Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW - Wniosek o podział i zwrot - co to oznacza?

Napisany przez goom
Cześć,
właściwie chciałem zrezygnować z mojego kontraktu oszczędnościowego BHW (D maxx). Jednak doradzono mi złożenie wniosku o podział i zwrot środków.
W moim kontrakcie oszczędnościowym jest około 2500 euro. Przydział nastąpił w 2014 roku. Potrzebuję teraz trochę pieniędzy i dlatego chciałem zrezygnować z umowy.
Jak już wspomniałem, doradzono mi złożenie wniosku. Mogę wtedy wypłacić do 1500 euro z kontraktu oszczędnościowego (zwrot salda). Umowa będzie kontynuowana, a ja nie będę musiał płacić opłat. Za pół roku mogę to zrobić ponownie.

Czy to naprawdę działa? Czy nie będę miał z tego żadnych wad?
Czy ktoś może mi wyjaśnić, co oznacza ten wniosek o podział i zwrot środków?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@goom
Przykład założenia:
Bausparsumme EUR 10.000,00 u Państwa
EUR 2.500,00 Saldo
Opłacona opłata za zamknięcie EUR 100,00 (1% Bausparsumme)

Prawdopodobnie chodzi o uzyskanie całego salda w wysokości EUR 2.500,00, a nie EUR 1.500,00, czyż nie?

Postępowanie w przypadku oszczędzania w ramach umowy Bausparvertrag z VL - Vermögenswirksame Leistungen.

Podział Bausparvertrag EUR 10.000,00 proporcjonalnie na:
a) EUR 7.000,00 Bausparsumme z dotychczasowym numerem, aby płatności mogły się odbywać sprawnie
b) EUR 3.000,00 Bausparsumme z nowym numerem, a ta umowa będzie technicznie rozwiązana

Technicznie rzeczywiście zostanie utworzony nowy numer Bauspar, który następnie zostanie rozwiązany, a saldo będzie wypłacone do Państwa.

Oferta w wysokości tylko EUR 1.500,00 ma na celu zachęcenie Państwa do zatrzymania większego salda u nich.

Prawnie jednak mają Państwo prawo do otrzymania całego salda od razu. Oczywiście, opłaconej opłaty za zamknięcie nie otrzymają Państwo z powrotem.

Napisany przez C. Andreas
Zdecydowanie nie jest to takie proste.

Faktycznie istnieje możliwość wypłacenia 1,500 euro z BHW, jeśli chcesz skorzystać z tej opcji.

Jednakże podział jest możliwy tylko wtedy, gdy suma co najmniej jednej części budżetu oszczędnościowego wynosi co najmniej minimalną kwotę oszczędności - 10,000 euro. Oznacza to, że budżet oszczędnościowy w wysokości 20,000 euro mógłby zostać podzielony na dwa budżety oszczędnościowe po 10,000 euro każdy.

Ale można też postępować tak, jak ja proponowałem.
Argument zawsze jest ten sam: albo dzielisz się tak, jak chce klient, albo w ogóle z niego zrezygnujesz.
Klient zawsze jest królem!

Napisany przez C. Andreas
Nie można podzielić sumy kredytu hipotecznego w BHW na 3000 euro.

@c.andreas
sam też pracowałem 17 lat wewnętrznym dziale, także w jednym z banków oszczędnościowych.
I z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że przy specjalnej decyzji można osiągnąć kwotę 3000 euro jako sumę oszczędności również w BHW, proszę mi uwierzyć.

Napisany przez goom
@Pracownik banku:
Moim celem jest rzeczywiście wypłacić całą moją oszczędność z umowy, a Bausparvertrag był oszczędzany tylko z VL.

Mój doradca powiedział, że mogę natychmiast wypłacić tylko do 1500 euro. Po sześciu miesiącach kolejne 1500 euro itd. Ponieważ dla kwoty powyżej 1500 euro obowiązywałaby okres wypowiedzenia wynoszący 6 miesięcy. Bausparvertrag pozostaje wtedy normalnie w mocy, a data przyznania (czyli 2014 r.) również pozostaje niezmieniona ?

Jednak mój doradca powiedział, że w takim przypadku urząd skarbowy żądałby zwrotu premii z pracowniczych planów oszczędnościowych. Czy to prawda? Premia z pracowniczych planów oszczędnościowych to udział, który wpłaca mój pracodawca?

Nie mylić. Zasiłki majątkowe są udzielane przez pracodawcę.
Dopłaty do oszczędności pracowniczych są dostępne tylko wtedy, gdy zażądasz tego również w swoim zeznaniu podatkowym.
Jeśli chodzi o kwotę 1500,00 EUR na koncie, polecam nie słuchać doradcy, ale skontaktować się bezpośrednio z BHW i jeśli wszystko jest potrzebne, możliwe jest natychmiastowe wypowiedzenie i wypłata wszystkich środków. To przecież twoje niezablokowane środki. doradca tutaj nie pomoże, tylko główna siedziba, która otrzyma twoje pismo o wypowiedzeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata