Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy w zgłoszeniu o pracę można podać oczekiwaną pensję?

Napisany przez ADMCI4
Do tej pory nie musiałem się zbyt często ubiegać o pracę, a jeśli już, zawsze było to związane z ogłoszeniami o pracę, w których podano informacje o wynagrodzeniu. Teraz chciałbym jednak ubiegać się o dodatkową pracę, na której nie mam pojęcia, ile mogę zarobić.
Mam jednak dokładne wyobrażenie tego, ile muszę minimum otrzymać, dlatego chciałbym to jakoś wyrazić.
Czy mogę już w liście motywacyjnym powiedzieć, że mam oczekiwane wynagrodzenie w określonej wysokości, czy odstraszy to od razu?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

możesz napisać w swoim podaniu cokolwiek chcesz, a czy to odstrasza, zależy raczej od pracodawcy.

Ja osobiście bym tego nie robił, coś takiego robi się podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

Pozdrawiam

Napisany przez domrepp
Na pewno podczas rozmowy albo pod koniec.
Zazwyczaj temat i tak zostanie poruszony, nawet bez twojego naciskania.

Napisany przez Christian_aus_B
Czasami już w ogłoszeniach o pracę jest zaznaczone, że oczekiwania co do wynagrodzenia powinny być uwzględnione w liście motywacyjnym. Jeśli tak jest, to należy je podać, w przeciwnym razie można to omówić bezpośrednio podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

Napisany przez Dahut
To może być już uwzględnione w liście motywacyjnym, ponieważ jeśli Wasze oczekiwania płacowe znacznie się różnią, nie ma sensu, abyś w ogóle przychodził na rozmowę kwalifikacyjną.

Napisany przez ameister
Hej,

miałem niedawno rozmowę kwalifikacyjną. Również wcześniej zastanawiałem się nad tym przy pisaniu podań. Uważam, że wskazówki na tej stronie są całkiem dobre: https://www.jobmensa.de/karriere/anschreiben-tipps.html

Musisz to sprawdzić na dole. Jest tam także mowa o pewnym cennym wskazówce. Dla mnie to zadziałało. Po prostu bierzesz średnią (ważne jest, aby znać wiele badań płacowych, aby móc argumentować). Następnie dodajesz trochę więcej (ja poprosiłem o 5% więcej). Nie sądzę, aby z tego powodu nie zostać zaproszonym, wręcz przeciwnie!, pokazuje to twoje zainteresowanie.

Ostatecznie udało mi się również zejść do średniej, ale jeśli zaczynasz od średniej, możesz sobie wyobrazić, co się stanie...

Napisany przez Jasemin
Osobiście uważam, że w wielu przypadkach warto nawet wyrazić swoje oczekiwania płacowe w aplikacji. Istnieje konstrukcja psychologiczna, która mówi, że kiedy w grze pojawi się liczba, ludzie się do niej odnoszą. Jeśli powiesz więc, że chcesz zarabiać 50 000 € rocznie, pracodawcy będzie trudniej zaproponować Ci 30 000 €, które byłby gotowy zapłacić. Ta bariara byłaby niższa, gdybyś nie nazywał tej liczby. W przeciwnym razie mogę polecić każdemu, kto obecnie uczestniczy w procesie rekrutacji, ten artykuł w Süddeutsche: Jak zdobyć wymarzoną pracę - Süddeutsche.de

Jest w nim wiele ważnych i interesujących informacji.

Powodzenia!

Napisany przez ameister
W tym się z Tobą zgadzam, Jasemin! Zazwyczaj jest to również podane. Jeśli nie jest podane, to warto się zastanowić. Ale w większości przypadków też bym to podał, ponieważ w ten sposób wyraża się tylko swoją własną wartość. Ale jeśli teraz na przykład jesteś początkującym w zawodzie, to oczywiście nie powinieneś podawać 50 000 (chyba że pracujesz w dużym banku lub firmie konsultingowej^^).

Umiejętność właściwej oceny siebie i dobrej przygotowania również do tego należy. Tak jak już pisałem, uważam, że 5-10% więcej niż średnia jest ok (podstawy negocjacji), jeśli masz dobrą argumentację, to może nawet sięgać górnej granicy. Ale przy średniej pensji początkowej 35 000, nie podałbym teraz 50 000...

Napisany przez ThinkPad
Najpierw - w miarę możliwości - dowiedz się od jednego z pracowników, ile zarabiają. Być może Twoje oczekiwania płacowe są znacznie za niskie i otrzymasz mniej tylko dlatego, że tak od razu to wymieniłeś.

Ale oczywiście, w gruncie rzeczy powinieneś to omówić dopiero na rozmowie kwalifikacyjnej.

Sformułowanie chciałbym zarabiać xyz € na pewno nie będzie dobrze odebrane.

Napisany przez Hypothekenpumpe
W rzeczywistości temat wynagrodzenia jest już poruszany podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Jeśli nie, osobiście poczekałbym nawet do otrzymania oferty.

Napisany przez Jasemin

Właściwie temat wynagrodzenia jest już poruszany podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Jeśli nie, nawet poczekałbym do momentu potwierdzenia zatrudnienia

Ponieważ uważam wynagrodzenie za główne kryterium decydujące o wyborze pracy lub odmowie, sądzę, że temat ten powinien być poruszany jak najwcześniej. W końcu nikt nie chce marnować swojego czasu (nawet w przypadku ewentualnego okresu próbnego itp.) ani czasu pracodawcy. Uważam, że jest to sprawiedliwe dla obu stron.

Napisany przez Kattie
Do podania o pracę to nie pasuje. Dopiero podczas rozmowy można o tym porozmawiać. Ale ja bym poczekał, aż szef sam podejdzie do Ciebie.

Napisany przez Fiebr
Można podać swoje oczekiwania finansowe, w niektórych zgłoszeniach nawet jest to mile widziane. Firma chce zobaczyć, czy podajesz realistyczne oczekiwania co do wynagrodzenia, czy może raczej coś utopijnego. Nie powinieneś skupiać się tak bardzo na pieniądzach, ponieważ przyjemna atmosfera pracy jest ważniejsza. Mówię to z doświadczenia.

Pozdrawiam

Napisany przez Pauli84
Wynagrodzenie miałbym e inie włączał w listach motywacyjnych.

Napisany przez Masert
W niemal wszystkich ofertach pracy, które widziałem w ostatnich miesiącach (nasza córka właśnie jest w fazie aplikowania po studiach), pojawia się fraza tak jak np. ... prosimy o przesłanie dokumentów aplikacyjnych wraz z podaniem najwcześniejszej daty rozpoczęcia pracy oraz oczekiwanego wynagrodzenia do XYZ....

To było zupełnie niezwykłe w moim czasie, ale wydaje się być obecnie rodzajem kryterium wstępnego wyboru dla wielu rekruterów.

Napisany przez Michel1987
W liście motywacyjnym niekoniecznie trzeba podawać oczekiwanego wynagrodzenia. Chyba że składamy aplikację online i musimy odpowiedzieć na pytania online. W takim przypadku często pojawia się pytanie o oczekiwane wynagrodzenie. W innym przypadku warto poruszyć ten temat dopiero podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Zazwyczaj pracodawca także pyta o oczekiwane wynagrodzenie.

Napisany przez florianmeier
Wymagania dotyczące wynagrodzenia należy podawać tylko wtedy, gdy jest to wymagane. Klauzula „...chciałbym omówić to osobiście...” również nie jest pomocna, gdy nie jest wymagana.

Nie chodzi o „życzenie” co do wynagrodzenia, ale o pytanie:

„Co Państwo sądzą, ile powinni zarabiać u nas?”

Kiedyś mieliśmy kandydata, który miał małe pojęcie o wykonywanej pracy i był długo bezrobotny. Jego oczekiwania były o 50% zbyt wysokie. Myślał, że można zarobić niemiecką „przemysłową” pensję.

Kierownik oddziału McDonalds bardzo chętnie obsługiwałby taśmy produkcyjne w VW. Przed długim czasem zarobków, czasu pracy i urlopu.

To jest sprawiedliwość płacowa.

Napisany przez Gabriel
Cześć,

więc jeśli w ogłoszeniu o pracę wyraźnie napisano, że należy również podać oczekiwane wynagrodzenie, to warto to zrobić.
Istnieje wiele stron internetowych, na których można znaleźć informacje na temat przybliżonego wynagrodzenia brutto w danej branży.

Napisany przez Lasse23
W wielu ogłoszeniach o pracę jest już napisane, że należy podać oczekiwane wynagrodzenie. W przypadku pracy dorywczej uważam to jednak za niezbyt sensowne i jeśli nie jest to wymagane, myślę, że raczej odstrasza. Z drugiej strony nie zasiada tam tylko szef działu kadr, ale również człowiek, który może to uznać za śmiałość.

Napisany przez MC Muffin

Dotychczas nie musiałem zbyt często składać podań o pracę, a jeśli już to zawsze chodziło o aplikacje na ogłoszenia o pracę, w których już podano informacje o wynagrodzeniu. Teraz chciałbym jednak złożyć podanie o dodatkową pracę, gdzie w ogóle nie jestem w stanie oszacować, ile się płaci.
Jednak mam jasne wyobrażenie, ile muszę koniecznie dostać, i chciałbym to jakoś wyrazić.
Czy mogę już w liście motywacyjnym powiedzieć, że mam określone oczekiwane wynagrodzenie, czy odstraszy to od razu?

Jeśli masz minimalne oczekiwania odnośnie wynagrodzenia, możesz je spokojnie podać w swoim podaniu. Nie ma niczego przeciwko temu. Zwłaszcza że oszczędzasz sobie rozmów kwalifikacyjnych z ofertami na poziomie indyjskim.

Napisany przez finanzfranz
Jeśli nie jest wyraźnie wymagane, abyś to dołączył, lepiej tego nie robić. Ostatecznie zależy to od szefa, ale na pewno wiąże się to z ryzykiem, jeśli to dołączysz.

Napisany przez Oterio
Przy składaniu podania o pracę dorywczą nie wpisywałbym od razu swojego żądania wynagrodzenia. Jeśli firma zainteresuje się Twoim CV, na pewno się do Ciebie odezwą, a wtedy będziesz mógł zapytać o zarobki. W przypadku pracy dorywczej proces rekrutacji zazwyczaj przebiega nieco bardziej zwięźle.

Napisany przez Rammic
To zależy od docelowej pozycji. W przypadku pracy dorywczej, a także w przypadku pracy dla początkujących, nie podałbym oczekiwań co do wynagrodzenia, chyba że jest to wyraźnie wymagane. Sytuacja wygląda inaczej przy bardziej zaawansowanych stanowiskach.

Napisany przez wiener
Temat, jak już wielokrotnie powtarzano, będzie omówiony podczas rozmowy osobistej.

Napisany przez christin07

To zależy od dążonej pozycji. W przypadku pracy dorywczej, a także początkujących stanowisk, nie podałbym oczekiwań płacowych, chyba że jest to wyraźnie wymagane. Sytuacja wygląda inaczej na wyższych stanowiskach.

Zgadzam się z tym. Na stanowiskach dla początkujących w karierze zawodowej nie podawałbym oczekiwań płacowych, chyba że jest to wyraźnie wymagane w opisie stanowiska. Osoby posiadające doświadczenie zawodowe mogą i powinny natomiast podać swoje oczekiwania płacowe.

Napisany przez Taxman
Zgodzę się z innymi - jeśli to nie jest naprawdę jasno zaznaczone, lepiej tego nie robić. To wygląda zbyt bezpośrednio.

Napisany przez lamande
Nie zrobiłbym tego, można o tym zawsze jeszcze wspomnieć podczas rozmowy. To byłoby dziwne, powiedziałbym, i prawdopodobnie zakończyłoby się w Akcie P.

Napisany przez Buchhalter
Czy temat nadal jest aktualny?

Ostatnio aplikowałem do pracy na pół etatu, którą można wykonywać dodatkowo do mojej 25-godzinnej pracy.
Ogłoszenie nie wymagało podania wynagrodzenia.
Pomimo tego podałem swoje oczekiwania. Trzeba mieć ogólne poczucie tego, co jest odpowiednie i co jesteśmy wart w każdym przypadku.

Pozdrawiam

Napisany przez Herbert34
Oczywiście, możesz to zrobić, ale zawód powinien również wymagać wyższych kwalifikacji, inaczej jest to raczej śmieszne.

Napisany przez Taxman
Jeśli chcesz to podkreślić, lepiej zasygnalizować to podczas rozmowy kwalifikacyjnej.
A nie wcześniej, jak już wspomniałem, chyba że jest to wyraźnie wymagane w ogłoszeniu o pracę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Podczas składania aplikacji można także źle oszacować oczekiwane wynagrodzenie. Ale jeśli go nie podasz, ja to rozumiem tak, jakbyś sam/a nie wiedział/a, ile jesteś wart/a. To także może być odczytane negatywnie.

Napisany przez dieter meyer
Dotychczas tylko wtedy wyrażałem swoje oczekiwania płacowe, gdy pracodawca zapytał. Zazwyczaj było to podczas rozmowy telefonicznej lub spotkania osobistego. Ale nigdy podczas składania aplikacji.

Napisany przez MartinonSpot
Czy naprawdę nadal można dużo negocjować? Oczywiście, pracodawcy starają się nieco obniżyć pensję, jeśli to możliwe, ale trudno jest to wcześniej uwzględnić, prawda?

Napisany przez matti85
Więc obecnie planuję zmienić pracodawcę i jestem w fazie składania aplikacji, zawsze podaję moje oczekiwania co do wynagrodzenia. W branży to zresztą norma, ponieważ jest to zawarte w ogłoszeniu. Ale nawet gdyby nie było, i tak bym to zaznaczył. Po co mam marnować swój czas na bezsensowne rozmowy, jeśli wynagrodzenie nie odpowiada? Czy poszlibyście pracować za mniej, niż aktualnie zarabiacie? Raczej nie sądzę.

Napisany przez MartinonSpot
Pytanie brzmi: Jakie oczekiwania płacowe są odpowiednie? Natychmiastowe podanie tego, czego się chce, niesie ryzyko obniżenia oferty lub nawet sprzedania się poniżej swojej wartości. Zbyt wysokie oczekiwania mogą odstraszyć potencjalnych pracodawców, którzy mogliby po osobistym spotkaniu zdecydować się na wysoką pensję, ponieważ są zachwyceni kandydatem.
W sumie uważam: dopóki nie jest to wyraźnie wymagane, podawanie oczekiwanego wynagrodzenia może zamknąć drogę do pracy, gdybyśmy jednak podali jakieś założenia. Czy nie?

Napisany przez grazl
Ja uważam, że jeśli miało się okazję przekonać osobiście, to można znacznie łatwiej zażądać wynagrodzenia zgodnego z własnymi oczekiwaniami. Jeśli jednak od razu wpisze się to w podanie, chociaż nie zostało to jawnie wymagane, można sobie zablokować szansę na zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną.

Napisany przez tuulos
Myślę, że to zależy od stanowiska. Istnieją obszary, zwłaszcza na wyższych stanowiskach, gdzie normą jest podanie oczekiwań płacowych. Jednak przy prostych stanowiskach pracowniczych nie jest to zwykłe i prawdopodobnie nie zostanie pozytywnie odebrane.

Napisany przez effzeh
Oczywiście, można to zrobić!
Dlatego odbywa się rozmowa kwalifikacyjna, aby ustalić wynagrodzenie.
Warto również przedstawić swoje oczekiwania!

Napisany przez omega87
Osobiście wspomniałbym o tym dopiero podczas rozmowy kwalifikacyjnej, a nie już w aplikacji. Pytanie to obecnie zazwyczaj jest zadawane kandydatowi podczas rozmowy osobistej.

Napisany przez NilsS
Odwołaj się najlepiej do swojej obecnej pozycji lub do tego, co robiłeś wcześniej. Nigdy nie podawaj bez uzasadnienia samej wysokości wynagrodzenia, jeśli nie jest to wymagane.

Napisany przez an70
Nie dyskutuj o tym zdecydowanie dopiero na rozmowie kwalifikacyjnej.

Napisany przez eugen-graf
Cześć,

jeśli nie ma konkretnego zaznaczenia w ogłoszeniu o pracę, byłbym ostrożny. Kwestia wynagrodzenia jest raczej tematem do rozmowy kwalifikacyjnej.

Napisany przez axelwalldorf
Cześć,
na pewno powinieneś tego unikać, chyba że twoje oczekiwane wynagrodzenie jest tak żałośnie niskie, że każdy menedżer personalny byłby zadowolony.
Dlatego radzę omówić ten temat podczas ewentualnego zatrudnienia.
Pozdrawiam

Napisany przez EngelMarco
Cześć,
nie zalecam podawania oczekiwań płacowych w aplikacji, ponieważ często ma to negatywny skutek. Chyba że w ogłoszeniu o pracę jest wyraźnie napisane, że należy podać oczekiwane wynagrodzenie. Jeśli jednak bardzo chcesz to tam napisać, możesz najpierw zadzwonić do firmy, dowiedzieć się, czy stanowisko jest wciąż wolne, a potem zapytać, czy możesz podać oczekiwane wynagrodzenie w aplikacji. W ten sposób będziesz już wiedział/a, czy to zrobić, bez ryzyka napisania czegoś nieodpowiedniego w aplikacji.
Powodzenia

Napisany przez ProfFF

Definitywnie podczas rozmowy lub pod koniec.
Zazwyczaj temat i tak wchodzi na jaw, nawet bez Twojego nacisku.

Dokładnie. W tym momencie powinieneś znać swoją wartość rynkową.
Podaj ją i zawsze mów, że chcesz zacząć od małych rzeczy.
Zazwyczaj to dobrze działa !!

Napisany przez graf.lucker
Oczywiście możesz podać swoje oczekiwane wynagrodzenie. Ja bym jednak tego nie nazwał koniecznie wysokim wynagrodzeniem. To zawsze brzmi nieco nierealistycznie. Bądź pewny siebie i napisz: Moje oczekiwania co do wynagrodzenia wynoszą ....

Wyrażenie wysokie wynagrodzenie brzmi jak marzenie.

Pytanie brzmi, czy zawsze ma sens podawać oczekiwane wynagrodzenie już w aplikacji. W końcu dla firmy ważne jest także to, ile pracownik będzie kosztował. Jeśli podasz zbyt wysoką kwotę, prawdopodobnie zostaniesz od razu odrzucony. Jeśli podasz zbyt niską, możesz przez lata lub nawet dziesięciolecia pracować poniżej swojej wartości.

Napisany przez lakshmi
Moim zdaniem, jeśli nie jest to inaczej zaznaczone w ogłoszeniu, należy omówić to dopiero podczas rozmowy kwalifikacyjnej

Napisany przez erikberlin
Zdecydowanie zalecam dowiedzenie się o tym w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej.

Napisany przez Fini
Chciałbym ustalić moje oczekiwane wynagrodzenie podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

Napisany przez ProfFF

Moim zdaniem, jeśli w ogłoszeniu nie jest inaczej wskazane, powinno się to omawiać dopiero podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

W wielu przypadkach następuje jednak natychmiastowe dociekanie, aby dokładniej ustalić, czy rozmowa z perspektywy pracodawcy ma sens.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata