Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak rozwiązać Rentę Riester w Zurich... co się dzieje?

Napisany przez BoOmiii
Cześć,

właśnie się zarejestrowałem tutaj i mam nadzieję, że pomożecie mi dalej

Chodzi o to: Moja dziewczyna podpisała w lipcu 2011 roku następującą umowę w Zurich:

Renta inwestycyjna w ramach programu Förder Renteinvest DWS Premium

Płaci za to miesięcznie 65 €.

Teraz chce z prywatnych powodów zlikwidować tę rentę Riester, czyli zerwać umowę. Natomiast pozostawienie jej w zawieszeniu nie wchodzi w grę.

Czy można to zrobić bezproblemowo? Z jakimi potrąceniami powinna się liczyć?

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Napisany przez Matthew Pryor
Zwolnienie powinno odbyć się bez dalszych problemów.
Odliczone zostaną już otrzymane dotacje → otrzymane dodatki i ewentualne ulgi podatkowe, które z reguły są już odprowadzane przez dostawcę do ZfA lub właściwego urzędu skarbowego.
Do wypłaty zostaje kwota składki pomniejszona o dotację.
Dodatkowo, kwota wypłaty podlega opodatkowaniu. Wypłata - Dofinansowanie - Wkłady własne = dochód, od którego trzeba zapłacić podatek.

Napisany przez Christian_aus_B
Dlaczego rezygnacja z dostarczania składek nie wchodzi w grę? Wówczas na pewno będzie to nieopłacalne przedsięwzięcie, ponieważ poniesione koszty związane z sprzedażą i administracją zostaną odjęte.

Napisany przez BoOmiii
Cześć i dzięki najpierw za odpowiedzi

Chcielibyśmy teraz skupić się na innych planach zabezpieczenia. Sam rachunek oszczędnościowy lub lokata terminowa są dla nas atrakcyjniejsze, ponieważ teoretycznie pieniądze są zawsze dostępne. A kto wie, czy nie będą nam potrzebne za 10 lat...

Dodatkowo nie jesteśmy związani z miesięcznymi kosztami. W jednym miesiącu może odkładać 50€, a w innym 300€.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata