Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Bezkosztowe stypendium i ubezpieczenie zdrowotne

Napisany przez Saskia63
Cześć ludzie, moja znajoma ma problem: robi doktorat i otrzymuje stypendium fundacji, które jest zwolnione z podatku. Jak dotąd nie ustalono jeszcze prawnie, jaki status mają stypendyści, dlatego są różnie traktowani przez ubezpieczycieli zdrowotnych. Niektórzy uważają stypendium za dochód, inni nie. Czy ktoś zna ubezpieczyciela zdrowotnego, który reprezentuje ten drugi punkt widzenia i przy którym odpowiednio niewiele się płaci?

Napisany przez Ronald88
Być może po prostu sprawdź w różnych kasach?

Napisany przez Finanzer75
To niestety problem, który nie został jeszcze rozwiązany prawem. W zasadzie stypendium zwolnione z podatku nie jest uważane za dochód, ale ubezpieczalnie zazwyczaj to po prostu ignorują i i tak je doliczają. W związku z tą kwestią toczą się procesy sądowe i trzeba czekać na decyzję. Na razie zalecam faktycznie skontaktować się z różnymi ubezpieczalniami.

Napisany przez luisa
Jedna z moich przyjaciółek miała niedawno ten sam problem. Właśnie przesłała mi link do posta na forum. Ponieważ nie mogę zamieszczać linków, oto tekst do skopiowania: studis-online.de/Fragen-Brett/read.php?11,111794,page=10. Szczególnie pomocny może być ostatni post autorstwa Evgeniya_GT.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata