kiedyś zawarłeś ubezpieczenie emerytalne z opłatami początkowymi w Provinzial, to prawdopodobnie nie opłacało się.
Oblicz, ile pieniędzy wpłaciłeś do Provinzial, następnie sprawdź, ile pieniędzy wpłaciłeś do Wüstenrot, i zobacz jaki jest twój aktualny stan konta.

Ogólnie rzecz biorąc, VZ może ci w tym pomóc. Ale po prostu dodawanie liczb powinno być łatwe.

Ale:
Nawet jeśli teraz okaże się, że zmiana nie była mądra, to co teraz da ci ta świadomość?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata